Відродження козацьких традицій

У селі Бичок Григоріопольського району 17 липня відбувся установчий круг, присвячений відродженню станиці «Бичковська».

До значущої події залучилися військовий отаман Чорноморського козацького війська (ЧКВ) генерал-майор Ігор Небейголова, отаман Григоріопольського козацького округу (ГКО) осавул Ілля Молодецький, глава держадміністрації села Бичок Валерій Красильников, козаки, жителі села.

Станиця «Бичковська» є однією з найперших станиць ЧКВ. Вона була освячена влітку 1992 року задовго до створення Григоріопольського козацького округу. Цього року козаки села вирішили відновити козацьку станицю та її діяльність. Таким було й перше питання установчого кругу. Одностайним рішенням козаки за це проголосували й перейшли до виборів отамана. У підсумку ним став Олександр Анатолійович Ковальов. Після того, як пристави переконалися в наявності у нього православного хреста, обраного отамана привели до присяги.

З благословення священика отаман приклався до ікони й поцілував прапор станиці. Він подякував козакам за надану йому довіру. Напутні слова сказали й ветерани, при цьому тричі символічно вдарили його батогом і помазали голову землею, щоб пам’ятав, звідки він вийшов, і не зазнавався.

Окружний отаман ГКО осавул Ілля Молодецький вручив Олександру Ковальову станичну печатку як символ господарської та дипломатичної функцій отамана. Нею завіряють усі документи.

Цього ж дня на вірність Чорноморському козацькому війську присягнули кілька місцевих жителів і поповнили козацтво станиці «Бичковська».

За словами Олександра Ковальова, ці козаки свідомо зробили свій життєвий вибір. «Козацтво завжди в нашій країні було на передових позиціях, завжди в перших рядах на полі брані, захищаючи Батьківщину. І сьогодні ті, хто вступив у наше братство, зробили усвідомлений крок. Віднині на їхні плечі лягає досить велика відповідальність у розв’язанні питань відродження козацьких традицій. Важливим напрямком є й робота з молоддю. Ми повинні виховувати гідну зміну – майбутніх захисників Вітчизни», – зазначив щойно обраний отаман станиці.

Козаків села Бичок з відродженням станиці привітав військовий отаман Ігор Небейголова. За його словами, основним завданням ЧКВ є захист нашої республіки. «На жаль, ми живемо в таких умовах, коли це завдання залишається головним. Виходячи з головного, є й інші: виховання молодого покоління, майбутніх патріотів нашої республіки, захисників. Уже 30 років минуло відтоді, коли на землі Придністров’я розпочався рух із відродження козацтва. Відрадно, що упродовж 30 років триває мирне життя, козацтво розвивається, діти підростають, багато їх уже самі стали батьками. Бажаю козакам станиці «Бичковська» сил і бадьорості духу у розв’язанні важливих завдань, поставлених перед станицею і ЧКВ», – сказав Ігор Петрович.

У Чорноморському козацькому війську розвивається і жіночий рух. Козачки досить активно проявляють себе в різних заходах, не тільки в культурних, а й у виховних.

Ігор Небейголова розповів, що козаки проходять службу у всіх силових державних відомствах. «Є резерв, закріплений за Збройними силами Придністров’я. Ми проводимо збори козаків, перевіряємо їхню готовність, і відрадно бачити, що козаки готові в разі потреби стати на захист республіки. Минулий рік був нелегким для всієї держави, тому що пандемія внесла свої коригування в життя народу, і відрадно те, що багато козаків взяло участь у посиленні охорони державного кордону, щоб не допустити поширення інфекції. Крім того, вони добровільно ставали волонтерами й допомагали медичним установам боротися з пандемією, а також підтримували простих громадян. На своїх особистих транспортних засобах вони розвозили продукти, допомагали медикаментами. Не бувають козаки байдужими до горя людського. Сподіваємося, що всі разом ми зможемо перемогти пандемію», – зазначив отаман ЧКВ.

Глава держадміністрації села Бичок Валерій Красильников наголосив, що молодь необхідно залучати в козацтво, впливаючи духовно й виховуючи патріотичні почуття. «Я вважаю, що той, хто любить свою Батьківщину, свою землю, сім’ю – той повинен бути в козацькому товаристві. Адже козак за першим покликом стане на захист свого рідного вогнища».

Місцевий БК організував для всіх учасників такої важливої події концерт – зі зворушливими номерами виступив вокальний ансамбль «Дністровські зорі».

Олександр ЗАЙЧУК.