Газеті «Адевэрул Нистрян» виповнилося 27 років

Друковане видання молдавською мовою було започатковане Постановою Верховної Ради ПМР. Газета зареєстрована 11 липня 1994 року, а перший її номер вийшов друком 1 вересня до 4-ї річниці заснування Придністровської Молдавської Республіки. У 2009 році «Адевэрул Нистрян» була нагороджена орденом Пошани.

Шановна Людмило Георгіївно!

Прийміть наші щирі вітання з черговою 27-ю річницею тижневика «Адевэрул Нистрян». Він, дійсно, унікальний оскільки тільки в ньому можна прочитати й про економічні перетворення в республіці, й про політичні, соціальні, економічні, культурні та інші події молдавською мовою, однією з трьох офіційних у нашій державі.

За 27 років газета разом з колективом розвивалася, зберігаючи притаманні їй високий професійний рівень, об’єктивність, достовірність та особливий стиль. Ви маєте заслужений авторитет у своїх читачів, і це заслуга високопрофесійної команди кореспондентів, редакторів, перекладачів, верстальників – людей яскравих, талановитих, креативних, які щодня роблять усе, щоб читачі відкривали саме газету «Адевэрул Нистрян».

Від імені колективу газети «Гомін» бажаємо Вам і всім співробітникам редакції нових успіхів і досягнень, цікавих проектів. І, звичайно, здоров’я і добробуту.

З історії розвитку газети

Роль газети «Адевэрул Нистрян» в житті придністровського суспільства величезна, адже вона є основним засобом зберігання і передачі від покоління до покоління всіх досягнень науки та культури республіки молдавською мовою і служить джерелом знань для всіх його носіїв. Представляючи єдину в Придністров’ї й усьому світі газету кириличною графікою, «Адевэрул Нистрян» продовжує традиції збереження літературної молдавської мови. Особливо велика роль цього друкованого видання для формування самого придністровського суспільства.

Редакція газети входить до структури Державної установи «Приднестровская газета» Міністерства цифрового розвитку ПМР.

Минулого року видання змінило зовнішній вигляд, більш сучасним став його дизайн.

Першим головним редактором тижневика був призначений Семен Васильович Гроза (з 1994 по 2000 рр.). З 13.11.2020 р. й донині головним редактором газети є Людмила Георгіївна Солтан.

Під її керівництвом інформаційне поле газети охоплює політичні, суспільні процеси, що відбуваються в ПМР, друкуються матеріали з молдавської філології, про традиції та звичаї молдавського народу. Редакція перебуває в постійному контакті з Союзом молдаван Придністров’я, з іншими громадськими організаціями.

Понад 15 постійних рубрик має видання: «Робочий день Президента», «Година Уряду», «Парламентський вісник», «Агросектор», «Промисловість», «Патріотичне виховання», «Твої люди, Придністров’я!», «Бесіда з молдаванами», «Трибуна депутата», «Уроки правопису», «Говори правильно молдавською», «Православні свята», «Питання – відповіді», «У держадміністраціях на місцях», «Життя села», «Розмова з керівником району», «Дисципліна і порядок», «Людина і закон», «Обмін досвідом», «Літературна сторінка», «Для найменших» тощо. У газеті «Адевэрул Нистрян» також працює постійна рубрика «Події навколо Придністров’я», з матеріалів якої можна дізнатися про політичне життя в Молдові, Україні, Російській Федерації та інших країнах світу.

Нині в газеті працюють Л. Солтан, С. Кравчик, Л. Спеян, С. Захарова, Л. Бригадир, А. Болгар, А. Гедранович, С. Галбен, І. Рябой. Співпрацюють з колективом редакції: О. Лукаш (Кам’янка), Н. Сергуніна (Григоріополь), Н. Кодимська (с. Жура, Рибницький район), Г. Гурськи (Тирасполь), І. Руссу (Дубоссари).

Видання «Адевэрул Нистрян» має свій електронний сайт http://adevarul.gospmr.org/, на якому розміщується вся інформація про газету та інформаційні публікації, читання яких доставляє естетичну насолоду, радує зустріччю з прекрасним у житті, розкриває багатство і красу молдавської мови. До того ж, ознайомитися з новинами «Адевэрул Нистрян» можна майже у всіх соціальних мережах і месенджерах

Любов ФЕТIСОВА.