Профілактика нещасних випадків на воді

Прості запобіжні заходи допоможуть уникнути нещасних випадків на воді.

Фахівці ГУзНС МВС ПМР нагадують сновні правила поведінки біля води:

► навчіться плавати (а краще – вміти добре плавати з дитинства);

► якщо плаваєте погано – не довіряйте надувним матрацам тощо;

► пам’ятайте, що паніка – найчастіша причина трагедій на воді: не піддавайтеся їй ніколи; досить лягти на спину і зробити один вдих, злегка ворушачи ногами й руками. Спокійна людина, дійсно, не тоне;

► утримуйтеся від вживання алкоголю під час купання або катання на човні;

► звертайте увагу на перші ознаки втоми під час свого перебування у воді.

Iнші запобіжні заходи

Необхідно володіти інформацією про водойму, в якій збираєтеся купатися: яка її глибина, чи є під водою небезпечні предмети, яка температура води, чи є течії, припливи та відливи, чи водяться там небезпечні риби.

Важливо мати відповіді на ці запитання, якщо місце майбутнього купання вам зовсім незнайоме і не патрулюється рятувальниками. Крім того, перевірте, чи є у вас особисті рятувальні засоби й чи легко буде скористатися ними в разі потреби. Човен, рятувальний круг, мотузка або довга жердина можуть врятувати життя і позбавити непідготовлену людину від небезпечних для неї спроб надати допомогу у воді.

Не старайтеся плисти якомога довше під водою. Люди, які люблять це робити, перед тим, як пірнути, кілька разів глибоко вдихають. При цьому кров насичується киснем, що дає можливість людині довше затримувати дихання. Проте інколи такий метод призводить до того, що людина раптово втрачає свідомість і опиняється в критичній ситуації.

Домовласники, які мають басейни, повинні обов’язково подбати про заходи безпеки, навіть якщо у них немає своїх дітей. Будь-який басейн повинен, як мінімум, мати огорожу висотою не нижчою за 1,5 м з усіх чотирьох сторін. Якщо є двері або вікна, які виходять з дому прямо в басейн, необхідно стежити, щоб вони були замкнені, коли поблизу перебувають діти. Це особливо важливо, якщо їх залишили під нагляд няні або старих дідуся і бабусі. Дорослим потрібно виробити правила користування басейном і строго виконувати їх.

Не варто покладатися на дитячі надувні пристосування для плавання в басейнах, тому що вони створюють у дорослих, які доглядають за дітьми, та й у самих дітей помилкове відчуття безпеки. Маленькі діти іноді вивалюються з них або перевертаються вниз головою.

Навчіться робити штучне дихання, масаж серця і залучайтеся до безпечного надання допомоги на воді. Після проведених заходів тепло закутайте потерпілого і доставте його в медичний заклад.

ГУзНС МВС ПМР повідомляє, що в республіці у 2021 році зафіксовано 18 випадків смерті у водоймах. З загальної кількості – 14 нещасних випадків у період купального сезону. Тільки в липні потонули дев’ятеро осіб, з яких двоє неповнолітніх.

Минулого року потонули 19 людей, зокрема одна дитина. З них у період купального сезону четверо – у липні, десятеро – у серпні.

«Абсолютний антирекорд за останні роки – це купальний сезон 2012 року, коли потонуло 45 осіб. У 2010-му – 31, у 2013-му – 32, у 2015-му – 38 нещасних випадків на воді. Ми виділяємо три основні причини смертей у водоймах: самовпевненість, вживання алкоголю і недотримання правил перебування біля води», – прокоментував ситуацію на сайті відомства заступник начальника управління аварійно-рятувальної служби ГУзНС МВС ПМР Сергій Гонцов

Анастасія КАСИМ.