А як ви святкуєте Новий рік?

Новий рік – це знайомий з дитинства запах ялинки та мандаринів. Цілий тиждень канікул, коли ні дітям, ні дорослим не хочеться сидіти вдома. Шапку хапаєш в одну руку, санки – в другу, і бігом на вулицю, і відразу в замет. Мороз пощипує щоки, а сніжинки, дарма що теплий шарф, так і норовлять залізти за комір. А ти стоїш, задерши голову, дивишся, як кружляють у білому вальсі снігові пластівці, і думаєш, куди податися: на каток з друзями чи Снігову Бабу ліпити.

Санки віддано чекають, коли настане їхня черга. Хапаєш їх і через двори біжиш на гірку. А там – ні пройти, ні проїхати! Одні тільки котяться вниз, інші, спотикаючись, біжать нагору, щоб ще раз скотитися, а потім ще і ще. Щоки у всіх червоні, в очах захват, шуби й куртки розстебнуті, шапки майже у всіх з кишені визирають, вереск і сміх зусібіч.

Та взимку темніє рано, і втомлений, але щасливий, ідеш додому, по дорозі ловлячи язиком сніг. А вдома тепло, затишно, пахне ялинкою, пирогами та чаєм. Мерехтить різнокольоровими вогниками гірлянда, а по телевізору йдуть улюблені старі новорічні фільми…

Кожна сім’я відзначає це свято по-своєму, з’являються особливі традиції та звичаї. Напередодні Но-
вого року наш кореспондент поспілкувалася з мамою багатодітної сім’ї Оксаною Єрешковою, яка розповіла, як проходить підготовка до свята та які традиції прижилися в їхній сім’ї: «Новий рік ми обов’язково зустрічаємо у колі сім’ї. Як і всі, прикрашаємо ялинку, вона у нас штучна і дуже велика, накриваємо святковий стіл. Дивимося всі святкові канали по черзі та обов’язково привітання Президента.

Підготовка до Нового року проходить заздалегідь, що дозволяє подовжити задоволення прикрашання домівки і покупки подарунків.

Оскільки це свято, то й метушаться усі із задоволенням. Причому, що молодший член сім’ї, то більше завзяття й ентузіазму. А в очікуванні дива і Діда Мороза з подарунками діти можуть метушитися продуктивніше. Уся ця метушня і народжує новорічний настрій.

Традиційно в нашій родині кожен замовляє в мене одну найулюбленішу страву. Таким чином, стіл накритий улюбленими стравами. Вранці 1 січня діти насамперед лізуть під ялинку в пошуках подарунків. Вони їх розгортають і радіють усьому подарованому Дідом Морозом. Після цього ми йдемо до бабусі з дідусем, де діти й ми разом з ними знову шукаємо подарунки і радіємо всією сім’єю. Туди ж, під ялинку, кладемо подарунки й для дідуся і бабусі. У них ми проводимо цілий день. Дивимося всі частини «Шрека», «Один дома» та інші новорічні фільми».

А як ви святкуєте Новий рік?

Дарина   КУЛАКОВА.