ТОП-10 найкращих спортсменів міста

У Бендерах відбулася 24-а церемонія нагородження «десятки» кращих спортсменів, тренерів-викладачів і кращої ігрової команди за підсумками спортивних виступів за 2020 рік. Відзначимо, що в минулому році бендерчани взяли участь у 240 змаганнях, з них 67 –міжнародного рівня. Загальна кількість призових місць при цьому становить 935.

Герої нашого часу – ті, з кого хочеться брати приклад. Попри всі складнощі ковідного 2020 року, бендерські спортсмени досягли вражаючих результатів. Наприклад, з кращого боку проявили себе легкоатлети на чемпіонатах Балканських країн, веслярі на чемпіонаті Європи, борці на чемпіонаті світу та Європи, срібло у кікбоксерів на етапі Кубка світу. Бендерська волейбольна команда дівчат узяла бронзу в Національному чемпіонаті Молдови. Крім того, за минулий рік були присвоєні спортивні розряди кандидатів в майстри спорту 54 спортсменам, а звання «Майстер спорту» удостоїлися 11 осіб. «Бендери за правом можна назвати містом спортивних традицій і спортивних досягнень. Про це свідчать і турніри, які тут проводяться з року в рік, і успіхи наших юнаків та дівчат в різних видах спорту. Незважаючи на пандемію, бендерчани в минулому році показали достойний результат, в тому числі й на міжнародній арені», – зазначив у своєму виступі на урочистій церемонії нагородження глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко.

Поміж 10 найкращих спортсменів за підсумками 2020 року і легкоатлетка Яна Гараєва. Її ім’я на слуху протягом останніх років, і, напевно, в Бендерах, мало знайдеться людей, хто не знав би спортсменку. Чемпіонка Європи та Балканських країн, на сьогодні Гараєва – гордість міста. Про досягнення дівчини з радістю розповіла її тренер Тетяна Забалухіна. До речі, викладач також увійшла до списку кращих наставників за підсумками 2020 року. «Яна тренується давно і досить-таки успішно. Вона є чемпіонкою Придністров’я і Молдови. Яна вигравала багато міжнародних стартів. Нині вона є лідером збірної Молдавії в бар’єрному бігу, також брала участь у багатьох міжнародних змаганнях, в минулому році їх було мало через ковід, цього року – чотири міжнародних старти. Яна виступає стабільно, домагається успішних результатів, і нинішнє нагородження є підсумком її роботи, яку ми проводимо на протязі багатьох років», – зазначила наставник Яни Гараєвої Тетяна Забалухіна. Фахівець відзначає, що бути викладачем непросто. «Тренер у нас є і педагогом, і вихователем, і масажистом, він відновлює спортсмена після тренування. Нам потрібна ще й матеріальна база, оскільки в нас немає ні басейну, ні парильні, ні відновлювального центру», – підкреслила Тетяна Забалухіна. Разом з тим вона додала, що такі труднощі не лякають фахівців, разом зі спортсменами вони продовжують рухатися до успіху і досягати висот: «Я щороку намагаюся бути кращим тренером, мої емоції відповідають цьому: рада, що мій внесок помітили й оцінили, а наша праця не забута. Це мотивує працювати ще краще», – зазначила тренер-викладач.

За підсумками досягнень, до десятки кращих спортсменів увійшли бендерчани: фіналіст чемпіонату Європи з академічного веслування до 23 років Сергій Абрамов, срібний призер етапу Кубка світу з кікбоксингу Михайло Антоха, бронзовий призер чемпіонату світу з самбо серед дорослих Сабіна Артемчук, фіналіст чемпіонату Європи з академічного веслування до 23 років Олександр Булат, бронзовий призер чемпіонату Балканських країн з легкої атлетики до 20 років Яна Гараєва, бронзовий призер чемпіонат Світу з самбо серед юнаків Артем Грибіненко, срібний призер чемпіонату Балканських країн з легкої атлетики до 20 років Юліана Дабіжа, фіналіст чемпіонату світу з греко-римської боротьби серед дорослих Артем Деляну, фіналіст чемпіонату Європи з академічного веслування до 23 років Дмитро Зінченко та срібна призерка чемпіонату Балканських країн з легкої атлетики Анастасія Сеньків.

Звання кращої команди було присвоєне жіночому волейбольному клубу «Тигина».

У свою чергу, глава держадміністрації міста подякував спортсменам за їхні успіхи й зазначив, що спорт – це важлива складова життя Бендер.

«Розвиток спорту – вищих досягнень та аматорського – важлива складова державної політики республіки. За останні роки інфраструктура в нашому місті зазнала значних змін. Свідченням цього є відкриття стадіону, басейну, гребної бази, фізкультурно-оздоровчого комплексу на «Сєверному», міні-полів, спортмайданчиків у різних мікрорайонах. Багато коштів місто вкладає в ремонт і підтримання спортивної інфраструктури. Всі ці зміни спрямовані на збільшення кількості дітей, які займалися б спортом. У нас є план закупівель спортінвентаря на поточний рік, він набагато більший, ніж у попередні роки, зокрема завдяки економії від проведеної реформи. Найближчим часом ми завершимо закупівельні процедури й інвентар надходитиме до шкіл. Упевнений, що поетапно ми з вами доб’ємося і ремонту в приміщенні, й оснащення спортивним обладнанням. Будемо виділяти більше транспорту для участі спортсменів у змаганнях, хоча б у близькому зарубіжжі», – зазначив глава держадміністрації м. Бендери Роман  Іванченко.

Для всіх учасників урочистої церемонії нагородження була підготовлена концертна програма. Кращих нагородили дипломами та відзначили грошовим заохоченням.

Оксана КРУК.