Боротьба з коронавірусом: ситуація в республіці

Статистика коронавірусу знову засмучує: за останні дні спостерігається зростання захворюваності. Напередодні тільки за два дні виявили 118 COVID-позитивів, а 23 липня – ще 36 нових випадків. Такі цифри в республіці було зафіксовано
2 місяці тому.

Ситуація з коронавірусу перебуває на постійному контролі Президента. 22 липня у лабораторіях було досліджено 609 біоматеріалів. Виявлено 36 випадків зараження COVID-19. Усього за період епідемії коронавірус підтвердився у 50 549 громадян. Частина придністровців лікується вдома, а решта – у двох інфекційних госпіталях – у Слободзеї та Рибниці. Наголошуємо, що завантаженість COVID-госпіталю в Рибниці досягла 89 %. За даними на 22 липня, проходять лікування 107 чоловік. Нещодавно кількість ліжок збільшили з 60 до 120. Слід відзначити, що серед пацієнтів є і тяжкохворі, деякі з них перебувають в реанімаційних відділеннях та на апаратах ШВЛ. «Зростання захворюваності, швидше за все, спостерігається через те, що населення почало нехтувати засобами індивідуального захисту. Друга причи-
на – ввезення в республіку нових штамів із зарубіжних країн в період відпусток. Має місце змішування штамів, посилення їхньої активності», – зазначила головний лікар Рибницької районної лікарні Ангеліна Молдовська в інтерв’ю телеканалу Перший Придністровский.

Перемогти цю страшну хворобу вдалося 48 944 придністровцям. Що стосується сумної статистики, то від ускладнень, викликаних новим вірусом, в Придністров’ї помер 1 241 ковід-позитивний пацієнт.

У республіці триває активна боротьба проти цього страшного захворювання,  обмежувальні заходи ніхто не скасував: громадяни повинні дотримуватися соціальної дистанції, носити маски, дезінфікувати руки. Однак головною «зброєю» в протистоянні з COVID-19 залишається вакцинація! У прищепної кампанії в республіці використовують 5 вакцин. Майже 47 тисяч придністровців пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, а це 11 % населення.

На сьогодні в поліклініках можна зробити щеплення такими препаратами: AstraZeneca, Janssen, Sinopharm. У AstraZeneca інтервал між уколами – 4 тижні, у Sinopharm – 3 тижні. Для повного курсу вакцинації Janssen потрібна тільки одна ін’єкція.

Важливо відзначити, що 14 липня в республіку доставили партію китайського препарату «Sinopharm» – це 5 000 доз, а 15 липня – 15 000 доз однокомпонентної вакцини американської компанії «Janssen». До речі, обидва препарати будуть доступні придністровцям, незалежно від віку, черговість формується на підставі заяв. Очікується поставка наступної партії й препарату Pfizer.

Записатися на щеплення можна в реєстратурі за місцем проживання, з собою потрібно мати придністровський і закордонний паспорт для оформлення сертифікату.

Крім того, в республіці створено гарячу лінію для надання інформаційної підтримки населенню та здійснення електронного запису охочих вакцинуватися. З усіх питань громадяни можуть звернутися телефоном за єдиним номером – «126». Необхідно зазначити, що кол-центр функціонує в тестовому режимі й поки що приймає дзвінки тільки від тираспольчан. Планується, що система запрацює по всій республіці вже через тиждень. До цього часу в містах та районах заявки від громадян будуть, як і раніше, приймати в поліклініках.

Леся ПОТОЦЬКА.