Піснями оспіваний, легендами овіяний Григоріополь

Місто, якому виповнилося 229 років з дня заснування, спрямоване у світле майбутнє.

У святковий день григоріопольчани звертаються до джерел рідного населеного пункту, засвідчують йому свою любов та виражають пошану. Закладений у 1792 році, Григоріополь розвивається з ім’ям ініціатора його будівництва – князя Григорія Олександровича Потьомкіна, сподвижника імператриці Всеросійської Катерини II, який обґрунтував необхідність зміцнення західних рубежів Російської імперії.

Місто було засноване на Дністрі вірменськими переселенцями з Кавказу на землях, які з 1791 року належали Росії, тому його часто називають «острівцем вірменського духу на Дністрі». Про це свідчить і опис герба міста, копія якого зберігається в місцевому музеї.

Славне місто з роками наповнилося тим самобутнім духом, в якому поєдналися і спокій сивої давнини, й стрімкий потік сучасного життя. У свій день народження місто прокинулося у світанкових променях сонця, а над ним уже лунав спів Божественної літургії, яку на площі біля каплиці «Троєручиця» звершувало духовенство Григоріопольського благочиння на чолі з архієпископом Тираспольським і Дубоссарським Савою. Владику зустрічав з хлібом-сіллю глава держадміністрації Григоріопольського району та м. Григоріополь Олег Габужа. Після богослужіння архієпископ звернувся до всіх присутніх з архіпастирським словом і побажав жителям міста-іменинника процвітання і благодатного заступництва Пресвятої Богородиці «на многая і благая літа».

Уперше в день народження міста офіційна частина свята відбувалася на площі, де нещодавно встановлено бюст Катерині Великій. Городян привітали Олег Габужа та голова Ради народних депутатів Андрій Ковтун. Юні григоріопольчани виступили з концертною програмою.

Найбільшою гордістю міста є його мешканці. Їхні досягнення, здобутки, надбання складаються зі щоденної праці, знань і талантів. Доказом цього стали результати традиційного огляду-конкурсу «Улюблене місто – 2021». На підставі рішення комісії з проведення конкурсу пам’ятними дипломами та цінними подарунками держадміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополя були нагороджені лауреати у номінаціях: «Краща вулиця міста», «Краще приватне домоволодіння», «Кращий багатоповерховий будинок», «Кращий двір», «Краще підприємство торгівлі, громадського харчування», «Краща криниця».

В умовах карантинних обмежень цьогорічна святкова програма була не такою насиченою, як раніше, однак теж цікавою та різноманітною. Всі заходи організовано відбувалися на свіжому повітрі. Центральний парк культури та відпочинку міста перетворився на барвисту зону з різними святковими принадами. Там розташувалися виставки виробів VI районного фестивалю декоративно-прикладної творчості «Золоті руки», усі охочі могли придбати собі сувенір чи подарунок на пам’ять. Дітей вабив чарівний майданчик «Аквагрим» і захопливі атракціони парку.

Увагою присутніх заволоділи й аматори сцени зі своєю концертною програмою «Ми юні таланти Григоріополя». Додали «вогнику» до свята дитяча вистава «Фіксики в гостях у дітей» та фестиваль індійського танцю «Барви міста». Не залишилися поза увагою і любителі спортивних заходів. Для них на міському стадіоні організували різноманітні старти, ігри, турніри та змагання.

Завершилося свято масовим гулянням «Танцюй і співай, моє рідне місто!» Усі, хто залучився до участі у святковій події, відчували себе членами великої родини, в якій найважливіше – мир, злагода та добробут.

Світлана КОНДРОВА.