25 років разом з українською піснею

Ансамбль народної пісні «Чорнобривці» вже чверть століття радує своєю творчістю не тільки жителів нашої республіки, а і сусідніх держав. За ініціативою трьох жінок 25 років тому в Дубоссарах з’явився колектив, який об’єднав любителів українського народного мистецтва. За ці роки колектив дав 378 концертів, географія його виступів – міста та райони Придністров’я, України, Росії.

Українські народні пісні – це фольклорні твори, які зберігаються в народній пам’яті й передаються з вуст у вуста. Саме такий репертуар дарують людям учасники ансамблю. У їхній пісенній скарбниці вже понад 200 творів: душевні українські пісні про Батьківщину, маму, кохання, про головні цінності життя, жартівливі, обрядові, козацькі, колискові тощо. Ансамбль має своїх прихильників –  людей, які не уявляють життя поза українським мистецтвом.

А починалося все в 90-х роках, коли створювалася Придністровська Молдавська Республіка, коли люди різних національностей, різного віку, різних професій об’єднувалися для захисту країни від політики, яку нав’язувала молдовська влада. Допомагала в цій справі й українська народна пісня, з якою долали труднощі та добивалися уваги з боку влади інших сусідніх держав до подій у Придністров’ї в 1992 році.

«Рішення про створення колективу було ухвалено на І з’їзді українців Придністров’я. У той час у республіці було не зовсім мирно, особливо в Дубоссарах. Ми з жінками вирішили об’єднатися і донести правду всьому світові. Придумали й назву – «Чорнобривці». Це квіти, які ростуть скрізь, де є українці, яких Україна-мати розкидала по всьому світі», – розповіла засновниця народного ансамблю української пісні «Чорнобривці» Емілія Савчук.

Учасники колективу пройшли випробування часом: їм довелося не тільки розвивати українську культуру, а і брати активну участь у політичних подіях, що відбувалися в республіці. З фотографіями та плакатами вони пікетували пороги дипломатичних представництв України та Росії, розповідаючи світу про наведення конституційного порядку в Дубоссарах, а також просили гуманітарної допомоги, організовували коридор для дубоссарських біженців. Під час економічної блокади у Придністров’ї у 2006 році влаштовували демонстрації на кордоні з Україною.

З плином часу змінювався склад ансамблю, але зберігся його кістяк. Подружжя Здоровець – Іван і Марія – у колективі з самого початку його заснування. Їхні чудові голоси прикрашають виконання будь-якої пісні в репертуарі ансамблю. Нині вони на заслуженому відпочинку, та зізнаються, що на репетиції завжди ходять із великим задоволенням. «У кожної людини є, мабуть, покликання, захоплення, віддушина для серця. Для нас такою віддушиною є народний ансамбль «Чорнобривці». Ми вже як члени однієї родини. Разом  ми співаємо і, якщо є якась радість, ділимо пополам, і горе також. Це дуже хороша справа. Це і відпочинок, і натхнення, і помічник у будь-якій роботі», – розповів Іван Здоровець.

У день ювілею колективу в Будинку культури мікрорайону Коржеве відбувся прекрасний концерт за участю ювілярів, їхніх спадкоємців і друзів. Запросили на свято і тих, хто весь час допомагав музикантам. Гавриїл Попов – відомий дубоссарський композитор, автор багатьох пісень, присвячених місту і республіці. У 90-х роках він став першим музичним керівником ансамблю «Чорнобривці». У нинішньому складі ансамблю – три кавалери орденів Трудової Слави, заслужені працівники культури, охорони здоров’я, відмінники народної освіти, учасники бойових дій. Згадували на зустрічі й тих виконавців, які вже, на жаль, пішли з життя.

«Це особливі люди – любителі української творчості, які зберігають народні традиції та культуру в нашій країні. А народ у нас мудрий і завжди закликав до добра, дружби, розуміння, допомоги одне одному. Коли ми чуємо такі пісні, то збагачуємося, стаємо кращими й щасливішими. Дуже добре, що все це передається і молодому поколінню», – розповів голова Республіканської громадської організації розвитку освіти та української культури «Укрпросвіта» Володимир Боднар. Він поздоровив колектив «Чорнобривців» зі святом, вручив їм грамоти, листи подяки, подарунки, а також побажав ще багато років радувати своєю творчістю придністровців і гостей нашої країни.

Чудовий виступ цього дня підготували також і спадкоємці ансамблю – дитячі колективи «Чорнобривчики» та «Чорнобровенята». Привітали ювілярів і друзі музикантів – дубоссарський колектив «Русские узоры» та «Діброва» із Григоріопольського району.

Надія   ПАЄРЄЛІ.