Присвячена боям на Дністрі в липні-серпні 1941 року

Десятиліття відділяють нас від того травневого дня 1945 року, коли весь світ аплодував перемозі Радянського Союзу у Великій Вітчизняній війні. Вона була здобута завдяки мужності та героїзму радянського народу, воїнів Червоної Армії, які зробили головний, визначальний внесок у розгром збройних сил фашистської Німеччини та її союзників.

Героїчні звершення нашого народу і його Збройних Сил у роки війни були й залишаються невичерпним джерелом виховання патріотизму, любові до Батьківщини. До цього духовного потенціалу, проявленого в доленосний період нашої історії, звертається і сучасне покоління придністровців.

У столичному об’єднаному музеї цього місяця експонується виставка, присвячена боям на Дністрі в липні-серпні 1941 року. За словами наукового співробітника відділу музею Володимира Майєра, на ній представлена уніформа солдатів Червоної Армії і Вермахту, особисті речі бійців, а також фотографії з приватних колекцій. «Фотографії нам надали зі своєї колекції Олексій Русанов і Євген Балак. Люди купують фотографії на європейських інтернет-майданчиках, збирають колекції фотознімків для того, щоб використовувати в подальшому на виставках і в історичних публікаціях. Це фотоматеріали, які виставляють на продаж сім’ї німецьких солдатів, що воювали на Дністрі в 1941 році», – розповів музейний працівник.

Фотографії представлені широкій публіці вперше. До цього часу їх можна було побачити лише на сторінках колекціонерів у мережі Інтернет. Фотокартки – достовірні історичні документи, на них довготривалі вогневі точки Тираспольського укріпленого району: ДОТ у Тирасполі на території нинішньої військової частини й ДОТи в Григоріопольському і Дубоссарському районах.

Такі фортифікаційні споруди були побудовані в 30-х роках XX століття, вони становили частину системи оборонних укріплень, що простягалися уздовж кордону Радянського Союзу. У західній пресі ці системи укріплень фігурували під назвою «Лінія Сталіна», але офіційно називалися укріпленими районами. На території Придністров’я таких було два: 82-й Тираспольський УР і 80-й Рибницький УР. У липні 1941 року тут зайняли позиції підрозділи 9-ї армії, яка вела бої проти армій фашистської Німеччини та Румунії.

На фотографіях присутні й солдати вермахту під час підготовки до форсування Дністра в районі Дубоссар влітку 1941 року. У 20-х числах липня на цій ділянці німецькі 50-а і 72-а піхотні дивізії переправилися на лівий берег Дністра і зав’язали бої у смузі Тираспольського укріпрайону.

Частинам вермахту вдалося прорвати лінію укріплень у районі Ямполя і Могилів-Подільського. Звідти німці почали розвивати наступ на схід і південь, охоплюючи Рибницький укріпрайон з тилу. На той час 50-а піхотна дивізія німців захопила плацдарм на північ від Дубоссар, а 72-а дивізія створила плацдарм на ділянці Кошниця – Дороцьке – Погреби. Таким способом німецькі війська почали просуватися в напрямку Глине і Карманово, розрізаючи Тираспольський і Рибницький укріпрайони. Опинившись під загрозою оточення, гарнізони ДОТів дістали наказ підірвати укріплення і відступити на схід.

Володимир Майєр повідомив, що ознайомитися з експозицією придністровці та гості столиці зможуть до кінця липня.

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото IА «Новости Приднестровья».