Гепатит не може чекати

В умовах нинішньої кризи, викликаної COVID-19, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не відмовляється від активної боротьби з вірусними гепатитами.

Поточного року Всесвітній день боротьби з підступною недугою проводиться під гаслом «Боротьбу з гепатитом не можна відкладати».

Нагадаємо, що напередодні Президент ПМР Вадим Красносельський підписав Закон «Про затвердження державної цільової програми «Профілактика вірусних гепатитів «В» та «С» в ПМР на 2021–2024 роки».

Закладені до програми кошти планується направляти на розвиток послуг лабораторної діагностики та скринінгу вірусних гепатитів «В» і «С», організацію державного реєстру пацієнтів і забезпечення доступу громадян з вірусними гепатитами до якісних послуг з лікування та постійного догляду на основі впровадження клінічних протоколів, міжнародних клінічних настанов.

                 Цифри вражають

За даними ВООЗ, понад 70 мільйонів людей у світі інфіковані гепатитом «С», і кожні 30 секунд одна людина вмирає від захворювання, що пов’язане з цією недугою. Загальна кількість смертей від вірусних гепатитів зрівнялася з кількістю смертей від туберкульозу і перевищує смертність від ВІЛ/СНІД.

Фахівці стверджують, що в зону ризику потрапляють люди з надмірною масою тіла, які страждають на цукровий діабет другого типу і, звичайно, зловживають спиртними напоями.

Шляхи й фактори інфікування

Лікар-гастроентеролог Республіканського госпіталю ветеранів Великої Вітчизняної війни Олександр Ликов у розмові з нашим кореспондентом розповів, що гепатит – це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існують п’ять основних вірусів гепатиту, званих типами «A», «B», «C», «D» і «E».

До першої групи належать гепатити «А» та «Е», заразитися якими можна під час вживання інфікованої вірусом води або продуктів харчування, а також через брудні руки.

Друга група – це гепатити «B», «C», «D», які передаються статевим, трансплацентарним шляхом – від матері до плода. Існує також небезпека на побутовому рівні, коли вірус може вразити через використання приладів для гоління, зубної щітки, мочалки, під час проведення лікувально-діагностичних маніпуляцій забрудненим медичним інструментарієм.

До групи ризику можна віднести й тих, хто полюбляє татуаж, пірсинг, користується послугами майстрів манікюру, бо у випадку, коли вказані процедури виконують нестерильним інструментом, наслідки можуть бути також плачевними. Це стосується й осіб, що перебувають у групі ризику під час використання однієї голки різними людьми для введення ін’єкційних наркотиків.

А що у нас?

За даними, представленими редакції нашої газети з Республіканського центру гігієни та епідеміології, у Придністров’ї станом на 1 січня 2021 року в лікувально профілактичних установах перебували на диспансерному обліку 862 хворих з діагнозом «хронічний гепатит «В» та 1 352 особи – «хронічний гепатит «С». За 6 місяців поточного року зареєстровано 12 випадків гепатиту «В» і 148 – гепатиту «С». За період з 1993 по 2020 роки в республіці зафіксовано сумарно носіїв вірусного гепатиту «В» 19 789. За 6 місяців 2021-го – 257 носіїв цього вірусу.

Профілактика гепатиту

Найбільш дієвим засобом профілактики вірусного гепатиту «В» є вакцинація.

Внаслідок реалізації Державного календаря профілактичних щеплень та проведеної вакцинації проти вірусного гепатиту «В» значно знизилася захворюваність цією хворобою: за 6 місяців 2021 року в республіці зареєстровано лише один випадок серед дорослого населення. Не реєструються подібні випадки серед дітей. Застосовувана вакцина високоефективна і добре переноситься, має додатково лікувальний ефект (активізує імунітет, перешкоджає розростанню рубцевої тканини в печінці, має протиракову дію). Не менш 98 % щеплених виробляють імунітет тривалістю 15 років і більше.

Щоб уберегтися від зараження гепатитами не вживайте брудну воду для пиття, мийте фрукти й овочі, а також руки після відвідування туалету і перед їжею, уникайте випадкових статевих зв’язків, категорично відмовтеся від наркотиків, користуйтеся тільки індивідуальними предметами особистої гігієни

Уляна БОНДАРЧУК.