Туризм у Придністров’ї – на рівні держпрограми

Нагадаємо: у 2019 році Верховна Рада затвердила розроблену на 7 років (2019–2026 рр.) цільову державну програму з підтримки та розвитку придністровського туризму. Документ розрахований на поліпшення якості турпродукту і підвищення туристичної привабливості Придністров’я.

Депутат Верховної Ради Вадим Кравчук про важливість цієї програми сказав так: «Вона набула рівня державної програми. Це свідчить про те, що країна докладає максимум зусиль для того, щоб наш край зробити привабливим для туристів з усього світу, для наших сусідів, для того, щоб нашу республіку захотілося відвідати й подивитися, як живуть придністровські громадяни».

У рамках реалізації цільової програми наприкінці 2019 року було створене Державне Агентство з туризму (ДУ «Агентство з туризму Придністровської Молдавської Республіки»). Воно допомагає придністровцям і туристам дізнатися якомога більше про нашу республіку. На сайті агентства можна ознайомитися з придністровськими туристичними маршрутами, дізнатися про те, які місця краще відвідати. Є й окрема рубрика для іноземних туристів про порядок перетину кордону та правила перебування на території нашої республіки.

З 2019 року функціонує і придністровський туристичний сайт під назвою «Пізнавай Придністров’я». Він розповідає про нашу республіку і про ті місця, які можна відвідати. На сьогодні на сайті розміщена інформація про 18 туристичних маршрутів. Є версія сайту й англійською мовою. Такі відомості стануть у пригоді як іноземним громадянам, так і місцевим туристам. Заплановано також встановлення дорожньо-інформаційних покажчиків основних придністровських туристичних визначних пам’яток і маршрутів.

Мозаїчний маршрут – одна з туристичних новинок

Мозаїка – це мистецтво, що бук-вально зачаровує. Про це свідчать і археологічні розкопки. Наприклад, в Італії та Греції. Багато їх є у нас, в Придністров’ї. Екскурсоводи стверджують, що тема мозаїки завжди була цікава туристам. Це ж частина нашої історії, а тепер з’явився і туристичний мозаїчний маршрут. Нині всі елементи мозаїчного мистецтва перебувають під охороною держави.

«Якщо їхати з півдня Придністров’я на північ, то практично в кожному селі можна побачити зупинки, виконані в певному стилі. Наприклад, в с. Гояни вона оформлена на морську тематику. Напевно, тому що поруч розташований заповідник «Ягорлик» і затока «Ягорлик». На мозаїці зображені рибки, раки, відпочивальники на пляжі в купальниках. Поїдемо далі, в село Цибульовку і побачимо там шикарну, гігантську за розмірами зупинку, виконану в стилі шахів», – розповів екскурсовод Станіслав Котлинський. Нещодавно він приймав гостя з Бразилії, той був просто зачарований і сказав, що багато країн у світі об’їздив, але нічого подібного не бачив.

Гребну базу в Рибниці теж прикрашає мозаїка, яка нагадує жителям про старе місто. Напередодні пам’ятку сховали під листами пінопласту. Представники держадміністрації повідомили, що не планували закривати її назовсім, а лише на період ремонту.

Всі мозаїчні панно в Придністров’ї відрізняються епічністю. На сьогодні найбільше їх виявлено в Бендерах. У мозаїці представлені різні сюжети: селянські повстання проти османського поневолення, образи російських військових, Жовтнева революція, бендерське повстання, визволення Молдавії в 1944 році, елементи молдавського епосу. Наприклад, на стіні бендерського ресторану «Фет-Фрумос» можна побачити сцени з молдавського епосу, коли доблесний молдавський витязь Фет-Фрумос бореться зі Змієм Балауром.

На будівлі ПК ім. П. Ткаченка мозаїка з’явилася в 1962 році. Є мозаїчні сюжети на автобусній зупинці комбінату «Шовковий», на стіні готелю «Приетения», а також панно в будівлі колишнього автовокзалу. Тут мозаїки багато. Станіслав Котлинський каже: «Це символи нашого регіону. На них багато сонця, яке дає нам урожай, гріє нас. Крім того, показана мужність нашого народу, боротьба за виживання – все це зображено в мозаїках. Коли в Бендери приїжджають гості, то їм обов’язково показують цю пам’ятку».

Придністров’я – унікальна туристична країна. Нині всі зусилля відповідальних за виконання держпрограми осіб спрямовані на те, щоб допомогти жителям Придністров’я та його гостям дізнатися про багатство історичних об’єктів, культуру і традиції нашого краю. Це так, адже ми всі (придністровський народ) хочемо, щоб гості республіки прагнули повернутися до нас знову, а співвітчизники знали, що в нашій державі теж можна добре відпочити, відновити сили, до того ж відчути незабутні позитивні емоції

Олена ДВОРСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.