З турботою про людей

У рамках останнього пленарного засідання першої сесії Верховної Ради VII скликання, яке відбулося 14 липня, парламентарії розглянули низку важливих законопроектів, спрямованих на підтримку громадян Придністров’я.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов став автором законодавчої ініціативи, яка пропонує не застосовувати заходи кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за низкою правопорушень, виявлених податковими органами під час проведення контрольних перевірок, стосовно до індивідуальних підприємців (ІП), які перейшли у 2019 році на спрощену систему оподаткування. Як пояснив спікер, зміни були ухвалені у зв’язку з тим, що держава змінила правила відносин між фіскальними органами та ІП, були прийняті нові закони про податкові режими для ІП. «Ми прекрасно розуміли, що був потрібен період адаптації до нових правових норм, як з боку держави, так і з боку суб’єктів господарювання. Сьогодні було прийняте рішення про те, що за роботу у 2019 році ІП не будуть нести адміністративну або іншу відповідальність у разі виявлених порушень, таких як ведення обліку або ведення діяльності», – пояснив Олександр Вікторович.

Заходи відповідальності не будуть застосовуватися, зокрема, за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та інших обов’язкових платежів до бюджету. Підприємців не каратимуть за заниження або неправильне обчислення податку або іншого обов’язкового платежу, а також за незастосування контрольно-касової техніки під час готівково-грошових розрахунків. Це стосується періоду діяльності підприємців з 1 січня по 31 грудня 2019 року.

Документ парламентарії ухвалили у двох читаннях.

Законодавці розглянули також зміни до антикризового закону, що стосуються правомірності оплати лікарняних тим, хто виїжджав за межі республіки для одержання медичної допомоги. До органів влади надходили звернення від громадян, які зазначали, що по приїзді 14 днів перебували на самоізоляції, у зв’язку з чим їм видавали листок про непрацездатність. Однак такі лікарняні були визнані неправомірно оформленими.

Зміни поширюють дію на правовідносини, що виникли з 17 березня 2020 року. Раніше в антикризовому законі були прописані випадки одержання лікарняного і допомог за ним для тих, хто, наприклад, контактував із хворими коронавірусом, виїжджав на похорон близьких родичів або в рамках робочих відряджень, а також доглядав за дошкільням або дитиною-інвалідом, які в період карантину не відвідували навчальні заклади.

Як підкреслив голова Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан, у період надзвичайного стану і карантину люди екстрено прямували на лікування за межі ПМР. «Це була невідкладна ситуація. В такому випадку видавали листки тимчасової непрацездатності або лікарняні листи, як їх називають. Відповідно, не було інструктивного матеріалу, і нині стоїть запитання: чи правомірно оплачували лікарняні? У контролюючих органів є різні позиції. Віднині в законі чітко прописано, що це правомірні листки тимчасової непрацездатності, за якими здійснено виплату, гроші не вилучаються і ніхто не несе відповідальності», – сказав законодавець.

По закінченні пленарного засідання в інтерв’ю представникам державних ЗМІ Олександр Коршунов прокоментував роботу вищого законодавчого органу республіки під час першої сесії. «Було ухвалено 218 законопроектів, які спрямовані на покращення економічної ситуації в республіці, виконання соціальних обов’язків перед громадянами, пошук коштів на боротьбу з пандемією. Авторами багатьох законопроектів нинішнього скликання були депутати парламенту.

У Придністров’ї продовжують діяти закони, спрямовані на зниження або скасування оподаткування для підприємств і підприємців, які надають засоби захисту, ми доплачуємо медикам, які щодня ризикують захворіти. Депутатський корпус радий, що закон про субсидії на придбання житла для молодих сімей почав працювати й фінансується в повному обсязі», – зазначив Голова Верховної Ради.

Олександр Коршунов наголосив, що завдяки спільній роботі усіх органів влади була знайдена можливість для підвищення пенсій і заробітних плат працівникам бюджетної сфери. «Держава йтиме шляхом подальшого підвищення заробітних плат і пенсій. Все залежить від можливостей нашого бюджету. Але цю основну ідею оголосив Президент ПМР, і депутатський корпус його повністю підтримує. Також важливою соціальною підтримкою стало збільшення терміну виплат допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею двох років»

Микола ЮРКЕВИЧ.

 Фото прес-служби Верховної Ради.