Творчий ювілей Бендерської картинної галереї

Півстоліття тому в Бендерах відкрили картинну галерею. Перші експозиції здебільшого представляли живопис радянських митців. За традицією автори дарували закладу свої твори, так поступово формувалися власні фонди, в яких є майже півтора десятка дипломних робіт випускників Ленінградської художньої академії. Нині галерея відзначає своє 50-річчя у складі Придністровського державного художнього музею.

У 70-ті роки минулого століття на теренах СРСР відбувався музейний бум: держава відповідально ставилася до естетичного виховання громадян. У Бендерах цю найважливішу справу довірили підполковнику Олексію Лосєву. Він був військовою людиною з душею художника – багатогранний: суворий, дисциплінований, справедливий і, разом з тим, – відкритий до прекрасного.

Чому тоді, на початку 70-х, влада без коливань вирішила, що творцем картинної галереї в Бендерах буде саме Олексій Лосєв? Відповідь на це запитання знають ті, хто особисто був з ним знайомий. «Він відрізнявся досить грамотним розумінням питань адміністрування, правильним розумінням колективної праці. Крім того, він мав дуже велику повагу на рівні міськвиконкому міста Бендери, як керівник», –розповіла директор Придністровського державного художнього музею (ПДХМ) Наталія Єгорова.

До формування колективу Олексій Лосєв поставився відповідально і досить ретельно. Перш за все він цінував людські чесноти співробітників і професіоналізм. Наталя Єгорова – одна з перших працівників творчого закладу. Вона досі пам’ятає, як готували галерею до першої виставки. «Галерея розташувалася в будівлі ХІХ століття. Спочатку це був будинок купця, потім – стоматологічна та дитяча поліклініка. Ті, хто пам’ятає дитячу поліклініку, хто сюди приходив, можливо згадає, що тут було багато кабінетів, лабораторій, всього, що вимагає медицина. І з цього потрібно було зробити виставкові зали. Підготували проект, укомплектували штат. Підлога у нас до цих пір збереглася з тих часів, паркет, який ми скельцями відчищали, кожну паркетину – від фарби, від вапна, щоб нанести на неї відповідний розчин, він вбирався і щотижня цей розчин втирався спеціальними машинами. Взагалі, Олексій Лосєв створив галерею за півроку», – поділилася спогадами директор.

Так розпочалася велика історія маленької галереї в Бендерах. Були налагоджені обширні й перспективні зв’язки з провідними установами мистецтва СРСР. «Це було маленьке провінційне містечко, установа без власного фонду, чим нам було пишатися? А ми пишалися тим, що зв’язки Олексія Васильовича з Академією мистецтв СРСР, з Інститутом живопису, скульптури та архітектури ім. Рєпіна, зі спілками художників були досить міцними й до нас приїжджали дуже відомі люди. З задоволенням можна згадувати приїзд Прохорової – відомого мистецтвознавця Академії мистецтв, візит Лідії Ісаківни Бродської –це рідна сестра Йосифа Бродського», – з гордістю зазначила Наталія Володимирівна. «Якщо говорити про виставки, то були такі, яких не було навіть в Кишиневі, зі столиці Молдавії до нас приїжджали люди», – додала заступник директора ПДХМ Тетяна Шабардіна.

Створити свій власний фонд –таке велике завдання поставив керівник Олексій Лосєв. Акцент зробили саме на сучасне радянське мистецтво. В золотій колекції музею є твори майстрів Молдавії, Грузії, країн Балтії, України, Вірменії, Узбекистану.

У 2013 році картинна галерея ім. Лосєва змінила свій статус. Нині це Державний музей. За півстоліття його зали відвідали понад 3 млн осіб. Тут відбулося понад 1,5 тисячі виставок, лекцій та майстер-класів. На сьогодні фонд музею – це майже 7 тисяч експонатів: живопис, графіка, скульптура, філателія. «У нас унікальна колекція. Чому? Тому що досить унікальні твори й унікальні імена. У нас є гравюра 1902 року. Це ілюстрація до казок Пушкіна знаменитого художника Белібіна. У нас чудові картини Стожарова, Грицая, Гербіца, Осіпяна. Нам привозили їх спеціальними рейсами з Академії мистецтв», – наголосила директор ПДХМ Наталя Єгорова.

Президент Придністров’я Вадим Красносельський відзначив у своєму телеграм-каналі, що музейний бум того періоду, на щастя, не обійшов стороною Бендери. «Цю сферу активно розвивали, в тому числі в рамках туристичної діяльності. Екскурсії, виставки, лекції, зустрічі з художниками були тоді, як то кажуть, у тренді. Минуло 50 років. Статистика стверджує, що за цей час в галереї побувало півтора мільйона відвідувачів. Вони – не менше багатство, ніж колекція експонатів галереї. Інтерес до культури та мистецтва знову оживає. І хочеться думати, Бендерська галерея займе гідне місце в сучасному туристичному маршруті по Придністров’ю. Нехай друга півсотня років її історії буде по-справжньому золотою», – підкреслив Глава держави.

З нагоди ювілею в ПДХМ підготували розширену культурну програму. Для всіх шанувальників живопису будуть цікавими ретроспективні виставки з фондів галереї, зустрічі з художниками, майстер-класи з реставрації фресок. Музейний пленер відбувся просто в рамках урочистого вечора.

Спеціальний подарунок Бендерській картинній галереї підготувало видавництво «Марка Придністров’я». До 50-річчя підприємство випустило нову поштову серію. Спецпогашення марок із зображенням робіт придністровських художників відбулося в Бендерах.

Окушко, Тюмін, Богдеско та інші майстри мистецтва. На поштову серію перенесли полотна придністровських художників. До 50-річчя створення Бендерської картинної галереї видавництво «Марка Придністров’я» випустила новий блок і 6 марок. Їх загальний тираж становить 700 примірників. До речі, це вже другий випуск, який видавництво присвячує Державному художньому музею – перший був три роки тому. «Спочатку планувалося, що це будуть експонати з фонду державного музею, у них досить велика колекція графіки, але графіка зарубіжна. Потім ми вирішили, що краще пропагувати вітчизняних художників, місцевих майстрів. Тому на марках представлені придністровські живописці або ті, хто раніше жив на території нашої республіки», – зазначив директор видавництва «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв.

Філателісти змогли придбати серію поштових марок в день спецпогашення

Леся ПОТОЦЬКА.