Календар городника і садівника на серпень

Як у серпні дбаємо, так зимою маємо 8 серпня – крім того, що Місяць перебуває у Левові, настає молодик. У цей час рослини надзвичайно вразливі, їх не можна чіпати, але можна переробляти вже зібраний урожай – консервувати, солити, заморожувати. Також можна прополоти грядки, викорчувати й видалити старі або хворі рослини.

9 серпня – радимо городникам звернути увагу і на прикмети. Слідкуйте за навколишнім середовищем, оскільки опади або суха погода можуть свідчити про багатий врожай або відсутність його. Наприклад, згідно з прикметами, цього дня можна копати картоплю, збирати насіннєвий матеріал, лікувальні трави, коренеплоди на насіння, а також насіння лікувальних рослин. Відмовтеся від поливу та підгодівлі рослин – вони не підуть на користь. Перекопайте звільнені грядки, просапайте, підгорніть. Готуйте наперед сіно, прищеплюйте дерева і кущі, рубайте дрова на зиму.

10 серпня – настає час садити квіти. Якщо посіяти овочі, урожай буде низьким, а самі плоди не матимуть яскраво вираженого смаку.

Пікіруйте рослини, пересаджуйте їхню розсаду в теплицю. Проведіть обрізку кущів та дерев, полийте їх. У серпні актуальним буде підживлення калієм, але інші добрива теж можна вносити. Робіть консервації, соки, сушіть ягоди та фрукти. Посійте огірки, петрушку, кріп.

11 серпня – щоб рослини більше не росли, прищипніть томати й перець. Посійте насіння огірків, фенхеля, кропу, але не замочуйте перед цим насіння. Буде корисною пікіровка й пересаджування рослин. Внесіть органічні або мінеральні добрива під корінь, полийте, але пам’ятайте, що перед самим збиранням врожаю поливи небажані. Однорічні квіти, якщо їх тепер посадити або пересадити, швидко зростатимуть, їхнє цвітіння буде рясним і красивим.

12 серпня можна посадити рослини, які згодом дадуть гарний врожай. Вони рідко хворіють, їх майже не вражають шкідники. Посійте насіння пекінської капусти, редису, цибулі, а також інші культурні рослини, наприклад, перець, томат, баклажани. Можна посіяти крес-салат, щавель, петрушку, м’яту. Посадіть вишню, яблуню, сливу, а з горшкових рослин – азалію й гібіскус. Збирайте дозрілі коренеплоди, відправляйте їх у погріб на зберігання. Обріжте дерева, прищипніть їх, зробіть формування крони.

13 серпня можна пересадити на грядку підрослу розсаду огірків (щоб зібрати восени урожай). Для цього вибирайте ранні гібриди. Посійте й інші культури, які потім можна доростити в теплиці. Сійте кріп, сидерати, шніт-цибулю. Копайте картоплю, інші коренеплоди. Збирайте насіннєвий матеріал з рослин, які плануєте посіяти на наступний сезон, поливайте, вносьте добрива.

Садіть квіти, укорінюйте живці, висаджуйте суницю садову. Дерева, у яких закритий корінь, можна висадити на ділянці, а свіжі рослини, які вже ростуть, очистіть від непотрібних пагонів. Збирайте квіти лікувальних трав.

14 серпня – вдалий день для посадки рослин. Вони швидко зійдуть, почнуть активно рости, у них утвориться міцний корінь і стебло. Плоди будуть ароматні, смачні, довго зберігатимуться, а ще з них можна зібрати якісне насіння.

Прищеплюйте кущі й дерева, поливайте культурні рослини, вносьте мінеральні добрива та органіку як під корінь, так і для позакореневого підживлення. Підгорніть землю, перекопайте ділянку, де вже зібрали врожай, видаліть з нього рослинні залишки. Покосіть газонну траву для того, щоб вона повільно відростала. Обробіть рослини від мошки, попелиці, кліщів і хвороботворних патогенів. Робіть запаси у вигляді консервації, сушки, заморозки

Христина ЖУРАВЕЛЬ.