Соціально значущі питання – на контролі Глави держави

Прес-служба Президента повідомила, що на нараді при Президентові 19 липня було порушено питання про технічне обслуговування автотранспорту, що перебуває у віданні медичних установ.

На адресу Глави держави надійшла інформація про те, що не всі організації з належною увагою ставляться до автопарку. Президент доручив міністру охорони здоров’я прояснити ситуацію. За словами Христини Албул, інспекція виявила тільки одну установу, в якій машини обслуговуються неналежним чином. Керівництву було наказано виправити стан справ. Вадим Красносельський нагадав головлікарям, що стан службових автомобілів – царина їхньої відповідальності, й підкреслив, що держава зробила все можливе для оновлення автомобільного парку установ галузі охорони здоров’я. Особливу увагу приділили службі швидкої медичної допомоги. Посприяли й комерційні підприємства. «Неприпустимо, щоб через недбалість окремих співробітників чи посадових осіб під загрозою опинилися життя і здоров’я пацієнтів, які очікують допомоги», – підкреслив Президент.

Також у ході наради за участю керівництва Уряду, Верховної Ради, низки міністерств і відомств, а також головних лікарів медустанов республіки розв’язувалося питання про дефіцит кадрів у галузі охорони здоров’я. До розмови запросили Родіона Романова. Раніше на зустрічі громадських діячів з Президентом він говорив про те, що діти з особливостями розвитку, які навчаються у спеціалізованих установах, не мають можливості пройти лікування (профілактично-курсове чи екстрене в період загострення хвороби) у профільних фахівців. Давно не діє й механізм санаторно-курортного лікування таких осіб. Міністр охорони здоров’я підтвердила, що на всю республіку є лише один дитячий лікар-психіатр. При цьому жоден випускник медфакультету не виявив бажання працювати за цією спеціальністю. Вадим Красносельський назвав такий стан справ неприпустимим і нагадав, що держава готує кадри для медичної сфери в тому числі за бюджетні кошти, а отже, має регулювати питання розподілу, виходячи з наявної потреби й запиту, а не виключно з побажань студентів. «Якщо студент не хоче обтяжувати себе зобов’язаннями, він повинен вчитися на комерційній основі. Бюджетники ж покликані формувати кадровий потенціал державної галузі охорони здоров’я з урахуванням її потреби. Ніхто не забороняє, навіть вітається, факультативне здобуття додаткової медичної спеціальності за бажанням. Та в першочерговому порядку повинна проводитися підготовка кадрів за дефіцитними на сьогодні напрямками», – підкреслив Вадим Красносельський. Він доручив на поточному тижні провести розширену нараду з цієї тематики та доповісти про результати на найближчій нараді.

Міністерству з соціального захисту та праці доручено активізувати інформаційну діяльність серед батьків та опікунів дітей, які навчаються та виховуються в корекційних закладах. Йдеться про надану можливість користуватися послугами лікарів, що працюють у комерційних клініках (у тому випадку, якщо фахівців необхідного профілю немає у державному медзакладі) коштом держави. Механізм уже діє. З квітня цим правом скористалися понад 300 осіб. Їх приймали лікарі столичного центру «Тирамед», а також вони практикували й виїзд вузькопрофільних лікарів у міста і райони республіки.

Запитував Глава держави керівника Міністерства з соцзахисту та праці, чи організовано четвертий заїзд дітей в оздоровчі табори. За словами Олени Куліченко, все готове до прийняття 370 юних придністровців. Вони проведуть літнє дозвілля на табірних майданчиках з 14 до 27 серпня.

Ще одне соціально значуще питання за зверненнями громадян порушив Президент –  фінансування поховання померлих захисників Придністров’я. Законодавством передбачено два варіанти: організація похоронних процедур коштом держави або виплата родичам допомоги на ці цілі. Її розмір – 2 350 рублів. Відповідно до прайс-листа «Спецзеленбуду» основні послуги обходяться у
2 223 рублі (тобто сума порівнянна з розміром допомоги).

Говорили на нараді також і про упорядкування території Бендерського Борисівського кладовища, де поховані померлі захисники. Коштом держави уже встановлені однакові пам’ятники біля сотні могил захисників. Президент нагадав, що необхідно замостити доріжки та продумати водопостачання і водовідведення на об’єкті.

Фото прес-служби Президента.