За мирне небо – спасибі!

На території Бендерської фортеці у парку Олександра Невського відбувся фестиваль на честь миротворців.

На вході в парк всіх гостей зустрічали сині арки з головними символами миру – білими голубами, а в центрі творчої споруди – дві важливі літери «МС» – абревіатура, яка теплом пульсує в серці кожного бендерчанина.

Майже 30 років тому в Бендерах почалася кривава бійня: в жахливому 92-му вбивали не тільки військових, а й мирних громадян. Страшна війна обрушилася на місто у звичайний літній вечір. Ніхто з випускників шкіл тоді не знав, що їм доведеться подорослішати так швидко і такою страшною ціною. Невідомо, скільки тривав би збройний конфлікт у Бендерах, скільки ще людей могли скласти свої голови, якби не миротворча операція.

Російські військові увійшли на територію Придністров’я на підставі «Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту в Придністровському регіоні Республіки Молдова». Її підписали 21 липня 1992 року президент Росії Борис Єльцин, тодішній президент Молдови Мірча Снєгур і перший Президент Придністров’я Ігор Смирнов. До речі, миротворча операція на Дністрі вважається найуспішнішою за всю історію миротворчої діяльності.

Бендерчанин, пенсіонер Ігор Руссу згадує, що 29 липня 29 років тому в Бендерах було справжнє свято: «Ми зустрічали російських військових з квітами, жінки плакали, мені, чесно кажучи, і самому в душі хотілося плакати та кричати – від болю і від щастя одночасно. Знаєте, були такі змішані почуття. Головне, що в душі було полегшення, адже прийшли наші рятівники, все, війна закінчена. Для мене миротворці – це щось рідне, люди рідні. Навіть зараз мені спокійно жити в моєму місті, в моїй країні, коли я знаю, що вони поруч, вони тут!» До речі, скорботну дату – День Бендерської трагедії, пенсіонер щороку обов’язково зустрічає на Меморіалі Слави та Скорботи. Каже, це спільний біль городян.

От і світле та добре свято Ігор Валерійович не зміг обійти увагою. Як і 29 років тому, він знову відчуває величезну вдячність російським миротворцям. Радість історичної події прийшов розділити в парк Олександра Невського.

На честь російських миротворців у бендерській фортеці підготували велику і цікаву програму. Почалося торжество з виступу прикордонників козацького полку і військовослужбовців Міноборони. Від їхньої майстерності володіти шаблею у глядачів завмирало серце – віртуозні трюки вразили всіх.

Естафету підхопили вже творчі колективи, які підготували не тільки музичні, танцювальні, а й циркові номери. Підкорив серця гостей свята вокально-інструментальний ансамбль (ВІА) Оперативної групи російських військ у Придністров’ї «Днестр». «Ми дуже раді, коли нас запрошують виступати в парк Олександра Невського, на всі концерти у фортеці, в цитаделі безпосередньо. Адже тут абсолютно інша атмосфера, особлива», – розповіла солістка ВІА ОРГВ «Днестр» Катерина Кучерява.

Порадували своїми музичними номерами й інші творчі колективи міста. Наприклад, ансамбль «Добрыня» виконав пісні про Росію, що досить символічно. «Ми вдячні миротворцям за те, що вони принесли мир у наш край і ось уже 29 років зберігають його на нашій землі. Ми своїми піснями, своєю повагою та любов’ю віддячуємо їм за мирне небо над головою та спокій», – зазначила учасниця ансамблю «Добрыня» Аліса Бельченко.

Військово-спортивні ігри, вікторини, конкурси, польова кухня, виступ спецназу, різні виставки – програма вразила гостей свята своєю різноманітністю. «У публіки є можливість ознайомитися з унікальними військовими раритетами. На імпровізованих вітринах представлені зразки зброї, уніформи та фронтових предметів епохи Великої Вітчизняної війни. Організатори виставки дають відповідь на всі запитання цікавих відвідувачів», – розповіла заступник глави держадміністрації м. Бендери з соціальних питань Світлана Познанська.

Глибокі, просто незабутні враження та спогади залишилися про події святкового дня в юних гостей Бендерської фортеці. Для дітей організатори підготували вікторини та конкурси, де вони змогли проявити свої знання й отримати за це призи. Щоб залишити цей теплий день надовго в пам’яті, для всіх облаштували яскраві фотозони та тематичні банери

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото: https://mopmr.org/