У Придністров’ї відзначили 29-ту річницю початку спільної миротворчої операції

Президент Вадим Красносельський висловив подяку миротворцям за мир на придністровській землі. «Низький уклін миротворцям. Ви принесли мир на нашу землю і зберігаєте його. А ми зробимо все можливе, щоб захистити миротворчу діяльність на нашій землі від нападок тих, кому не живеться в спокої. Ми не поступимося натиску провокаторів та агресорів. У Придністров’ї будуть миротворці й мир», – написав Глава держави у своєму телеграм-каналі.

Урочисті заходи за участю Президента республіки Вадима Красносельського розпочалися з мітингу біля Арки Миру, в Парканах.

Арка Миру в Парканах поєднує два міста – Тирасполь і Бендери. Споруда виконана у вигляді крил ангела, її прикрашає хрест, дзвін і напис: «Блаженні миротворці». Символічно, що один із найважливіших днів в історії нашої держави відзначають саме біля цього монумента. Адже тоді, 29 років тому, саме тут пролягав кордон між війною і миром. До речі, довгоочікуваний спокій у 92-му принесли російські військові.

У ході урочистого мітингу Вадим Красносельський подякував російським миротворцям за їх ратний труд, а також зазначив, що 29 років тому, після підписання угоди про врегулювання придністровського конфлікту, до Придністров’я 29 липня увійшли миротворці Російської Федерації. «Підсумок цієї операції особисто для мене абсолютно очевидний –це збереження миру на благодатній придністровської землі. Миротворці принесли мир не тільки на землю Придністров’я, а й у кожну сім’ю нашої республіки, кожному громадянину. Миротворці гарантують стабільність, можливість говорити своєю рідною мовою, свободу віросповідання. З боку миротворців немає політизації відносин, це важливо відзначити. Природно, що миротворці користуються безмежною повагою, любов’ю народу Придністров’я. За суттю справи, миротворець став одним із символів Придністровської Молдавської Республіки, її невід’ємною частиною. Шановні миротворці, дозвольте мені, як Президенту ПМР, від себе особисто, від усього нашого народу щиро подякувати вам за ваш ратний подвиг, за здійснення справи миру на придністровської землі», – зазначив Президент республіки.

Глава держави також додав, що російським військовослужбовцям не варто звертати увагу на будь-які агресивні випади: «Ці випади не мають нічого спільного з миром. Це спроба ескалації конфлікту. Будьте впевнені, стабільні та спокійні. Ми, придністровці, поважаємо ваш ратний подвиг і розуміємо вашу роль на території нашої республіки».

Від імені Російської Федерації з 29-ю річницею миротворчої операції на Дністрі учасників події привітав співголова ОКК від Росії Андрій Горобцов: «Ось уже майже 30 років ви виконуєте свій священний обов’язок, робите правильну та благородну справу. Ви стоїте на сторожі найціннішого, що є у людини – її життя. Тисячі, десятки тисяч, сотні тисяч людей на берегах Дністра можуть спокійно жити, працювати, народжувати дітей, мріяти, будувати великі плани на майбутнє. І це можливо, зокрема, завдяки вам.

Я впевнений, що за будь-яких обставин ви гідно виконаєте поставлені завдання, чесно виконаєте свій священний обов’язок. Жодних сумнівів з цього приводу ніхто не має. Хотів би підкреслити ще один важливий момент: ви транслюєте найважливіший для образу Росії зовнішньополітичний сигнал про те, що там, де Росія, там завжди стабільність, там завжди безпека, мир і порядок».

Учасники мітингу поклали квіти до підніжжя Арки Миру. Парадні розрахунки Роти почесної варти, Миротворчих сил Придністров’я та Російської Федерації пройшли урочистим маршем.

Заходи продовжилися церемонією покладання квітів на Меморіалі Пам’яті та Скорботи в Бендерах і біля пам’ятного знаку «Голуб миру», спорудженого на кошти вдячних бендерчан у 2012 році на честь 20-річчя миротворчої операції. Від імені всіх жителів республіки Вадим Красносельський опустив до постаменту розсип гвоздик

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Президента.