Календар городника і садівника на серпень

В останній місяць літа у дачників настає приємна пора, коли потрібно пожинати плоди своєї праці. Велика частина врожаю дозріває саме тепер, отже його потрібно вчасно викопати, зірвати та закласти на зберігання.

1 серпня – якщо ви планували посадити під зиму нові саджанці, то у Тельці саме час це зробити. Такі рослини спочатку ростуть не дуже швидко, зате нарощують міцний корінь, дають багато пагонів. Ви можете посадити вишню, сливу, обліпиху, яблуню. З овочевих культур можна посіяти цибулю, огірки, перець (у теплицях), капусту, шпинат, щавель на грядках. Викопуйте цибулинні, зрізайте квіти. Зібраний урожай закладіть у погріб або підвал – він довгий час зберігатиме товарний вигляд і смакові якості. Косіть траву, робіть заготовки про запас.

2 серпня – Близнюки не такі родючі, як їхній попередник, але деякі рослини можна садити. Добре ростуть в’юнкі культури, наприклад, диня, квасоля, суниця. Посадіть ампельні квіти, декоративні культури, у яких стебло звисає.

Не можна в цей час поливати рослини, якщо і рихлити ґрунт, тільки по сухому. Просапайте міжряддя, підгорніть, прорідіть густі сходи. На користь буде обробка хімзасобами від попелиці, мошки, різних мух і хвороб. Можете також збирати врожай зернових, лікувальних трав та викопувати бульби. Робіть консервації, соління, заморозку.

3 серпня – в городі саме час для викопування картоплі. Збирати можна й урожай інших культур, якщо він стиглий. Грядки, які звільнилися, потрібно очистити і перекопати. Щоб зупинити зростання рослин, прищипніть їх.

Плодові культури необхідно обрізати, видалити пагони. Покосіть газон, щоб він повільно відростав. Дозрілі плоди зніміть і закладайте на зберігання. Сушіть, заморожуйте зібраний урожай, робіть інші запаси на зиму. Не слід пікірувати та пересаджувати саджанці.

4 серпня – якщо ще не покосили газон, то саме час це зробити, щоб трава повільно росла. Також можна її заготовляти на сіно. Видаліть зайві молоді пагони та вуса суниці. Збирайте садовий урожай, в городі, відправляйте його у погріб або сушіть, заморожуйте – сьогодні все добре вдаватиметься. Збирайте лікувальні трави, робіть вино і соки.

Поливати, як і раніше, небажано, робіть розпушування без вологи, підсапуйте, внесіть підживлення в сухому вигляді та захищайте рослини препаратами від кліщів і мух. Викопайте картоплю, а грядки, що звільнилися, перекопайте. На них можна повторно щось посіяти, що встигне дати урожай до холодів.

5 серпня – у Раку відповідні дні, щоб заповнити новими рослинами грядки, якщо кліматичні особливості регіону дозволяють. Посійте скоростиглі культури. Під цим знаком рослини нарощують потужний корінь і стебла, плоди формуються великі та соковиті, але через це погано зберігаються. Тому їх потрібно буде з’їсти щойно зірваними або переробити. Поливати рослини вже можна, а слідом рихлити землю. Здійсніть необхідне підживлення: кореневе або в ґрунт, органікою або мінеральними. Робіть консервації, сушіть фрукти та ягоди, заквашуйте капусту.

6 серпня – висадіть у теплицю розсаду, яку виростили дома. На грядках посійте редис, салат, кріп і шпинат. Важливою буде і боротьба зі шкідливими комахами, проте в Раку хімікати не можна використовувати, тому зверніться до народних методів. Поливайте, внесіть добрива – сьогодні можна використовувати будь-які.

Не збирайте урожай картоплі, коренеплодів, не закладайте їх на тривале зберігання. Посадіть суницю, а на клумбі – однорічні квіти. Продовжуйте робити заготовки, вино та соки.

7 серпня – у знаку Лева посадки необхідно припинити: він абсолютно не підходить для вирощування нових рослин. Зате можна зібрати дозрілий урожай. Якраз зараз можна копати картоплю і збирати інші культури, які дали стиглі плоди. Викопайте цибулини та бульби. Збирайте насіння, коренеплоди на насіння, лікарські трави та їхній насіннєвий матеріал. Дерева і кущі обріжте для формування крони. Робіть прополку, оранку, обприскування від попелиці, мошки, борошнистої роси та інших хвороб.

Корисні поради: найголовніше заняття в серпні – викопування картоплі. Робити це потрібно в сонячну і суху погоду. Перед цим рекомендується скосити бадилля, щоб знищити шкідників і хвороби, а також для більш швидкого дозрівання. Оскільки тепер ночі стають холоднішими, це негативно позначається на огірках. Тому їх бажано підгодувати мінеральними речовинами. Продовжуйте доглядати за грядками: видаляйте бур’ян, рихліть ґрунт, проводьте підгодівлі. Насадження та грядки з теплолюбними культурами краще накрити плівкою, якщо очікується похолодання. На місці зібраного врожаю ще встигнете посіяти кріп, пекінську капусту.

Проте це тільки частина робіт. Чим же зайнятися в саду? За необхідності, треба встановити підпірки для гілок. Щоб не травмувати рослину, підкладіть тканину або папір. На гілки, які надламалися, можна накласти пов’язку і стягнути дротом. Щілини замазують сумішшю глини та коров’яку.

Важливо вчасно збирати урожай. Якщо не встигнути, плоди почнуть перестигати та втрачати смак та споживну користь. Також не забувайте, що перезрівання плодів негативно позначається на морозостійкості плодових. Не поливайте кущі та дерева перед самим збором плодів – так можна скоротити термін їхнього зберігання. У серпні добре садити суницю садову.

Кажуть у народі: «Хто в серпні спить, той голодний ходитиме».

Сподіваємося, що читачі «Гомону», користуючись нашими порадами, зберуть щедрий урожай і голодними точно не залишаться.

Христина ЖУРАВЕЛЬ.