Екскурсія медичними закладами Бендер

У лікувально-профілактичних установах республіки стартували дні відкритих дверей. Одними з перших відвідувачів зустріли в Бендерській поліклініці № 5 і на Станції швидкої допомоги.

Відвідувачі мали змогу зробити скринінгове обстеження на визначення вмісту глюкози в крові, зміряти тиск і визначити масу свого тіла. Найцікавішим було те, що медики показали майстер-клас за методикою проведення закритого масажу серця і штучної вентиляції легенів з використанням манекена.

Спеціальна акція – День відкритих дверей у медзакладах –покликана звернути увагу людей на те, наскільки важливими є профілактика і раннє виявлення захворювань: цукрового діабету, ожиріння, гіпертонії. Саме тому в бендерській поліклініці організували день безкоштовного обстеження та дослідження. Будь-хто за бажанням міг безоплатно проконсультуватися з лікарем, зміряти тиск, визначити свій зріст, вагу, рівень цукру в крові. «Ці три основні захворювання –ожиріння, діабет і гіпертонія – тягнуть за собою багато ускладнень. Вони впливають і на серцево-судинну систему, можуть викликати ішемічну хворобу серця, опосередковано вражаються органи зору, нирки. Зокрема, гіпертонія небезпечна інфарктом, інсультом тощо», – розповіла лікар-терапевт поліклініки № 5 м. Бендери Валентина Штефанко.

Фахівці попереджають, що в групі ризику перебуває кожна людина, тому досить важливим є регулярне обстеження. Адже хворобу краще й легше попередити, ніж потім вилікувати. Своєчасна діагностика збільшує шанси на здорове майбутнє.

У бендерській службі швидкої допомоги для всіх гостей теж організували цікавий майстер-клас. Там вчили робити закритий масаж серця і штучну вентиляцію легенів. Усе це показували на спеціальному манекені, який навіть ім’я має – Іван Іванович. Важливо відзначити, що експрес-уроки відбувалися прямо в машині швидкої допомоги. «Основу долоні кладемо в певну точку, руки при цьому повинні бути в прямому положенні, не зігнутими, другу руку кладемо наверх першої і натискаємо», – пояснює, як правильно робити масаж серця, представник Станції швидкої допомоги Тетяна Журба.

Старший лікар зміни пояснила, чому так важливо надати допомогу людині, що знепритомніла, відразу ж у перші хвилини, адже ступінь тяжкості несвідомого стану може бути різна. Тетяна – спеціаліст досвідчений у цьому напрямку, вона вже 2 роки працює старшим лікарем зміни служби швидкої медичної допомоги. Упродовж доби лікар може виїхати на 4-5 викликів до пацієнтів, які з тих чи інших причин втратили свідомість. «Коли опиняєшся на такому виклику, потрібно робити все чітко, швидко і правильно. Емоції слід прибрати на задній план, тому що від моїх дій залежить життя людини. Працюємо в стані постійного стресу, тому у нас і графік такий: доба через три. Це для того, щоб була можливість відпочити. Та все одно це не завжди вдається – часто і після роботи думаєш про те, що трапилося», – зазначає лікар Тетяна.

Упродовж Дня відкритих дверей для всіх гостей провели тренінг на тему: «Перша допомога при кровотечах, травмах і несвідомих станах», лекцію, до речі, також слухали прямо в салоні автомобіля швидкої допомоги. Це створило певний ефект присутності та допомогло учасникам заходу відчути напружену атмосферу.

Підготували медики й історичну довідку. Фахівці розповіли відвідувачам про створення бендерської Станції швидкої допомоги, а також про основні показники роботи установи. Крім того, познайомили з її структурою, матеріально-технічним забезпеченням та особливостями роботи екстреної медичної служби.

На добове чергування заступають 8 бригад, але цього недостатньо, заклад відчуває кадровий дефіцит. Станція швидкої допомоги укомплектована тільки на 40 %. У диспетчерський пункт щодоби надходить близько 150 дзвінків. Як правило, звертаються пацієнти з травмами, гіпертонією, остеохондрозом, з алкогольною та наркотичною інтоксикацією.

В установі розповіли, що на станції працюють 14 машин швидкої допомоги – всі вони укомплектовані необхідним і сучасним обладнанням.

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: IA » Новости Приднестровья».