План городника-садівника на липень

У липні в полі густо,а в коморі пусто

3 липня – у дні Овна добре збирати урожай картоплі, зернових культур, косити сіно. Можна сушити овочі та фрукти для заготівлі продукції про запас, дбати про дрова. Обріжте вуса суниці, зоріть землю, підгорніть сходи, які з’явилися. Поливати все ще не можна, як і вносити рідкі добрива (допускаються хіба що в сухій формі). Якщо дуже хочеться щось посіяти, вибирайте швидкозростаючі культури: посійте насіння петрушки, шпинату, спаржевої квасолі.

4 липня – у Тельці добре ростуть багаторічні рослини. Не переживайте, якщо довго не побачите сходів, вони хоч і «засиджуються» в землі, але виходять міцними та дружними. Такі рослини добре пристосовуються до умов вирощування, у них тривале і рясне цвітіння, щедрий урожай смачних плодів. Посійте насіння броколі, огірка, томату, ріпи, петрушки, селери та кропу. Посадіть саджанці черешні, яблуні, вишні. Нарешті можна поливати рослини, рихлити землю, але так, щоб не пошкодити коріння.

5 липня – якщо клімат у вашому регіоні дозволяє, можна здійснити другу посадку картоплі. Посійте цвітну та пекінську капусту, кореневу петрушку, пастернак. Займіться формуванням томату. Поливайте рослини, вносьте під них рідкі та сухі добрива, також можна вносити їх по листу. Видаліть бур’яни й замульчуйте міжряддя. Покосіть газон, кущі та дерева обріжте. Продовжуйте висадку саджанців плодових, посадіть суницю. Робіть заготовки про запас: консервуйте, соліть, сушіть, робіть соки та вино. Не можна біля коренів рихлити землю і робити пересадку.

6 липня – вважається, що Близнюки не сприяють гарному врожаю – плоди виходять без насиченого запаху і смаку, а самі рослини – з тонким стеблом, яке потрібно буде зміцнювати. Однак, дещо сіяти можна. Це стосується витких рослин, тих, у яких є вуса. Тож, посійте насіння дині, квасолі, гороху. У спеку активізуються попелиці, кліщі та інші шкідники, тому здійсніть обприскування проти них, а також для захисту від грибкових хвороб. Рихлити землю можна, але не поливати.

7 липня – продовжуйте сіяти рослини, у яких в’ється стебло: суницю, горох, диню. Якщо потрібно розпушити землю, не поливайте її – у Близнюках робити цього не варто. Збирайте врожай, який дозрів, закладайте його на зберігання або пускайте на переробку. Наприклад, можна збирати овочі, коренеплоди, викопувати картоплю. На клумбі посійте конвалію, посадіть кущі троянд. Заготовляйте на зиму дрова, сушіть овочі та фрукти.

8 липня – садити можна не тільки овочеві культури, у яких в’ється стебло, а й ампельні квіти, декоративні рослини, у яких стебло звисає або стелиться. Видаліть бур’яни в міжряддях, прорідіть занадто густі сходи, підгорніть їх. Можна обприскати рослини препаратами для захисту від шкідливих комах і грибка. Продовжуйте викопувати картоплю і збирати урожай зернових, лікарських трав, інших культур: соліть плоди, консервуйте або просто закладіть на зберігання. Викопайте цибулини та бульби квітів, щоб зберегти їх до наступного сезону.

9 липня – у Раку можна сіяти практично всі культури. Такі рослини нарощують міцну кореневу систему, дають смачні, соковиті плоди, які краще вживати відразу, оскільки довго зберігатися вони не можуть. Нехай вас не бентежить те, що сходи з’являються повільно, рослини будуть міцними, особливо низькорослі.

Уже можна приступати до поливу рослин, вносити під корінь органіку або мінеральні добрива. Закладайте відходи в компостну яму. Зібраний урожай пустіть на переробку: соліть, консервуйте, робіть соки.

10 липня – хоча Місяць все ще в Раку, але Молодик – не найкращий час, щоб щось сіяти. Можна продовжити полив рослин з розпушуванням ґрунту. Якщо дуже потрібно, застосовуйте народні засоби або біопрепарати, які не шкодять рослинам.

Липень – час збирання врожаю в саду і на грядках. Наприклад, ранні сорти яблуні вже радують плодами, тому їх потрібно вчасно зібрати. А якщо на дереві занадто багато плодів, гілки потрібно зміцнити, щоб під вагою вони не зламалися. Збирайте ягоди малини, аґрусу, вишні. Їх потрібно не тільки зірвати, а й пустити на переробку, щоб вчасно зробити запаси. А після збору врожаю можна видалити старі пагони, щоб нові могли розвиватися.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.