Архітектор і час: багатолика творча спадщина

Під такою назвою в столичній картинній галереї відкрилася виставка –своєрідна данина пам’яті архітекторам, які створили культурну спадщину міст нашої республіки.

Організатором події виступила Спілка архітекторів Придністров’я. «Основна мета експозиції – згадати тих, хто зробив колосальний внесок у містобудування, архітектуру, садово-паркове та монументально-декоративне мистецтво в містах та районах республіки, а також в країнах близького та далекого зарубіжжя», – зазначили на відкритті представники товариства архітекторів.

У картинній галереї зібрані роботи 11 авторів, яких вже немає в живих. Відвідувачі виставки можуть ознайомитися з індивідуальним почерком і творами кожного з тих архітекторів, хто створював вигляд наших міст в минулому, їхніми біографіями, переліком їхніх творчих заслуг, втілених проектів, а також з ескізами нереалізованих задумів.

Почесними гостями виставки стали керівник відділу по роботі з громадськими організаціями управління Президента ПМР із внутрішньої та зовнішньої політики Олександр Березовський, головний архітектор столиці Віталій Гончаров, голова Спілки дизайнерів Володимир Галанін, народний художник Придністров’я Юрій Салко та багато інших цінителів мистецтва.

На експозиції представлені справжні авторські проекти, фотографії реальних об’єктів, архітектурна графіка та живопис, книги та багато інших експонатів, які виставляються вперше.

Голова Спілки дизайнерів Придністров’я Володимир Галанін привітав товариство архітекторів з відкриттям експозиції: «Необхідно відзначити своєчасність проекту, його повноту та естетичну насиченість. Організація, хоч і молода, але вона гідно працює: створює комфортне середовище життєдіяльності, формує архітектурно-художній вигляд Придністров’я всупереч різним обставинам політичного та економічного характеру. Домінантою виставки є пам’ять про архітекторів, про колег та друзів. Пам’ять, закладена в нас природою, зберігається протягом всього земного життя. Пам’ятаємо, шануємо і поважаємо. Наші цілі ідентичні: створити умови для комфортної життєдіяльності людей, полегшити їх, систематизувати, поліпшити та спростити. В силу споріднених завдань, багато з нас є членами обох спілок і це у нас вітається».

Особливо багато для Тирасполя зробив Олександр Нарольський, який протягом тридцяти років обіймав посаду головного архітектора придністровської столиці. Саме він створив архітектурний вигляд Тирасполя, до якого ми звикли. Мало хто знає, що Василь Тяшко є автором проекту зручної та креативної будівлі дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького в Тирасполі, а ще за його малюнками побудували столичний Конституційній суд.

Добру пам’ять по собі залишив священик Володимир Скоробогатий. Крім церковного служіння, він писав цікаві картини, був поетом і бардом. За його проектами в Тирасполі були побудовані кілька церков і каплиця.

Виставка «Архітектор і час: багатолика творча спадщина» експонуватиметься до 25 липня. Галерея працює з вівторка по п’ятницю з 8:30 до 17:00, в суботу та неділю – з 9:30 до 18:00. Організатори події та співробітники картинної галереї сподіваються, що кожен глядач, ознайомившись з виставкою, дізнається та відкриє для себе щось нове.

Спадщина великих майстрів нині стає орієнтиром для створення нового, сучасного архітектурного вигляду населених пунктів Придністров’я. Молоді архітектори вчаться у майстрів відчувати гармонію, а з іншого боку – творчої сміливості, польоту фантазії

Дарина КУЛАКОВА.

Фото: http://www.tirasadmin.org/