Літа теплий подих

Дільнара Турсунова, Оксана Пономаренко, Вікторія Горохова – художники й, водночас, викладачі Дубоссарської дитячої художньої школи (ДХШ), запросили своїх колег по цеху та столичних жителів до Тираспольської картинної галереї, розмістивши в її залах чудові роботи власного виконання.

Шанувальники мистецтва, що завітали на відкриття виставки 30 липня, від порогу занурились у споглядання літніх пейзажів, етюдів, квітів та натюрмортів з квітами та фруктами, графічних робіт і творів декоративно-прикладного мистецтва, виконаних в різних жанрах і техніках. Понад 70 робіт представлено на суд глядачів.

Кожна картина по-своєму ніби випромінює аромат яскраво-жовтих пелюсток соняшників, рожевощоких та бордових півоній, фіолетово-синьої лаванди й ніжних тонких букетів, зібраних з польових квітів. Від майстерно виконаних художніх творів наче віє теплим подихом літа. Соковитими фарбами, впевненими мазками, серцем, наповненим любов’ю до життя, художниці створили неповторний мальовничий світ. Ліричні, легкі та приємні для ока пейзажі – основна тема виставки. Улюблені куточки рідного краю, написані з високою майстерністю, нікого не залишили байдужими.

На запитання, чому виставку назвали «Дихання літа», жінки відповіли, що літо – це єдина пора року, коли вони, отримавши відпустку, можуть поринути у творчість, віддатися живопису, насолодитися єднанням з природою. Решту часу вони віддають викладанню та навчанню, сприяють розвиткові спостережливості, творчої уяви, абстрактному мисленню учнів, виховують у них естетичні смаки, почуття любові та дбайливого ставлення до рідної природи.

Три творчі особистості

Відкриття художніх виставок обов’язково супроводжується знайомством з художником. Цього разу їх троє. Тому кілька слів про кожну з них скажемо й ми.

Дільнара Турсунова, народившись у Казахстані, навчалася в ДХШ, у технічному училищі міста Капчагай, Алматинської області, в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Окрім викладацької роботи, професійно займається живописом, є постійним учасником міжнародних та республіканських виставок. Ілюструвала книжку «Край ти мій рідний» та виконала кілька ілюстрацій до книжки дубоссарського письменника Миколи Шуди «Це треба живим». Роботи майстра розійшлися по Придністров’ю та багатьох країнах Європи. Вона є відмінним працівником культури ПМР.

Вікторія Горохова – наймолодша учасниця виставки, родом з Дубоссар. Також вчилася живопису у ДХШ та у Рибницькій філії ПДУ імені Т. Г. Шевченка. Її роботи були представлені на міських та республіканських виставках, а за самовіддану працю з учнями вона здобула першу кваліфікаційну категорію.

Оксана Пономаренко – діючий професійний художник родом з м. Рибниці. Педагог вищої кваліфікаційної категорії, відмінний працівник культури ПМР. Свого часу закінчила художнє училище ім. І. Рєпіна в Кишиневі. У неї за плечима майже 30 років трудового стажу. Художниця творчо ставиться до роботи, з великим захопленням спостерігає за красою навколишнього світу. Її емоційність сприяє створенню яскравих у своїй свіжості картин природи, оригінальні ідеї знаходять своє втілення в шерстяних гобеленах і шовкових батиках.

Оксана бере участь у всіх республіканських виставках робіт викладачів мистецьких навчальних закладів ПМР, організовувала свою персональну виставку гобелена. Значна частка її робіт вже потрапила в приватні колекції багатьох країн світу.

Ознайомитися з творчим доробком трьох талановитих художниць м. Дубоссари можна до 21 серпня за адресою: Тирасполь, вул. Набережна, 1

Iрина МАСЛОВА.