Зі святом, придністровські металурги!

На Молдавському металургійному заводі 15 липня відбулися урочисті збори, присвячені професійному святу – Дню металурга.

З моменту свого запуску (30 січня 1985 року) ММЗ виплавив майже 22 млн тонн сталі. І на сьогодні Молдавський металургійний перебуває на піку сучасних технологій. Підприємство постійно розвивається і модернізує своє виробництво. Крім того, що завод є містоутворювальним підприємством, він ще й найбільший постачальник валюти в країну і найбільший платник податків.

В умовах пандемії Молдавський металургійний завод зумів не зупинити виробництво, а зважені рішення його керівництва і своєчасні заходи держпідтримки дозволили повністю зберегти трудовий колектив.

Підприємство відзначене вищою державною нагородою – орденом Республіки. На міжнародному рівні його знають як надійного партнера і постачальника. Якість продукції ММЗ відзначена такими міжнародними нагородами як «Діамантова зірка», «Золотий глобус», «Арка Європи».

Як кажуть самі заводчани, завдяки фахівцям високого рівня, які працюють на нашому заводі, у всьому світі ім’я ММЗ звучить гордо й асоціюється з якістю та надійністю.

Щирі побажання процвітання

У Придністров’ї Рибницю називають містом металургів, а в третю неділю липня в місті відзначають професійне свято – День металурга. І хоча цього року воно не відзначалося так масово, як зазвичай (через відомі обставини), все-таки воно відбулося і принесло колективу заводу та городянам масу позитивних емоцій і чудового настрою. На заводі відбулися урочисті збори, а в містечку металургів на вулиці Вальченка були організовані спортивні змагання. Не забули також і про салют, який додав позитивних емоцій, розфарбувавши вечірнє небо Рибниці своїми барвистими вогнями.

Уся республіка вітала Рибницю з Днем металурга. Першим привітав Президент. У своєму зверненні Вадим Миколайович Красносельський зазначив: «У металургійній галузі працюють люди, які віддають виробництву всі свої сили, знання і досвід. Завдяки відповідальній праці та самовіддачі людей «вогняної професії» в Придністров’ї випускається високоякісна продукція, потрібна і нашій державі, й далеко за її межами».

Він зазначив, що Молдавський металургійний завод є гордістю Придністровської Молдавської Республіки, містоутворювальним підприємством Рибниці, а також те, що на сьогодні металургійний сектор країни потребує перспективних довгострокових інвестиційних проектів, і підкреслив надзвичайну важливість залучення інвесторів та забезпечення державної підтримки підприємству. Завершуючи своє привітання, Глава республіки ще раз побажав працівникам і ветеранам галузі здоров’я, щастя й нових трудових успіхів.

Від імені Верховної Ради та від себе особисто привітав металургів Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов. У своєму посланні він підкреслив: «Металургійна промисловість – одна зізначущих і провідних галузей Придністров’я, без якої неможливо уявити функціонування жодного підприємства економіки та життя сучасної людини. Металург – це почесна і важка професія, притаманна мужнім та стійким людям». Він побажав представникам галузі міцного здоров’я, щастя, прекрасного настрою й нових трудових успіхів у їхній нелегкій праці.

Найдобріші та щирі привітання з професійним святом направив металургам республіки й Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов. «Металургія – професія сильних і витривалих. Тут немає випадкових людей, тільки висококваліфіковані, грамотні й відповідальні кадри. Вас по праву можна назвати сім’єю – багатотисячною за чисельністю, де всі підтримують одне одного, цінують і поважають, – сказав він. – Радий зазначити, що щороку вона поповнюється новими співробітниками. Цього року заплановано випуск студентів, які навчаються за програмою дуальної освіти на базі ММЗ. Упевнений, що приплив молодих робітничих кадрів тільки зміцнить колектив».

Праця – в радість, результати – дивовижні

Урочистий захід на ММЗ, присвячений Дню металурга, відкрив генеральний директор Сергій Корнєв. Він привітав колег зі святом і підбадьорив присутніх повідомленням, що попри наявні складнощі, пов’язані з пандемією, поточний рік для заводу можна назвати успішним, і підкреслив, що підприємство розвивається, підвищуються показники виробництва. Чимало зроблено за останній час і в модернізації заводу. Керівник розповів про найбільш значущі придбання заводу, серед яких станок «Геркулес» (вже запущений в експлуатацію), а також основний мережевий трансформатор (установка якого триває на цей час). Сергій Валентинович також зупинився на тому, що для економії електроенергії змінюється регулятор на печі-ковші. А проект логістичного комплексу, розпочатий минулого року, він назвав найважливішим проектом, який вже тепер дає ефект.

Турбота про здоров’я людей

Ще однією значущою подією соціального життя можна назвати розроблену на заводі програму з відновлення після пандемії ковіду. Для її реалізації було закуплено необхідне обладнання. Ось що сказав з цього приводу гендиректор: «Надійшло перше обладнання, і вже починаємо його монтувати. Через 2-3 тижні отримаємо решту, вже набрали штат необхідного медперсоналу. І всі охочі відновитися після цієї, для нас абсолютно поки ще не зрозумілої, хвороби можуть ним скористатися».

Теплі слова від міністра

Прибув на свято і звернувся до металургів з привітаннями від імені Уряду Придністровської Молдавської Республіки віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Зокрема, він сказав: «Те, як підприємство мобільно орієнтується, свідчить про його майбутнє, про розвиток.

Зусиллями інженерів було зроблено чимало. І менеджмент заводу представив ті програми, ті рішення, які дозволили скоротити витрати, забезпечити конкурентність у роботі й пережити важкі часи пандемії. І нині, у 2021 році, завод демонструє хороший показник».

З професійним святом привітали заводчан президент СПАПП Юрій Чебан, глава державної адміністрації міста Рибниці та Рибницького району Віктор Тягай, голова міської та районної Ради народних депутатів Вадим Лозовський, а також депутати Верховної Ради ПМР.

Віктор Тягай у своєму привітанні зазначив: «ММЗ – містоутворювальне підприємство, одне з найбільших платників податків, яке завжди бере участь у всіх галузях життя міста. Завдяки грамотній політиці керівництва нашої республіки, заводу і, звичайно, трудовому колективу, підприємство досягає високих показників у виробничій діяльності. Якісна продукція заводу широко відома як всередині республіки, так і за її межами, має широкий попит на ринках».

Глава держадміністрації також висловив особливу подяку ветеранам галузі: «Тисячі рибничан пишаються своєю приналежністю до цієї потрібної та важливої професії. Металург – це особливе покликання, сплав мужності, нелегкої праці й майстерності добувати метал».

Зберігаючи та примножуючи традиції

Говорячи про Молдавський металургійний завод, важко переоцінити його внесок у створення і становлення нашої держави. Все Придністров’я знає про роль заводчан і першого генерального директора Анатолія Костянтиновича Белітченка в цьому процесі, адже саме він був одним із перших, хто запропонував створити республіку.

Нині, так само як і завжди, керівництво й колектив ММЗ наслідують славні традиції рибницьких металургів, що дозволяє цьому знаменитому підприємству утримувати передові позиції не тільки в економіці республіки, але навіть у своєму сегменті на світовому ринку.

Колектив ММЗ виховує, всіляко заохочує й підтримує молоде покоління своїх співробітників. Фахівців, можна так сказати, виховує і навчає сам завод, звичайно, не без допомоги державної програми з дуальної освіти й викладачів Рибницького політехнічного технікуму.

Нагадаємо, що для програми дуальної освіти характерна велика кількість практичного навчання. Наприклад, уже після першого курсу студенти безпосередньо приступають до роботи на заводі, тобто знайомляться зі своєю спеціальністю «наживо», отримують зарплату й одночасно продовжують своє навчання в технікумі.

На сьогодні завод поповнили 12 молодих фахівців – випускники дуальної системи навчання з підготовки спеціалістів металургійного профілю, яким у рамках урочистого заходу генеральний директор ВАТ «ММЗ» Сергій Корнєв та директор Рибницького політехнічного технікуму Галина Доброва вручили дипломи про середню професійну освіту.

Тож про майбутнє на підприємстві думають, і воно у прославленого заводу, безумовно, є. Завдяки грамотному веденню справ це майбутнє вселяє надії.

До свого професійного свята працівники Молдавського металургійного заводу удостоєні державних, відомчих, муніципальних і корпоративних нагород. Зокрема, орденом «Трудова слава» нагородили підручного сталевара електропечі ЕСПЦ Валерія Гурова. Медаллю «За трудову доблесть» ушановані: головний технолог Ігор Рєпін, розливник сталі ЕСПЦ Валерій Кирица, а також старший майстер дільниці СПЦ Вадим Пригонюк.

Крім цього, 35 металургів відзначені почесними грамотами, листами подяки Президента, Міністерства економічного розвитку, держадміністрації міста Рибниця, Федерації профспілок Придністров’я. За сумлінне ставлення до праці та досягнуті результати в роботі, фотографії дванадцяти працівників занесені на заводську Дошку пошани.

Цього ж дня семеро працівників ММЗ були удостоєні звання «Кращий за професією» й отримали безплатні сімейні путівки на море.

Урочистий захід та церемонія нагородження супроводжувалися музичними номерами у виконанні рибницьких артистів.

Невіддільна частина життя колективу

Продовженням святкування можна вважати також і спортивні змагання на стадіоні й території в районі школи № 10. Це масове спортивне свято є невіддільним атрибутом Дня металурга і проводиться щороку. Цього разу в ньому взяли участь близько 150 працівників підприємства. Приходили сім’ями. Для дітей, хлопчиків та дівчат з вулиці Вальченка, також проводилися розважально-ігрові заходи.

Як розповів Віктор Ясинський, член профкому ММЗ, команди збиралися по цехах. Це, наприклад, команда сталеплавильного цеху, команда управління з ремонтів, команда сортопрокатного, ВОХРа тощо. Крім легкоатлетичної естафети (з якої стартувало свято), шахів, жиму штанги лежачи, армрестлінгу, баскетболу, волейболу, футболу, перетягування канату проводилося й веслування на байдарках.

Ще одним захопливим змаганням до Дня металурга можна вважати чемпіонат з більярду на приз генерального директора ВАТ «Молдавський металургійний завод».

Ось такі різнопланові спортивні захоплення у працівників цього чудового підприємства. По завершенні змагань переможці всіх категорій були нагороджені Почесними грамотами та грошовими призами. Та можна з упевненістю сказати, що переможцями в цей сонячний літній день стали всі, а в нагороду – спілкування з сім’ями та друзями, гарний настрій і, звичайно, спортивний азарт та зміцнення здоров’я.

У неділю ввечері небо Рибниці палахкотіло святковим салютом, який був випущений з території перед заводоуправлінням. Найпотужніші з запущених феєрверків можна було спостерігати майже з будь-якої точки міста.

Дмитро ВЛАДОВ.