Теніс люблять дорослі й діти, він один такий на всій планеті

Х Міжнародний фестиваль з настільного тенісу на призи Олени Мокроусової  щороку об’єднує   професіоналів і любителів цього виду спорту. Традиційно він проходить напередодні новорічних свят за ініціативою заслуженого майстра спорту міжнародного класу Олени Мокроусової. Днями такі змагання відбулися в Дубоссарській школі Олімпійського резерву з настільного тенісу.

Ця  школа славиться досягненнями своїх вихованців не тільки в нашій республіці, а і за її межами. Одна із зірочок, яка засяяла на спортивному олімпі на початку 2000 років, – заслужений майстер спорту міжнародного класу Олена Мокроусова. У скарбниці тенісистки – численні перемоги у змаганнях країн СНД, Європи та світу.

Нині Олена зайнята науковою та  викладацькою діяльністю. Великому спорту вона присвятила 20 років і зізнається, що настільний теніс став для неї головною справою життя. А подібні фестивалі є не тільки популяризацією настільного тенісу, а і своєрідним підбиттям підсумків 2017 року, а також додаткова можливість зустрітися з друзями.

«Майже 30 років тому я вперше переступила поріг цієї школи, куди мене привела моя мама. Я дуже вдячна їй, своїм тренерам і директорові, які змогли прищепити мені любов до цього виду спорту. Тепер для мене важливо, щоб якомога більше наших придністровських дітей залучилися до гри в настільний теніс, адже вона дуже цікава, енергійна і корисна. Я вдячна, що до нас на фестиваль приїжджає стільки спортсменів не тільки з нашої республіки, а і з країн близького зарубіжжя», – розповіла Олена Мокроусова.

За спогадами організаторів фестивалю, 10 років тому в змаганні брали участь тільки місцеві тенісисти, а з роками кількість їх почала зростати. Цього року за звання «кращої ракетки» боролися 150 спортсменів із Придністров’я, Молдови, України, Росії та Узбекистану. Фестиваль тривав два дні, а на його урочисте відкриття приїхало багато почесних гостей, як-от: заступник керівника відділу з освіти, історико-культурної спадщини, молодіжної політики та спорту Управління Президента ПМР М. Мициков, голова Державної служби зі спорту В. Соколенко, двократний олімпійський чемпіон з веслування Ю. Філатов, глава Дубоссарської держадміністрації Р. Чабан.

«Наш Президент Вадим Красносельський своїм особистим прикладом доводить, що потрібно вести здоровий спосіб життя, займатися спортом із ранніх років і в більш зрілому віці. Керівник спортивної школи Олімпійського резерву Дубоссар Валерій Гросул заклав фундамент, основу школи на довгі роки. Олена Мокроусова є гідним прикладом тренерів нового покоління, які намагаються розвивати цей вид спорту в нашій державі», – зазначив Руслан Чабан.

Глава району додав, що в республіці нині приділяють велику увагу розвитку спортивних закладів, створюють умови для того, щоб юні придністровці могли тренуватися, зокрема будують спортивні майданчики та відновлюють спортивні зали. Що стосується впливу настільного тенісу на особистість, то Руслан Чабан пояснив, що саме цей вид спорту виховує завзятість, працездатність і прагнення досягти поставлених цілей.

«Придністров’я по праву може пишатися спортивною історією Дубоссар і тими, хто прославляв місто великими досягненнями у спорті. Заслужений тренер, викладач та директор Дубоссарської школи Олімпійського резерву Валерій Гросул виховав цілу плеяду чемпіонів і рекордсменів з настільного тенісу – понад 30 майстрів спорту, і міжнародного класу зокрема. Серед них – і Олена Мокроусова», – зазначив голова Державної служби зі спорту В’ячеслав Соколенко.

Учасники фестивалю змагалися в чотирьох номінаціях. Найбільшу кількість золотих медалей у загальнокомандному заліку завоювали спортсмени Дубоссарської школи настільного тенісу. В їхньому активі – чотири медалі вищої проби. Ще  три золоті медалі виграли спортсмени з Молдови, одну – тенісисти з Узбекистану. Для учасників змагань, крім медалей, кубків і почесних дипломів, Олена Мокроусова підготувала ще солодкі призи й подарунки. Організатор фестивалю висловила надію, що наступного року спортсмени знову приїдуть в Дубоссари та із задоволенням позмагаються за звання «кращої ракетки».

Віра   ДОБРЯНСЬКА.