Від Тирасполя до самих до околиць…

Щороку 1 серпня в усіх містах і районах нашої республіки відбуваються траурно-меморіальні заходи – у Придністров’ї згадують жертв військової агресії Молдови.

Важким тягарем лягли на душі придністровців події початку 90-х. У ту нелегку для нашої республіки пору, під час військової агресії Молдови, загинуло понад 800 осіб, близько 3 000 дістали поранення, контузії, каліцтво, пропали безвісти.

У перший день серпня 1992 року завершилося розведення збройних формувань Молдови та Придністров’я з лінії протистояння. Ця подія принесла мир на придністровську землю. У 1994 році керівництво республіки проголосило 1 серпня «Днем пам’яті та скорботи за загиблими й померлими захисниками ПМР».

Необхідно нагадати, що припинення бойових дій стало можливим завдяки тому, що (після підписання в Москві 21 липня 1992 року президентами Росії та Молдови Договору про припинення вогню в зоні конфлікту) в нашу республіку увійшли миротворчі сили Російської Федерації. Президент ПМР Вадим Красносельський, говорячи про цю подію, зазначив: «Миротворці принесли мир у кожну сім’ю нашої країни. Вони гарантують стабільність, можливість розмовляти рідною мовою, свободу віросповідання».

Глава держави в День пам’яті та скорботи за загиблими й померлими захисниками ПМР звернувся до придністровців з такими словами: «У цей скорботний день усе Придністров’я згадує тих, хто ціною свого життя відстояв суверенітет і незалежність Придністровської Молдавської Республіки, захистив своїх рідних, своїх дітей, вільне майбутнє. Збройна агресія Республіки Молдова проти придністровського народу в 1992 році принесла смерть, страждання, руйнування». Він висловив своє засмучення тим, що військові злочинці так і не понесли покарання, а також додав: «У День пам’яті та скорботи, глибоко співчуваючи всім, хто втратив своїх рідних і близьких, хочу запевнити: в нашій державі ніколи не забудуть подвиг захисників Придністров’я, не забудуть їхню мужність і стійкість. Вічна їм пам’ять і вічна слава! Славні імена захисників назавжди вписані золотими літерами в історію, на їхньому прикладі виховується молоде покоління. Ми нічого не забули, ми цінуємо мир і безмірно вдячні Росії за її миротворчу місію!»

Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов виступив із промовою: «Минуло 29 років з того часу, як над Придністров’ям запанувало мирне небо. Ціною героїчних зусиль кращі сини Вітчизни відстояли наше майбутнє, майбутнє наших дітей і онуків. Усі жителі нашої країни завжди пам’ятатимуть і шануватимуть світлу пам’ять про захисників рідного краю в ім’я миру і процвітання. Шкода, що вони так ніколи й не побачать, як змінився і покращився вигляд молодої, незалежної республіки, яка не схилила голову перед молдовськими націоналістами». Він побажав усім придністровцям від щирого серця любити свою Батьківщину і передати цю любов наступним поколінням.

Ранок першого серпня був сонячним, у містах і селах республіки за традицією вшанували пам’ять загиблих захисників Придністров’я.

У столиці від імені всіх придністровців вінок до Вічного вогню на Меморіалі Слави поклав Президент ПМР. До пам’ятних плит і підніжжя монументів також поклали квіти Голова Уряду Олександр Мартинов, віце-спікер Верховної Ради Галина Антюфєєва, архієпископ Сава і представники духовенства, керівники та члени патріотичних громадських організацій республіки, захисники Придністров’я, рідні та близькі загиблих і померлих від ран захисників ПМР, представники ОГРВ, керівники органів державної влади й управління, члени молодіжних громадських організацій та партії «Оновлення».

У Бендерах, де влітку 1992 року загинули сотні людей (з яких 132 мирних жителі та 5 дітей, а 1 248 осіб були поранені), керівництво міста, громадські діячі та мешканці зібралися на святому для кожного бендерчанина місці, щоб з усім придністровським народом згадати тих, хто віддав життя, захищаючи свою землю, свої сім’ї, хто відстояв право говорити рідною мовою й жити у вільній країні. «Ми повинні працювати, ростити дітей, виховувати їх у дусі патріотизму і любові до Батьківщини, в тому напрямку, заради якого в 92-му захисники взялися за зброю й відстояли наше право жити на рідній землі й розмовляти рідною мовою», – зазначив глава Бендер Роман Іванченко у своєму зверненні.

У Григоріополі на Меморіалі, священному місці учасників Великої Вітчизняної війни та учасників бойових дій 1992 року, поклали квіти й ушанували пам’ять героїв. В урочистому мітингу взяли участь матері загиблих захисників Придністров’я: Світлана Стоєва, Зінаїда Урсу та Галина Нірша. Тут були присутні також глава держадміністрації Олег Габужа, голова Ради народних депутатів Андрій Ковтун, керівник Союзу захисників ПМР Григоріопольського району «Центр» Сергій Кутовий, провідник громадської організації «Інваліди війни – захисники Придністров’я» Володимир Ларіонов, захисники республіки та голова григоріопольської Спілки жінок Любов Косарєва.

У Дубоссарах пройшла колона «Безсмертного полку». Городяни несли портрети своїх земляків-героїв. На мітингу виступила керівник дубоссарської Спілки «Пам’ять» Галина Тимонова: «Спасибі всім, що ви пам’ятаєте про події тих уже далеких днів. Якими мужніми були наші дубоссарці, наші придністровці! Беззбройні, вони стали на шляху націоналістів. Вони захистили нашу республіку. Тут спочивають багато з них. Мій син, йому було 20 років, а тепер могло б бути 49, у мене могли б бути вже дорослі онуки. Та цього не сталося. Ніколи не буде у мене онуків від мого Сашка. Він залишився навічно молодим».

Багато городян після війни 1992 року залишилися без батьків, стали інвалідами. Більша частина загиблих – це мирні жителі міста, які знайшли свою смерть на робочих місцях чи у своїх домівках. Глава державної адміністрації Руслан Чабан наголосив: «Наше спільне завдання – дбайливо зберігати пам’ять про захисників Придністров’я, щоб наші діти та онуки ніколи не знали й не відчули на собі, що таке війна…» В акції також взяли участь керівники міста і району, представники трудових колективів, громадських організацій та об’єднань.

У Рибниці програма до Дня пам’яті та скорботи розпочалася на Меморіальному комплексі міста. Пам’ять полеглих захисників ушанували хвилиною мовчання. До Меморіалу поклали квіти та вінки. На заходах були присутні глава держадміністрації Віктор Тягай, голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський, депутати Верховної Ради Вадим Кравчук та Андрій Сафонов, голова Союзу захисників ПМР Сергій Гарбузняк, військовий комендант Центральної та Північної ділянок Зони безпеки Дмитро Гришин, громадські діячі та жителі міста. Очільник міста висловив співчуття всім близьким та рідним полеглих захисників. Слова подяки та співчуття також висловили Вадим Лозовський і депутати Верховної Ради.

Потім на Алеї Слави міського кладовища відбулася панахида за убієнними. Продовжилися заходи в міському парку, де була організована тематична фотовиставка, а завершилася на березі Дністра традиційною акцією «Ріка пам’яті» (31 вінок у пам’ять про кожного загиблого рибничанина був спущений на воду).

Кам’янчани цього дня за традицією зібралися біля Меморіального комплексу на міському кладовищі, щоб віддати шану тим, хто ціною власного життя відстояв свободу і незалежність нашої молодої республіки. Участь у жалобному заході взяли представники підприємств, установ, силових структур та громадських організацій. У бойових діях 1992 року загинуло п’ятеро уродженців Кам’янського району. Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих у тій війні хвилиною мовчання та поклали квіти до могил полеглих захисників Придністров’я. На згадку про них молоді активісти ЗНФ спустили на воду 5 вінків зі свічками.

У Дністровську на площі Будинку культури «Енергетик» відбувся мітинг, присвячений пам’яті захисників і мирних жителів, загиблих у війні 1992 року.

Заходи, приурочені до трагічної дати, відбулися також у селах нашої республіки.

Світла пам’ять героям – захисникам Придністров’я!

Дмитро ВЛАДОВ.