Оперштаб – про головне

Чергове засідання Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу розпочалося з надання інформації Главі держави міністром охорони здоров’я про забезпечення галузі медпрепаратами та засобами індивідуального захисту.

Міністр запевнила, що запаси сформовано у достатній кількості, вона також пояснила, що два коронавірусних госпіталі (Слободзейський та Рибницький), які обслуговують південь, центр та північ республіки відповідно, завантажені на 52 %. У Рибниці довелося збільшити кількість ліжок.

Відповідальні фахівці тримають ситуацію на постійному контролі й за найменшого погіршення вживатимуть відповідних заходів. Стаціонар у Слободзеї на сьогодні заповнений на 44 %. Президент зазначив, що громадяни не нарікають на якість надання медичних послуг, але вказують на неналежне виконання деяких ремонтних робіт, які здійснювалися в прискореному режимі для запуску інфекційного стаціонару, наприклад, встановлення вікон і дверей.

Глава держави доручив сформувати комісію, яка обстежить все приміщення Слободзейського госпіталю, зазначивши, що до її складу можуть увійти тільки вакциновані громадяни. На підрядника, який неякісно виконав свою роботу, покладено завдання ліквідувати недоліки.

Щодо вакцинації: 41 610 придністровців щеплені першим компонентом «Спутник V», 30 865 осіб отримали обидві дози вакцини.

6 155 осіб пройшли перший етап вакцинації препаратом «AstraZeneca», 4 018 – завершили курс. 6 218 жителів республіки щеплені першою дозою «Pfizer», 6 214 – закінчили вакцинацію цим препаратом. Першу дозу вакцини «Sinopharm» отримали 9 879 осіб, «Sinovac» – 7 395.

Статистика свідчить: носіями COVID-19 є 284 придністровці. 79 з них проходять лікування вдома, 205 – у двох інфекційних госпіталях, які сумарно завантажені трохи більше, ніж наполовину. З огляду на те, що Рибницький інфекційний стаціонар був близький до повного завантаження, ліжкофонд розширили до 90 одиниць. На поточний момент 80 % місць в цьому госпіталі вже зайнято. Президент нагадав про необхідність завчасно готуватися на випадок подальшого зростання захворюваності. Середньодобовий показник на початок тижня становив 31 особу, тижнем раніше ця цифра досягала 22 випадків на добу.

Через погіршення стану здоров’я в період з 5 по 11 липня з домашнього на госпітальне лікування переведено 19 носіїв вірусу. Важко переносять коронавірус 43 людини, або 21 % від загальної кількості госпіталізованих громадян, 11 осіб є пацієнтами реанімаційних відділень, троє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. 118 захворілих перебувають в умовах домашньої самоізоляції.

За тиждень в лабораторіях дослідили 3 033 проби біоматеріалу громадян з підозрою на наявність інфекції (за час пандемії 240 672). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 216 випадках.

Усього в Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 50 305 випадків інфікування COVID-19. 1 232 або 2,4 % хворих – не впорались із хворобою, 48 764 особи або 97 % інфікованих – одужали (протягом звітного періоду видужали 154 людини)

Аліса КОХАНОВА.