Придністров’я продовжує залучати туристів

У виставковому залі Катерининського парку відкриють Археологічний музей. Таке доручення дав Президент. Про це він повідомив напередодні на зустрічі з представниками Загальнопридністровського народного форуму.

Вадим Красносельський упевнений, що такий музей стане ще однією визначною туристичною пам’яткою Придністров’я.

У Придністровському університеті є Археологічний музей. Його відвідав Глава держави.

Експозиція музею поділена на розділи, тематика яких охоплює різні культурно-історичні епохи. У невеликому приміщенні нині зберігаються десятки тисяч унікальних знахідок, список яких постійно поповнюється. «Багато аналогічних артефактів викладено в Ермітажі. У вашому ж музеї вони лежать у коробках, їх ніхто не бачить, про них ніхто не знає. Археологічні знахідки повинні бачити всі. Це наша історія», – зауважив Президент.

Артефакти розмістять у виставковій аудиторії Катерининського парку. Таке рішення прийняв Глава держави. Нова пам’ятка з’явиться вже ближче до цієї осені. «Це чудова аудиторія, 250 м², є окреме приміщення для скіфського золота. Воно повинно бути обладнане сигналізацією, броньованими дверима. Все дуже цікаво, починаючи від ідолів, яких дістали з глибин землі, амфор, які виглядають, як нові, й закінчуючи списами, золотими прикрасами скіфів і кельтів», – поділився враженнями Вадим Миколайович.

Виставка в Катерининському парку буде тимчасовою, а коли відкриють Музейний квартал, археологічну експозицію перемістять туди. З’явитися такий музей повинен до 2023 року, а поки Придністров’я продовжує залучати туристів.

«Вони бачать, відзначають розвиток, про це говорять і в Молдові. Люди сюди приїжджають з Молдови, відпочивають у нас, розповідають своїм знайомим. Їм подобається. Тепер навіть починають порівнювати Кишинів і Тирасполь щодо питань благоустрою, зон відпочинку. Раніше таке було важко уявити, навіть три роки тому», – сказав Президент.

У Стратегії розвитку Придністровської Молдавської Республіки на 2019–2026 роки туризму присвячений розділ 3.9.5. У ньому чітко прописано, що «…головною метою державної політики є створення сучасної туристичної галузі, орієнтованої на максимально повне задоволення потреб громадян республіки, громадян іноземних держав у послугах в’їзного, внутрішнього і виїзного туризму, заснованої на дбайливому і раціональному використанні туристичного потенціалу Придністров’я».

У зв’язку з цим реалізація поставленої мети у 2019–2026 роках здійснюватиметься на основі комплексу заходів, що включає в себе зокрема розвиток і поліпшення об’єктів показу і пам’яток, розташованих на території країни.

Орієнтуючись на поставлені завдання, в республіці створюються нові туристичні напрямки, одним з яких є нова точка тяжіння: археологічний музей.

Засоби масової інформації всебічно супроводжують цей об’єкт розвитку держави, зокрема для збереження її культурної спадщини.

Наталя СИНЯВСЬКА.