Зі знанням справи

Високий відсоток членства працівників у профспілковій організації, залучення до профспілки молоді, соціальне партнерство на найсерйознішому рівні, акцент у роботі з захисту прав трудового колективу, забезпечення охорони праці, організація відпочинку. Це головні й невіддільні фактори успішного функціонування первинної профспілкової організації. Всі ці пункти профспілкової діяльності повною мірою реалізовує первинна профспілкова організація наших партнерів і колег – ДУВПП «Бендерська друкарня «Поліграфіст».

У друкарні на сьогодні працює 93 людини. Їхні права захищає первинна профспілкова організація, яку очолює сильний і відповідальний лідер – Інна Гагауз. За 4 роки її керівництва профспілкою колектив сформував позитивне і довірливе ставлення до цієї організації, про що свідчать статистичні дані – майже 100 % співробітників є членами профспілки.

Охорона праці

Особливої уваги заслуговує робота з забезпечення охорони праці та техніки безпеки на підприємстві. Цьому напрямку тут відводиться особливе місце. Організація і здійснення контролю за станом охорони та безпеки праці у друкарні будується на основі нормативно-правових актів, що містять вимоги охорони праці, які є чинними у ПМР, і локальних нормативних актів підприємства. У службах і цехах «Поліграфіста» контроль за дотриманням працівниками вимог інструкцій з охорони праці, безпечної експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки, трудової й технологічної дисципліни здійснюють керівники підрозділів.

Під час виявлення порушень співробітниками вимог безпеки праці заходи щодо їх усунення вживаються негайно, а порушникам керівники служб і цехів, а також інженер з охорони праці та екології видають приписи про усунення порушень із зазначенням термінів виконання.

Випадки виробничого травматизму тут дуже рідкісні. За останні роки зафіксовано лише один факт травми на виробництві. Цьому працівнику негайно була надана кваліфікована медична допомога, і після лікування він повернувся до своїх обов’язків.

За результатами проведеного в установленому порядку розслідування нещасного випадку було визначено, що причиною його стало порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання самим постраждалим робітником.

Адміністрація друкарні в повному обсязі фінансує всі заходи з охорони праці, включаючи такі напрямки:

– навчання, підвищення кваліфікації, атестація персоналу, який виконує роботи та обслуговує об’єкти підвищеної небезпеки;

– забезпечення працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, а також пов’язаних із забрудненням, спеціальним одягом і взуттям, іншими засобами індивідуального захисту, змивними та знешкоджувальними засобами;

– періодичний медичний огляд співробітників;

– придбання медикаментів з метою доукомплектування аптечок першої медичної допомоги;

– видача працівникам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, молока та інших рівноцінних харчових продуктів.

У міру потреби й за наявності матеріальних ресурсів, на підприємстві також фінансуються заходи з реконструкції та оснащення санітарно-побутових приміщень, з поліпшення мікроклімату на робочих місцях.

У тандемі

Співпраця і взаємодія адміністрації та профкому «Поліграфіста» сприяють його чітко злагодженій і вибудуваній роботі. До складу профкому підприємства входять 7 активних, цілеспрямованих фахівців, які, крім основних трудових функцій, виконують ще й завдання, покладені на них профспілкою. Вони розуміють, що конструктивний діалог з адміністрацією – запорука загального успіху. Взаємодія цих двох сторін є успішним прикладом для багатьох первинних профспілкових організацій підприємств і установ республіки.

Інна Гагауз люб’язно погодилася дати інтерв’ю нашому кореспондентові.

– Iнно Iванівно, розкажіть, будь ласка, які питання для вашої профспілкової організації на сьогодні особливо важливі?

I.Г.: Для нашої профспілки всі питання важливі, ми намагаємося охопити різноманітні напрямки профспілкової роботи. Захист прав трудящих – це один з основних розділів роботи нашої профорганізації. За останні роки нам удалося збільшити кількість членів профспілки, зацікавити нашою діяльністю співробітників, які не входять до складу організації. Крім того, ми налагоджуємо роботу між керівництвом друкарні та профкомом.

– Скільки людей перебуває у профспілковому членстві первинки? Як люди в цілому ставляться до професійного об’єднання?

I.Г.: На початок 2021 року в профспілковому членстві первинної профспілкової організації друкарні перебувають

90 співробітників, що становить 95 % від загальної кількості працівників. Кожна людина ставиться до профспілкової організації по-різному, але здебільшого позитивно, довірливо. Всі розуміють її роботу й відзначають її важливість у колективі.

– Чи звертаються люди безпосередньо до профкому? Якщо так, то з якими проблемами?

I.Г.: Звичайно ж, звернення до профкому є, й чимало. Однак, як правило, це питання, що стосуються надання матеріальної допомоги для проходження медичних обстежень, на лікування, похорон близьких родичів. Крім того, працівники звертаються з пропозиціями про поліпшення діяльності профкому, висловлюючи свої думки, які, з їхньої точки зору, можуть удосконалити нашу роботу з підтримки членів профспілки. Всі зауваження та пропозиції заслуховуються на засіданнях ПК.

– Чим займається у профспілці молодь?

I.Г.: Наша молодь допомагає організовувати цікаво і корисно провести дозвілля, наприклад, влаштовує спортивні та культурно-масові заходи.

– Як складаються відносини з керівництвом?

I.Г.: На цей час співпраця керівництва друкарні та профкому складається в позитивному ключі. Важливі питання розв’язуються оперативно, що свідчить про взаємне розуміння.

– Які заходи проводять для членів первинки? Зокрема для дітей? Наведіть декілька прикладів, будь ласка.

I.Г.: Профком організовує різні екскурсійні поїздки, виїзд на природу, святкування Нового року, 8 Березня, День захисника Вітчизни. Для дітей щоразу готують новорічні подарунки, до Дня захисту дітей, виїзди на природу, в зоопарк тощо.

– Яка ситуація з путівками? Скільки дітей і дорослих членів первинки відпочило в таборах?

I.Г.: Щодо путівок, то нам ніколи не відмовляли, більше того – надавали вибір змін. У 2019 році в таборах відпочило чотири дитини. Минулого року через пандемію діти, звичайно ж, не змогли відпочити так, як хотілося. Проте самі члени профспілки відпочивали, в тому числі лікувалися в Кам’янському санаторії ФПП «Дністер».

За сумлінну працю у 2020 році Інна Гагауз була нагороджена Почесною грамотою Федерації профспілок Придністров’я

Павло ОСТАПЕНКО.