Святкові колядки

Наприкінці грудня до редакції газети «Гомін» завітали представники товариства польської культури «Ясна Гура», щоб поздоровити співробітників нашого видання з Новим роком і Світлим Різдвом Христовим.

Хлопці та дівчата в яскравих польських національних костюмах під акомпанемент гітари виконали різдвяні колядки польською, українською та російською мовами. Усіх присутніх буквально зачарував проникливий виступ гостей, тим паче, що з ними була «серйозна» група підтримки – їхні маленькі діти. До речі, на маленьке свято наша редакція запросила кореспондентів і двох інших республіканських газет – «Приднестровье» та «Адевэрул Нистрян».

Почесний член товариства польської культури «Ясна Гура» і наш кореспондент Аліса Коханова пояснила: «25 грудня весь католицький світ відзначив Різдво Христове. Це свято в Польщі традиційно супроводжується виконанням календарних обрядових пісень слов’ян, яких співають переважно у святковий період, під час ритуальних обходів домівок. У нас це називається колядками або колядуванням. Ось тому представники польської громади Тирасполя вирішили сьогодні – після католицького Різдва – зробити нам подарунок у вигляді таких колядок».

Треба зазначити, що газета «Гомін» уже два роки активно співпрацює з тираспольським товариством польської культури, регулярно друкуючи на своїх шпальтах матеріали наших придністровських поляків під рубрикою «Przyjaciele», що означає «друзі».

Після музичної частини програми до присутніх звернулася голова товариства Наталія Синявська: «Молодь нашої громади прийшла до вас сьогодні, щоб подякувати редакції газети «Гомін» за систематичне висвітлення діяльності товариства. Тепер «Ясна Гура» та її діяльність відомі багатьом придністровцям і, насамперед, читачам газети «Гомін». Вітаємо всіх вас і ваших колег з інших республіканських видань із найбільш світлими й чарівними в році святами й бажаємо вам, передусім, затребуваності, вдячних читачів, а також радості, любові, благодаті Божої та всіх інших земних благ».

Польські друзі з товариства «Ясна Гура» подарували редакції газети «Гомін» не тільки музичну програму з різдвяними колядками, а і два надзвичайно красиві й смачні святкові торти, якими з апетитом поласували усі дещо пізніше – під час дружнього польсько-українського чаювання.

На завершення зустрічі гостям щиро подякував директор ДУ «Приднестровская газета» Василь Бурлак. «Ми постійно говоримо, що ДУ «Приднестровская газета» – це модель Придністровської Молдавської Республіки в мініатюрі, де в мирі та злагоді живуть російська, молдавська та українська редакція, – наголосив він. – Два роки тому ми поставили перед собою мету – піднести роботу з національними громадами Придністров’я на новий рівень. І гідно виконали це завдання. Газета «Гомін» уже неодноразово друкувала на своїх шпальтах польську сторінку «Przyjaciele», білоруську – «Сябры», гагаузьку  і болгарську – «Приятели». Це конкретний доказ того, що в нашій маленькій республіці всі національності можуть жити в мирі, любові та спокої. Дякуємо колективу української республіканської газети за їх інтернаціоналізм, толерантність і подвижництво».

Олександр   ПЕТРЕНКО.