Фірмовий стиль Анатолiя Дзерновича

У жовтні 2017 року, вітаючи керівництво, співробітників і ветеранів торгово-промислової фірми «Iнтерцентр-Люкс» із 25-річчям підприємства, Президент ПМР Вадим Красносельський сказав: «Глибокої поваги заслуговує засновник і беззмінний керівник ТПФ «Iнтерцентр-Люкс» Анатолій Iванович Дзернович».

Цим він підкреслив важливість і значущість ролі особистості в будь-якій справі, зокрема ролі героя цього нарису в історії розвитку промисловості республіки. Підтвердженням цього стало вручення Анатолію Івановичу ордена «За заслуги» I ступеня, а очолюваному ним підприємству – ордена «Трудова слава».

І правда, особистість Анатолія Івановича, президента і директора ТПФ «Інтерцентр-Люкс», у Придністров’ї легендарна. 20 липня він відзначив свій 69-й день народження. Тому сьогодні ми розкажемо про нього та його торгово-промислову фірму. Чому саме так? Та тому, що А. І. Дзерновичі ТПФ «Інтерцентр-Люкс» – близнюки-брати: ми говоримо «Дзернович», а маємо на увазі «Інтерцентр-Люкс», говоримо «Інтерцентр-Люкс» – маємо на увазі «Дзернович».

Професія одягати людей –справа всього життя

Для директора і колективу його підприємства швейна галузь –усе їхнє життя. Багато десятиліть вони віддають їй свої знання, енергію, талант. За минулі роки кожен із них, починаючи з президента фірми, став професіоналом високого класу, майстром з великої літери, тому що кожен по-справжньому любить свою професію, залишається їй вірним. Сам засновник підприємства зізнається: «Аграрне виробництво – це чистої води бізнес, де можна і необхідно заробляти на загальне благо, а от пошиття одягу – це творчий політ, це заняття для душі, це справа всього життя».

Найкраще підтвердження цієї заяви – відкриття два роки тому в Тирасполі головного торгового центру фірми «Люкс-10». Тоді він сказав: «Мода – це те, що весь час виходить з моди. Тому за нею потрібно весь час поспішати. Відставання тут смерті подібне. От ми й намагаємося поспішати, стараємося для вас, придністровці. З урахуванням ваших побажань».

Справжнє свято, причому з елементами ажіотажу, почалося, коли покупці підійшли до прилавків з одягом. Жінки захоплено розглядали вбрання, щось вибирали, приміряли. Купували тоді багато – і з 10-відсотковою знижкою, і з отриманням подарунків від компанії.

У цій загальній невгамовності вгадується той самий «люксовський» характер і стиль її президента: творчий, ініціативний, новаторський, гнучкий, сильний і стійкий. А інакше не було б стільки реалізованих ідей, стільки нових напрямків діяльності. Та все ж таки визначальним залишається швейне виробництво, тому що одягати людей – це головне, це справа всього життя.

«Перші кроки» розвитку

Компанія «Інтерцентр-Люкс» була створена у складний повоєнний для республіки час. Її засновники – небайдуже до долі Придністров’я подружжя Анатолія та Марії Дзернович. Разом з ПМР цей колектив пройшов довгий шлях від 4 швейних машинок до багатопрофільного холдингу. Ось основні його віхи.

1992 рік – реєстрація фірми та свято з нагоди першого пошитого виробу.

1993 рік – визначальний для «Інтерцентр-Люкса»: його стратегічним курсом став курс на масове пошиття виробів, тобто на промисловий тип виробництва.

1994 рік – початок будівництва в Тирасполі 8-поверхової будівлі для компанії. Через 2 роки колектив святкує новосілля в сучасному виробничому комплексі.

У 1997 році почалася співпраця фірми з іноземними компаніями. Тоді ж відкрилися магазин «Марія» і модний салон «Влад».

У 2001 році інтенсивно формувалася фірмова торговельна мережа «Люкс», магазини якої були відкриті у всіх містах республіки. Почалася співпраця з Будинком мод знаменитого російського модельєра В’ячеслава Зайцева. У Німеччині того року за високу якість продукції та новітні технології фірмі була вручена найпрестижніша нагорода – «Золота Арка Європи».

Людина від землі, але з талантом від Бога

Анатолій Дзернович народився і виріс у селі, з дитинства пізнав селянську працю. Напевно, тому він – переконаний прихильник розвитку багатогалузевого підприємства, коли під час економічних «штормів» одна галузь підтримує іншу. Саме тому у 2002 році ТПФ «Інтерцентр-Люкс» почала розвивати новий вид бізнесу –аграрний.

Спочатку в селі Шипка Григоріопольського району Анатолій Іванович заклав перший переробний сільськогосподарський комплекс на 2 500 га. У 2008 році в селах Фрунзе та Володимирівка Слободзейського району він створив другий комплекс уже на 5 000 га, що включав племінне тваринництво.

Головна ідея аграрного виробництва фірми – менше витрат, більше віддачі з кожного гектара у вигляді високих урожаїв і зростання обсягів виробництва. З перших днів підприємці взяли курс на застосування сучасних технологій та використання інтенсивних методів вирощування сільськогосподарських культур: зернових, бобових, олійних та ефіроолійних. У складі злагодженої команди професіоналів 250 осіб. Люди мають постійну роботу і гарантовану зарплату. Працюють вони на сучасній сільськогосподарській та меліоративній техніці.

Комплекс «Агро-Люкс» нині є одним з найбільших у Придністров’ї й функціонує як холдинг із розвитку тваринництва, вирощування сільгоспкультур, перероблення та випуску харчових продуктів, а також їх реалізації під маркою «Люкс» у фірмовій торговельній мережі. Вся продукція реалізується на місцевих ринках. Упродовж багатьох років фірма є великим постачальником молока, м’яса, іншої сільгосппродукції для різних бюджетних організацій: дитячих садків, інтернатів, шкіл, лікувальних установ, силових міністерств.

Освоєння ТПФ аграрного сектору сприяло створенню нових робочих місць, збільшенню обсягів виробництва та відрахувань до бюджетів та соціальних фондів. Колектив робить свій внесок не тільки в забезпечення продовольчої безпеки республіки, але й у розвиток її економічного і фінансового потенціалу. Як експортоорієнтована компанія «Інтерцентр-Люкс» заробляє для Придністров’я валюту і цим зміцнює курс придністровського рубля. Щоб завоювати зовнішній ринок продукцією власного аграрного виробництва, тут багато сил і енергії витрачають на те, щоб вона відповідала всім вимогам західних ринків.

Вічно молодий і весь час будує

У бізнес-середовищі ПМР Анатолія Дзерновича називають «вічним будівельником». Перші пошиті вироби обмінювалися за бартером на будматеріали для зведення в Тирасполі восьмиповерхового виробничого корпусу європейського рівня. Потім по всій республіці велося будівництво торгових центрів, які стали основою фірмової торгової мережі «Люкс». Так була створена будівельна галузь, тому що недостатньо виріб пошити, його потрібно ще й продати. Отже, потрібно будувати магазини.

Після цього почалася капітальна реконструкція придбаного компанією найбільшого в Східній Європі швейного комплексу в Дубоссарах. І розширення виробничої географії ТПФ «Інтерцентр- Люкс» стало своєчасним кроком, який дав можливість зберегти колектив Дубоссарської швейної фабрики, а також удвічі збільшити обсяги її виробництва та податкові відрахування. Загальна площа новозбудованих і реконструйованих у сільській місцевості приміщень для «Агро-Люкса» склала понад 40 000 м2.

Ви – наша гордість

Анатолій Дзернович не може сидіти, склавши руки. Його фірма постійно розширює свої потужності. У грудні 2018 року запустили новий виробничий корпус, який особисто оглянули Голова Уряду Олександр Мартинов і віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

«Цього могло б і не бути, якби не програма субсидування відсоткової ставки за кредитами, що видаються підприємствам. Ми отримали від Уряду такий кредит. Ми зуміли за 3,5 місяця розумно витратити ці гроші. І не тільки тут, на основній території швейного об’єднання. Нам вдалося здати й показати вам першу чергу –2 000 м2 цеху відгодівлі на свинарному комплексі в селі Фрунзе. Друга черга здаватиметься в січні-лютому. Ми вдячні вам за це.

Це той випадок, коли Уряд і Президент, дійсно, йдуть назустріч усім підприємствам. Це нове ві-яння, такого ще не було», – сказав тоді у своєму зверненні до гостей керівник фірми «Інтер-центр-Люкс».

Анатолій Іванович продемонстрував прем’єру результати спільних зусиль: створені сучасні та комфортні умови, придбане якісне обладнання. Олександр Мартинов у супроводі президента швейної компанії оглянув приміщення розкрійно-підготовчого цеху, ділянки вологої теплової обробки та пухонабивки. Побачив Голова Уряду й останні зразки осінньо-зимової колекції, яку тоді поставляли в Росію. Зазначимо, що крім експорту в РФ, фірма продовжувала працювати й зі світовими брендами, наприклад, шила в малих кількостях одяг для всесвітньо відомих фірм «Prada», «Lacoste» тощо.

Олександр Мартинов високо оцінив успіхи трудового колективу й особисто його керівника, «… завдяки яким розвивається національна економіка». «Економіка не зростає сама по собі. Її штовхають вперед локомотиви, якими є такі підприємства, як «Інтерцентр-Люкс». Хочу сказати, що підприємство – це не просто будівля та обладнання. Без людей, без талановитого керівника це все бетон і залізо. Насправді вперед нашу економіку ведуть трудові колективи та їхні лідери. Розраховуємо на те, що всі ви працюватимете у Придністров’ї, а робочих місць ставатиме більше. Ви – наша гордість», – підкреслив прем’єр-міністр.

Золотиста літера «L» –це якість і демократичні ціни

З року в рік професійні майстри фірми завойовують серця споживачів. Вироби, на яких красується золотиста латинська буква «L», дістають визнання не тільки місцевих модниць, а і росіян, і європейців. В основі ж усього – творчий підхід до розроблення виробів колективу дизайнерів, художників-модельєрів і конструкторів, урахування сучасних тенденцій розвитку моди та новітніх технологій швейного виробництва. Їхня праця – справжня творча лабораторія.

Багато років ТПФ працювала за давальницькою схемою. Її діловими партнерами були світові бренди «Prada», «Armani», «Calvin Klein», «Dolce & Gabbana», «Lacoste». У 2014 році він несподівано і кардинально, як це властиво тільки йому, змінив стратегію розвитку підприємства. Збагатившись за минулі роки європейськими технологіями та ноу-хау, компанія виходить на світовий ринок з продукцією власних торгових марок – «Інтерцентр-Люкс» і «Мадзеріні». Причому новітні ультрамодні колекції власного одягу на експорт розробляють у створеному спільно з італійськими партнерами дизайн-бюро у столиці світової моди Мілані.

Навіть у роки бурхливих (у республіці й у світі) економічних криз підприємство розвивалося. Парадоксально, але коли інші згортали виробництво, ця фірма використовувала час криз для якісно нових проривів. Починаючи з 2015 року, динаміка її розвитку стабільно зростала. У Росії,  Франції, США, Чехії, Туреччині, Україні було продано близько 80 тисяч комплектів одягу власного виробництва – чоловічого та жіночого, а головне – високоякісного та сучасного. До того ж, російський ринок для фірми залишається пріоритетним. Однак першу чергу продукції реалізують на вітчизняному ринку, причому за цінами, нижчими у 2,5 раза.

У сучасний міцний формений одяг «Інтерцентр-Люкса» одягаються і придністровські силовики. У їхньому числі – Рота почесної варти, вихованці кадетського корпусу та Суворовського військового училища.

Щороку в асортименті фірми понад 300 нових моделей: найвищої європейської якості пальто, пуховики, куртки, плащі з різними наповнювачами, формений і спеціальний одяг – усього 200 тисяч виробів на рік. Торгівля виробами фірми перемістилася й у «всесвітню павутину». На сьогодні її реалізують відомі торгові мережі Росії та інтернет-сайти «Lamoda»і «Wildberries».

Те, що віддаси, до тебе ж і повернеться

Нинішні успіхи Анатолія Дзерновича базуються на цілеспрямованій діяльності, любові до людей і допомозі їм – принципах, які керівник компанії успадкував у свого вчителя, жінки-легенди Валентини Соловйової. Досі Анатолій Дзернович будує своє життя за її прикладом, працюючи не для себе, а для людей. Звідси й та велика благодійна діяльність, притаманна главі фірми та її колективу. Звідси ж і той високий рівень соціального захисту працівників. Визначальним для Анатолія Івановича залишається принцип: «…що більше віддаєш людям, то більше повернеться тобі».

Соціальний аспект діяльності фірми у вигляді забезпечення зайнятості яскраво виражений у тому, що 95 % її співробітників складають жінки. «Інтерцентр- Люкс» разюче відрізняється від інших високим рівнем соціальної підтримки. Зробимо невеликий «екскурс» у цю царину: безплатні обіди для співробітників, їхнє перевезення з прилеглих населених пунктів до місця роботи, реалізація власних швейних виробів і сільгосппродукції в рахунок заробітної плати за зниженими цінами, оздоровлення працівників і членів їхніх сімей, виділення матеріальної допомоги на навчання, лікування, придбання техніки, ремонт, надання безвідсоткових позик, допомога у вирішенні інших важких життєвих ситуацій. На соціальну підтримку працівників в останні роки було направлено понад 1,5 млн рублів.

Такий підхід поширюється на тисячний колектив, він доступний для всіх, хто потребує підтримки. Поміж адресатів благодійної допомоги – ветерани Вітчизняної війни, праці та Збройних сил, сім’ї загиблих захисників республіки, громадські організації, дитячі установи, незаможні сім’ї. Щороку близько 20 % прибутку витрачається на благодійні цілі. Творити добро – щоденна потреба засновника фірми та її колективу. Так триває вже 29 років. І так буде завжди.

Такий він – фірмовий стиль Анатолія Дзерновича.

Павло ОСТАПЕНКО.