Вітаміни в жарку пору року

Влітку порції або частота приймання їжі значно скорочуються, внаслідок чого деякі вітаміни надходять в організм у недостатній кількості. Тому в жаркий період можна спостерігати гіповітаміноз – недолік в організмі одного або цілої групи вітамінів.

На сайті МОЗ ПМР розміщена інформація про те, які саме вітаміни необхідні людині влітку і як заповнити їх дефіцит. На животрепетні для громадян запитання відповіла лікар-терапевт Христина Гавловська.

– Дефіцит яких вітамінів спостерігається частіше в літній період?

Х. Г.: Якщо ваш раціон недостатньо збалансований, наприклад, немає можливості вживати достатньо зелені й свіжих плодів, то приймати вітаміни потрібно і влітку.

Цієї пори року ми найчастіше не відчуваємо дефіцит вітаміну С, який міститься в цитрусових і червоних фруктах, фолієвої кислоти, що міститься в листових зелених овочах, бананах, динях, і вітаміні D, вироблення якого стимулюється під впливом сонячного світла. Однак вітаміни А, Е і вітаміни групи В влітку надходять в недостатній кількості. Це пов’язано з тим, що спека сприяє зниженню апетиту: пропадає бажання споживати м’ясні та жирні страви, злаки й бобові – усе те, з чого ми діставали ці вітаміни взимку.

Дефіцит аскорбінової кислоти влітку легко заповнити, вживаючи в їжу свіжі фрукти, овочі та зелень. Вітаміни А та Е більшою мірою містяться в продуктах тваринного походження, в яких влітку ми намагаємося себе обмежувати. Щоб заповнити їх дефіцит, необхідно вживати в їжу моркву, гарбуз, шпинат, петрушку, виноград, яблука, горіхи, злакові та бобові культури. Що ж стосується вітамінів групи В (зокрема, В6 і В12), то для компенсації їх нестачі необхідно налягати на авокадо, банани, бобові, зернові, птицю, сир, яйця, рибу, м’ясо, молоко. «Запастися» вітамінами на холодну пору року не вийде, тому що вони являють собою досить активні сполуки, які практично відразу після надходження в організм починають брати участь в обміні речовин і не можуть зберігатися в організмі тривалий час.

Самою природою передбачено, що для вироблення вітаміну D людина повинна не просто перебувати під сонцем з незахищеною шкірою, але й активно рухатися в такому стані упродовж кількох годин. Коли вітамін утворюється в шкірі під дією ультрафіолету, йому необхідно перейти в кровотік, що забезпечується тільки фізичним навантаженням. Якщо ж ми просто лежимо на пляжі, то вітамін D теж виробляється, але потім він миттєво руйнується, не приносячи взагалі ніякої користі.

Вітамін D міститься в різних тканинах організму. Він виступає нейростероїдом і підсилює когнітивні здібності людини, тобто, покращує роботу нервової системи. Також він підвищує імунітет: статистичні дані свідчать, що захворюваність у дітей знижується в 5-6 разів за умови регулярного вживання достатньої кількості вітаміну D. Це не означає, що людина назавжди забуде про те, що таке грип, але тривалість захворювання значно скоротиться: наприклад, від 15 днів до трьох. Крім того, вітамін безпосередньо пов’язаний з м’язовою силою і статевими гормонами, а також він впливає на стан шкіри й кальцієвий обмін, зміцнюючи кісткову тканину.

Тому сподіватися на утворення вітаміну D, просто перебуваючи під сонячними променями, не завжди виправдано.

– Чи може збалансоване харчування повністю розв’язати проблему нестачі вітамінів?

Х. Г.: Найчастіше просто правильно харчуватися і вживати в їжу свіжі овочі та фрукти недостатньо, щоб заповнити добову потребу організму у вітамінах і мікроелементах –для цього доводилося б з’їдати величезну кількість продуктів, що фізично неможливо.

Не варто нехтувати порадами лікарів. Якщо ваш організм подає сигнали, що щось не так, то негайно реагуйте на них. Якщо ви відчуваєте головний біль, запаморочення, втому, то зверніться до фахівця, який підкаже і допоможе вам. У літню пору треба бути особливо уважними до свого здоров’я

Наталя СИНЯВСЬКА.