Сім’я – це все, заради чого варто жити

У Придністров’ї вже стало доброю традицією 8 липня згадувати християнську пару покровителів шлюбу –святих Петра та Февронію Муромських і відзначати День сім’ї, любові та вірності. Основні святкові заходи в Тирасполі відбулися в Катерининському парку.

Вранці святкові служби відправили в усіх храмах Придністров’я, а на атракціо-нах дитячого містечка «Диво-град» безкоштовно каталися діти з багатодітних столичних сімей. Ближче до обіду в спортивному секторі парку розпочалися змагання «Тато, мама, я –спортивна сім’я». Увечері відбувся концерт, до якого залучилися Президент ПМР Вадим Красносельський з дружиною Світланою, столичний градоначальник Олег Довгопол та інші офіційні особи.

«Саме сім’я споконвіку формувала суспільство та державу. Створити сім’ю, зберегти її, народити та виховати дітей, виростити онуків –це непросте завдання. І без взаєморозуміння, без любові, без такту, без поваги одне до одного цього неможливо досягти. Я не раз говорив і ще раз хочу повторити цю думку: всі люди народжуються, щоб принести радість і щастя – своїм близьким, рідним, суспільству. Зробити щасливою дружину, дітей, онуків – це і є щастя. Щоб цього досягти, треба потрудитися, але воно того варте. Заради цього варто жити», – поділився своїми поглядами на інститут сім’ї в суспільстві Вадим Красносельський.

Президент разом із дружиною привітали діамантових ювілярів з Днем сім’ї, любові та вірності. Григорій Денисович і Ганна Євгенівна Кучеренко у квітні цього року відзначили 60 років спільного життя. Як зізнається подружжя, особливого секрету у них немає – просто двоє людей досить вдало зійшлися характерами, поглядами на цінності, прагненнями, полюбили одне одного. Так і виросла їхна міцна, щаслива сім’я. Берегиня сімейного вогнища Ганна Євгенівна зазначає, що сила сім’ї у взаємній згоді. «Ми завжди разом обговорювали наші справи та спільно приймали рішення. У нашій родині панує рівноправність, при цьому ми вміємо слухати одне одного, поступатися, йти назустріч. Ми з чоловіком за все наше спільне життя майже ніколи не сварилися, не лаялися. Тому ми пройшли довгий, багатий подіями та досягненнями, щасливий шлях, дай, Боже, кожному», – поділилася мудрістю Ганна Євгенівна.

На сьогодні в сім’ї Кучеренко вже є чотири внуки та зовсім недавно з’явився перший правнук. Майже всі молодші члени роду вже створили свої сім’ї, живуть в різних місцях: хто в Києві, хто у Воронежі, а хто у Швейцарії. Та на великі сімейні свята всі збираються в Тирасполі, щоб відвідати бабусю з дідусем і запитати у них настанови на життя. Діти та онуки, маючи перед собою такий приклад, перенесли цю модель відносин вже у свої сім’ї.

Глава міста Олег Довгопол висловив упевненість, що такі міцні, дружні та люблячі сім’ї будуть створюватися в Тирасполі завжди. Олег Анатолійович урочисто привітав сім’ю Адама Адамовича та Олени Іванівни Василіке з золотим весіллям. 21 липня подружня пара відзначить 50-річчя спільного життя.

Адам і Олена познайомилися в Кишиневі на великому студентському святі, кілька місяців зустрічалися, а через рік створили сім’ю. Зовсім юні, вони були разом і підтримували одне одного. Подружжя не розлучалося, коли Адам Адамович служив в Одеському військовому окрузі, в Чехословаччині, в Німеччині, але потім настав час Афганістану – сувора країна на межі військового конфлікту. Так, розлука була неминучою, коли Адама направили служити в гарячу точку, де жінкам і дітям немає місця. Дружина Олена не впадала у відчай, а чекала чоловіка та вірила, що він скоро повернеться до доньки та сина. Чоловік намагався завжди посилати додому вісточки – листівки та листи.

У Росії одним із важливих заходів, що проводяться 8 липня, є вручення медалі «За любов і вірність», заснованої організаційним комітетом з проведення Дня сім’ї, любові та вірності в Російській Федерації. На реверсі нагороди зображена ромашка, аверс прикрашений ликами Петра та Февронії, а також девізом: «За любов і вірність сім’ї». Нагородами відзначаються пари, які живуть у шлюбі понад 25 років, «здобули популярність серед співгромадян міцністю сімейних устоїв» і «виховали дітей гідними членами суспільства». У Придністров’ї таке заохочення практикується з 2011 року. Цього разу почесної відзнаки удостоєні подружжя Косинських і Лисенко.

Свято продовжилося концертом «Сім’я – чарівний символ життя», сповненим піснями про головне, та запальними танцями від молоді столиці

Дарина КУЛАКОВА.

Фото прес-служби Президента.