ВІЛ-інфекція як глобальна проблема людства

Навряд чи сьогодні хтось не чув про таке захворювання як СНIД. Дійсно – це одна з найбільших небезпек для здоров’я і життя людини.

СНIД повільно, але настирливо й підступно проник на всі континенти й усі країни світу. Вважається, що кожен сотий дорослий житель нашої планети вже заражений ВIЛ. У Покровському парку Тирасполя 6 липня відбулося відкриття нового арт-об’єкта, присвяченого людям, померлим від СНIДу.

Ініціатива щодо установки цього знака належить некомерційному партнерству «Альянс громадського здоров’я», спільно з Центром з профілактики та боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями за підтримки Міністерства охорони здоров’я і Міністерства внутрішніх справ Придністровської Молдавської Республіки.

На церемонії відкриття знака були присутні: заступник міністра охорони здоров’я ПМР Олександр Кузнецов, головний лікар Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар, начальник Управління по роботі з особовим складом МВС Євген Назаренко, виконавчий директор НП «Альянс громадського здоров’я» Жанна Вільхова, а також представники органів державної влади та громадських організацій.

За словами Жанни Вільхової, організатори встановлення знака намагалися, щоб новий об’єкт розташовувався в доступному громадському місці. «Ідея наша, ми працювали над її реалізацією з місцевими дизайнерами. Нині Покровський парк – одне з популярних місць, тут багато цікавих локацій, гуляє молодь. Це унікальна альтанка, аналогів на пострадянському просторі немає. Тут є таблички з закликами пройти тест на ВІЛ, дізнатися якомога більше інформації про це захворювання. Ми хотіли зробити так, щоб це був не просто пам’ятник, на який подивишся і підеш далі. Ми думали про те, щоб можна було використовувати його як альтанку: посидіти, зробити фото й у той же час ознайомитися з інформацією, задуматися, що існує така проблема, піти й зробити тест», – пояснила задум виконавчий директор НП «Альянсу громадського здоров’я».

Щороку в ПМР реєструється 200–220 випадків інфікування. Це 45–50 випадків на 100 тисяч населення. На кінець першого кварталу поточного року по республіці зареєстровано 4 605 випадків ВІЛ-інфекції. Відлік цих цифр починається з 1989 року, коли стали реєструвати перші випадки захворювання. За офіційною статистикою, в республіці проживає понад 3 тисячі осіб, інфікованих ВІЛ.

На щастя, сьогодні ми можемо констатувати, що ВІЛ-інфекція – це не чума ХХ століття, як говорилося раніше. Нині ВІЛ – це досить контрольована в організмі людини інфекція. З кожним роком з’являються нові препарати, що полегшують прийом і сприйняття лікування організмом, які досить ефективно борються з ВІЛ-інфекцією.

За словами Олександра Гончара, важливим завданням системи охорони здоров’я є робота з населенням. «Тепер основним шляхом передачі ВІЛ є незахищені статеві стосунки. За зовнішнім виглядом неможливо визначити, інфікована людина чи ні. Краще пройти обстеження перед тим, як будувати відносини, ну і бути грамотними в питаннях контрацепції. Наше завдання – дати меседж нашому населенню, особливо молодим, щоб вони більш відповідально ставилися до свого здоров’я. Люди не сприймають всерйоз загрози, не вживають належнихзаходів, довіряючи одне одному.

Жити з ВІЛ – можливо, завдяки сучасній ефективній терапії, лікування дає мождивість повністю подавити розвиток вірусу в організмі пацієнта

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото IA » Новости Приднестровья».