Круглий стіл «День миротворця: навічно в пам’яті народній»

У Бендерах говорили про важливу історичну подію 92-го року –введення в нашу республіку російських військово-службовців.

Зустріч за круглим столом або конференція напередодні дня введення в ПМР російських миротворців стала доброю традицією для Центру культури «Моя православная родина». Подія відбувається вже упродовж п’яти років, однак мета зустрічей і дискусій завжди одна – донести до наших громадян (особливо до молоді) важливість подій липня 92-го. «Це дуже важливо для жителів Придністров’я, а головне – для молодого покоління.

Поміж наших учасників є багато молодих, вони цікавляться, вивчають ті події. Для них це досить важливо, вони підготували свої тематичні презентації, доповіді й передають інформацію своїм ровесникам. Дуже відрадно, що ці події не забуваються: минуло вже майже 30 років, а дослідження тривають, щоразу ми знаходимо і дізнаємося про щось нове.

Не припиняються й пошукові роботи, історико-краєзнавчі розвідки. З їхніми результатами можна познайомитися на круглому столі, вони представлені у відеороликах, презентаціях і статтях», – зазначила керівник Центру культури «Моя православная родина» Світлана Соколовська. Вона також наголосила, що дуже важливо донести інформацію людям, щоб ті страшні події 92-го не повторилися. «На сьогодні, на жаль, залишається все менше очевидців тієї війни. Ми повинні залишити все це в пам’яті наших громадян і хочемо донести думку про те, наскільки важлива присутність миротворців на нашій землі. Зустріч з миротворцями – це добра традиція, якій уже 5 років. До круглого столу ми теж готуємося дуже серйозно», – підкреслила Світлана Соколовська.

Цього разу було представлено 8 доповідей, авторами деяких виступили члени організації «Моя православная родина» та студенти російського університету дружби народів. Одна з учасниць 19-річна Аліна Яцко розповіла: «Мене часто запитують, звідки я, а коли дізнаються, що з Придністров’я, то починають розпитувати про нашу республіку. Багато людей знають, що у нас відбувалося в 1992-му. Усі одностайно стверджують, що це не повинно повторитися».

У ході збройного конфлікту в 1992-му одними з перших на захист батьківщини стали козаки. Їхні подвиги сьогодні є невіддільною і важливою складовою у вихованні молодого покоління. «Такі круглі столи необхідні для того, щоб показати, чому та через що це сталося, до чого це призвело, а головне – хто нам допомагає. Хто сьогодні захищає дітей, молодь, їхніх батьків, наш мир. Основний тягар охорони безпеки життя якраз взяли на себе російські миротворці. Адже ця місія в Придністров’ї – найуспішніша у світі, другої такої поки ще ніде не було. З моменту введення російських миротворчих сил упродовж майже 30 років не загинула жодна людина. Наша молодь повинна знати, що не ми почали цю війну, ми до останнього намагалися політичними, всіма доступними мирними методами знайти спосіб врегулювання взаємовідносин між Придністров’ям і Молдовою», – зазначив отаман Чорноморського козацького війська Ігор Небейголова.

Бендери – це особливе місто в Придністров’ї. Страшні події 1992-го назавжди залишаться в серці кожного городянина. Вони пам’ятають ту страшну війну, як учора. «Не буде відкриттям, якщо я скажу, що світ крихкий, як скло, і розбити його дуже легко. А щоб утримати його цілим, потрібно чимало зусиль. Так ось, максимум сил докладають військовослужбовці Миротворчого контингенту, щоб зберегти мир на Дністрі, щоб ми всі жили без страху війни, працювали, виховували дітей і будували своє майбутнє. І тепер ми зібралися, щоб згадати історію миротворчої діяльності, а також ще раз подякувати військовослужбовцям за професіоналізм, злагоджену роботу і за нашу безпеку», – зазначила заступник глави держадміністрації м. Бендери з соціальних питань Світлана Познанська.

Нагадаємо, що російські військові увійшли в Придністров’я 29 липня 1992 року. Миротворча операція на Дністрі вважається однією з найбільш успішних у світі.

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.