Актуальні питання регіональної безпеки

Напередодні 29-ї річниці початку миротворчої операції на берегах Дністра і введення російських миротворців у Придністров’я Iнститут соціально-політичних досліджень і регіонального розвитку (IСПДРР, м. Тирасполь) спільно з Фондом підтримки публічної дипломатії імені О. М. Горчакова (Москва) 28 липня провели у Бендерах міжнародну науково-практичну конференцію «Придністров’я – Молдова – Росія: актуальні питання регіональної безпеки та миру».

Учасників конференції вітали її організатори – директор IСПДРР Iгор ШОРНИКОВ та керівник проектів Фонду підтримки публічної дипломатії ім. О. М. Горчакова Максим Бороденко. Одна з цілей цієї науково-практичної конференції, про які говорив Ігор Шорников, –підтримати нашу миротворчу операцію, знову заявити про її роль у регіоні й ті завдання, які вона добре та успішно виконує. Голосно заявити про те, що альтернативи присутності миротворців у регіоні немає. «Нема у світі іншої такої великої держави, яка гарантувала б тут стабільність і мир», – резюмував він. Максим Бороденко у своєму привітанні побажав усім учасникам форуму цікавих дискусій та плідної роботи.

Міністр закордонних справ ПМР Віталій Iгнатьєв у своїй доповіді докладно охарактеризував поточну ситуацію в переговорному процесі Придністров’я з РМ. Він зазначив, що в останні роки молдовська сторона все частіше використовує деструктивну переговорну логіку, що зводиться лише до імітації процесу діалогу, і водночас відмовляється від реалізації досягнутих домовленостей, використовуючи гібридні форми та методи, що і посилює тиск на Придністров’я. Міністр нагадав про те, що така негативна динаміка була безпосередньо пов’язана з відмовою одного з молдовських представників з політичних питань ставити свій підпис під «Братиславським протоколом» восени 2019 року.

Глава МЗС особливо виділив послідовне ставлення до діалогу Придністров’я, яке виражається в сумлінному виконанні угод 2016–2018 рр., що є основним аспектом, який може дозволити сторонам перезапустити переговорний процес із конструктивних позицій, якщо до цього буде готова молдовська сторона.

Окремо Віталій Ігнатьєв підкреслив життєво важливу стабілізаційну роль миротворчої операції на Дністрі, що гарантує всеосяжний стан безпеки та необхідні умови для політичного діалогу. Він висловив повну підтримку чинному формату миротворчості на Дністрі й напередодні 29-ї річниці з дня введення миротворчих сил Росії в Зону безпеки привітав військовослужбовців-миротворців і побажав їм успіхів і добробуту.

Про гуманітарні аспекти миротворчої операції говорив співголова ОКК від Росії Андрій Горобцов. «Наша мета одна – об’єднувальна. Це мирне небо, блакитне і безхмарне, як сьогодні. Щоб жителі Придністров’я завжди були спокійні та впевнені в собі й не замислювалися над тим, що буде завтра. Нині ж забезпечують їм мирний завтрашній день пости миротворців Росії, Придністров’я та Молдови, головна мета яких –мир, – підкреслив він. – Звідси виникає основне завдання конференції – знайти ці шляхи до миру в майбутньому».

Військову присутність Росії на Дністрі дуже важливо зберегти. Про це говорила доктор політичних наук, професор Російської академії народного господарства при Президентові РФ Наталія Харитонова. Будь-які заяви про виведення миротворців Росії з Придністров’я неприпустимі. «Ні в якому разі не можна допускати деградації ситуації в республіці до такого рівня, коли почнуть з’являтися відкриті загрози безпеці місцевих жителів, – сказала вона. – Це змусить Росію реагувати. Необхідно, щоб Росія визнала Придністров’я зоною особливих національних інтересів. І це необхідно прописати в офіційних російських документах, у Стратегії національної безпеки РФ і далі вибудовувати двосторонні відносини з Придністров’ям на більш системній основі».

Багато і детально говорили про відносини Придністров’я з Молдовою. Всі промовці неодноразово наголошували, що важливо зберегти миротворчу операцію в нинішньому форматі як запоруку стабільності й розвитку.

У своєму інтерв’ю Ігор Шорников повідомив, що на його думку, після переконливої перемоги партії Майї Санду на парламентських виборах 11 липня не залишилося сумнівів, що у Молдові в найкоротші терміни буде встановлено єдиновладдя прозахідних сил. «Спочатку там замінять незручних чиновників, потім розгромлять опозицію. Країна остаточно прийме західний вектор розвитку і на цьому шляху отримає цілковиту підтримку з боку ЄС і США, в тому числі фінансову. Та крапка в боротьбі Заходу з Росією за Молдову, яка активно ведеться щонайменше два десятиліття, буде поставлена тільки після розв’язання «придністровського питання» і після виведення останнього російського солдата.

Отже, науково-практичну конференцію сміливо можна схарактеризувати як серйозну й вагому подію. Експертним слуханням з питань регіональної ситуації в галузі безпеки (зазначу, в контексті як нинішніх загальноєвропейських і світових викликів, так і мінливого балансу сил у регіоні Чорного моря) сміливо можна поставити найвищу оцінку. Досить плідним був обмін думками також і про перспективи переговорного процесу між Кишиневом і Тирасполем», – підбив підсумки форуму директор ІСПДРР Ігор Шорников.

Iгор ШЕВЧЕНКО.