Приклади для наслідування

В одне з нових, однак вже популярних поміж придністровцями свят – День сім’ї, любові та вірності – у Кам’янці відбулися заходи, спрямовані на популяризацію родинних цінностей –тих міцних уз, що єднають між собою покоління, роблять людину щасливою, а державу сильною.

У затишному дворику Центральної дитячої бібліотеки юних городян зустрічали виставки «Ромашковий день» і «Дружимо з книгою всією сім’єю», на яких експонувалися видання, що розкривають секрети щасливого родинного життя, дають поради, як правильно поводитися і спілкуватися у сімейному колі. Бібліотекарі розповіли про історію свята, витоком якого послужила любов святих Петра і Февронії Муромських. Діти з захопленням брали участь у конкурсах і вікторинах, розгадували загадки, демонстрували відмінне знання приказок і прислів’їв про родинні цінності. А своє уявлення про те, як виглядає дружна сім’я, висловили за допомогою олівців, фломастерів і фарб – й отримали заслужені призи від Кам’янського територіального об’єднання профспілок.

З дорослими городянами секретами, як побудувати щасливу родину, ділилися ті пари, що крокують життям рука в руку впродовж років і десятиліть. Різні за віком, професіями та захопленнями, вони об’єднані любов’ю та вірністю. Наймолодші – Аліна і Сергій Тухар – відзначають третю річницю з дня одруження. Й упевнені: любов – почуття не на двох, а на трьох. Адже з появою на світ донечки Варюні воно посилилося, стало яскравішим і багатограннішім. Деякий час назад вже зробили таке відкриття Іван та Інна Казаки, Галина і Володимир Цой, Валентина й Олександр Морой, які виховують по одній дитині.

А в родинному гніздечку Козинських підростають дві донечки та синочок. «Хоч і вважаються такі сім’ї, як наша, багатодітними, але троє дітей нині – вже не рідкість, – розповіла Марина, сама вихована в такій родині. – Досвід, заснований на тому, що старші діти допомагають виховувати молодших, запозичила у батьків. На Анастасію з Олександрою можу і в домашніх справах покладатися, і Дмитрика їм довірити. А бабусі та дідусі –наші з Ігорем батьки, звичайно, завжди залишаються надійною підтримкою, адже ми для них – діти, скільки б років нам не було!»

Про спадкоємність поколінь Любов і Віктор Рябоконь знають не з чуток. Діставши 38 років тому батьківський наказ: берегти одне одному вірність, двом донькам на їхніх весіллях призналися, що любов – це безліч важливих дрібниць: поцілунки при зустрічі, квіти без причини, подарунки без приводу та посмішки просто так. Тепер допомагають ростити онука й онучку, для яких, поза сумнівом, знайдуть не менш мудре напуття.

50 років сімейного життя відзначили Олександра і Михайло Волинські. Він – небагатослівний практик, вона – тонкий лірик. Він, запримітивши її в гуртожитку Тираспольського харчового технікуму, завоював не красивими словами, а вчинками. З тих пір і з’явилося у них розуміння: любов – це коли кожен прагне зробити одне для одного щось приємне. Разом працювали вдома і на консервному заводі, якому присвятили майже півстоліття. А коли доводилося розлучатися (Олександру Юхимівну часто кудись відряджали у справах, а Михайло Федорович за станом здоров’я часто їздив у санаторії) – неймовірно нудьгували одне без одного і, зустрівшись знову, щиро раділи, накривали стіл і обговорювали все, що сталося під час розлуки. «Любов і вірність – ті два почуття, на яких побудована наша сім’я», –поділилися «золоті» ювіляри з учасниками святкового заходу.

«Щиро радий тому, що в нашому районі багато сімей, стосунки в яких є чудовим прикладом душевної теплоти та пошани одне до одного», –зазначив глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков, вручаючи подарунки та букети ромашок парам, які уособлюють міцний союз люблячих і відданих сердець. Музичні сувеніри піднесли героям дня учасники творчої групи районного Будинку культури. Російські, українські та молдавські пісні про ніжність і кохання, про родинне щастя пливли над вулицями міста. Активісти молодіжного крила Кам’янського територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму дарували всім перехожим ромашки – символи Дня сім’ї, любові та вірності

Ніна ПАНАЇДА.