Оперштаб – про головне

На засіданні Оперштабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню коронавірусу констатували, що в липні показник середньодобової захворюваності підвищився і досяг кількості 33 особи (у червні він становив 22 людини за добу).

Учасникам наради повідомили, що епідеміологічна ситуація нині сприятливіша, ніж була, наприклад, в березні, коли за добу реєстрували в 10 разів більше випадків інфікування COVID-19. Летальність у липні трохи вища, ніж у цілому за час пандемії: 2,6 % проти 2,4 % (найвищий показник смертності серед носіїв коронавірусу був зафіксований у травні – 5,5 %).

За весь період поширення інфекції на території Придністров’я найменше постраждали жителі Кам’янки та району. У червні, наприклад, там захворіла одна людина. Останній раз у травні зареєстровано четверо осіб, які мали легку форму перебігу захворювання на COVID-19. Вони лікувалися в домашніх умовах.

З огляду на динаміку зростання захворюваності в цілому по республіці, а також в сусідніх державах, Вадим Красносельський вважає за доцільне на певний час обмежити проведення урочистих заходів у закритих приміщеннях: такі події передбачають велике скупчення громадян, що представляють різні колективи. Йдеться, наприклад, про святкування відомчих ювілеїв із запрошенням великої кількості гостей. Такі зустрічі доцільно організовувати на упорядкованих відкритих майданчиках.

Під час обговорення теми вакцинації, Президент висловив думку, що запуск єдиної телефонної лінії з прийому заявок від громадян, охочих зробити щеплення, сприятиме поверненню у звичне русло роботи поліклінічної служби. Нині телефонним записом і консультуванням з питань, пов’язаних з COVID-19, користуються столичні мешканці. За планом, з 6 серпня, лінія запрацювала у Бендерах. Згодом вона буде доступна у Слободзеї та Рибниці. До початку вересня така форма запису на вакцинування стане можливою по всій республіці.

Не залишили поза увагою і початок нового навчального року. Вадим Красносельський вважає, що необхідно припускати ймовірність як традиційної, так і дистанційної форми навчання. Він також дав відповідні доручення Міністерству просвіти та санітарно-епідеміологічній службі.

Щодо вакцинації: першим компонентом «Спутник V» щеплені 41 666 придністровців, обидві дози отримали 40 049 осіб. 6 747 людей зробили першу вакцинацію «AstraZeneca», а 5 102 завершили курс. 9 926 жителів республіки щеплені першою дозою «Pfizer», 6 280 завершили вакцинацію. Першу дозу вакцини «Sinopharm» отримали 12 071 чоловік, 9 156 – обидві дози цієї вакцини, 7 409 осіб вакциновано першою дозою «Sinovac», 7 089 – завершили курс. 7 663 придністровці щеплені вакциною «Janssen». На сьогодні 75 645 (16,2 %) придністровців повністю вакциновані.

Статистика свідчить: нині носіями COVID-19 є 417 придністровців. 135 з них лікуються вдома, 282 – в інфекційних госпіталях, завантаженість яких становить 67 %. Через погіршення стану здоров’я в період з 26 липня по 1 серпня з домашнього на госпітальне лікування переведені 32 носії вірусу. Важко переносять коронавірус 44 людини, або 17 % від загальної кількості госпіталізованих громадян, 8 є пацієнтами реанімаційних відділень, один підключений до апарату штучної вентиляції легенів. 209 придністровців перебувають в умовах домашньої самоізоляції.

Протягом тижня досліджено 3 053 проби біоматеріалів громадян з підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії дослідили 251 046 проб). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 297 випадках. Середньодобова захворюваність становить 42 випадки. Усього в Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 51 089 фактів інфікування COVID-19. 1 249 носіїв вірусу або 2,4 % хворих не впоралися з хворобою, 49 433 людини або 97 % інфікованих перемогли хворобу (протягом звітного періоду одужали 235 осіб)

Аліса КОХАНОВА.