Нехтувати карантинними заходами неприпустимо

Що потрібно знати про вакцинацію

  1. Вакцинація – це спосіб захисту від захворювань. Він здатний задіяти природні захисні механізми організму для формування стійкості до збудників інфекційних захворювань. Імунітет до коронавірусу можна дістати, якщо зробити щеплення будь-якої вакцини, зареєстрованої на території Придністров’я: «Sinopharm» (Китай), «Sinovac» (Китай), «AstraZeneca» (Англія, Швейцарія), «Pfizer» (США, Німеччина), «Спутник V» (Російська Федерація), «Janssen» (США).
  2. Щеплення робиться у два етапи з інтервалом 14 або 21 день, після чого виробляється попередній імунітет проти COVID-19. Повноцінний імунітет після вакцини формується упродовж 42–45 днів після першого щеплення. Однак слід дотримуватися всіх правил профілактики, зокрема носити маску і зберігати соціальну дистанцію.
  3. Після щеплення ви отримаєте сертифікат російською та англійською мовами з відмітками про дві ін’єкції. Цей документ підтверджує, що ви пройшли вакцинацію проти COVID-19.

Iмунізація людей віком понад 60 років

  1. Люди старші за 60 років перебувають у групі ризику: у разі коронавірусної інфекції можуть виникати ускладнення, тому вакцинація їм показана в першу чергу. Вони сприймають щеплення практично без побічних ефектів, що пов’язано з особливостями імунної реакції цього віку.
  2. Перед щепленням потрібна попередня консультація з лікарем. Важливо виключити ГРВІ та загострення хронічних захворювань. У цілому, з хронічними захворюваннями, які на момент отримання вакцини перебувають у стані ремісії й не мають загострень, можна робити щеплення без побоювання за здоров’я.                                                                                                    Роман ПЕТРИКIВ.