Інтелігентна жінка і чуйний керівник

«Ви очолюєте одну з найбільш значущих галузей нашого життя, підбираєте професіоналів для роботи з дітьми, докладаєте величезних зусиль, щоб освіта та наука республіки динамічно розвивалися, будучи фундаментом процвітання нашої Батьківщини, активно підтримуєте молодь в її починаннях, є справедливим і чуйним керівником».

Ці правдиві слова адресував міністрові просвіти ПМР Аллі Ніколюк Вадим Красносельський, вітаючи очільника відомства зі славним ювілеєм, який припав на 5 серпня.

За багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм, а разом з тим і з цієї приємної нагоди, Президент удостоїв Аллу Миколаївну ордена «Трудова слава».

Виконуючи доручення Президента і Голови Уряду, віце-прем’єр Станіслав Касап того дня приїхав до Міністерства просвіти з приємною місією – привітати міністра з ювілеєм та вручити високу нагороду.

Звертаючись від імені керівництва Уряду, Станіслав Касап особливо відзначив: для кожного з придністровців, що пройшли усі щаблі освіти в республіці, міністр просвіти стає в деякій мірі рідною людиною.

«Ви як керівник – м’яка, інтелігентна жінка, яка вміє в складних ситуаціях знаходити рішення, компроміси й робите це в коректній формі. Необхідна й досить важлива риса – бути одночасно умілим управлінцем і нежорсткою людиною. Від Голови Уряду, від себе особисто та інших віце-прем’єрів хочу привітати Вас з цією заслуженою нагородою. Серйозний трудовий шлях пройдено. Бажаю Вам у професійній діяльності та особистому житті подальших звершень», –сказав Станіслав Касап.

Ювілярка у відповідь подякувала Президенту та Уряду за добрі побажання і високу оцінку її праці, підкресливши, що вона й очолюваний нею великий і дружний колектив продовжать докладати максимум зусиль для підвищення якості навчання молодого покоління.

«У Вашій особі, Станіславе Михайловичу, висловлюю велику подяку керівництву Уряду за турботу про освітню галузь. Працюючи в ній майже три десятиліття, я бачила і ставлення до вчителів, і до системи в цілому. Та за останні роки стільки всього зроблено. Ми чуємо від батьків учнів позитивні відгуки за безкоштовні робочі зошити, скасування плати за оренду підручників, ремонти шкіл та дитсадків. І всередині системи ми також відчуваємо пильну увагу Уряду, піклування про те, щоб програми та стандарти були сучасні, нові. Тобто, в кінцевому підсумку, ми всі прагнемо до якості освітніх послуг», – висловилась міністр.

Станіслав Касап і Алла Ніколюк обговорили також перспективи розвитку придністровської освітньої системи на найближчий і середньостроковий періоди.

Про жінку – високопосадовця

Зазвичай, у більшості країн світу міністерські крісла займають чоловіки. Хоча за останніми даними, кількість жінок-міністрів у світовому масштабі досягла абсолютного рекорду: кожен п’ятий міністерський портфель тепер в жіночих руках.

Мабуть це не дуже просто – поєднувати домашні обов’язки з державними, керувати великим відомством, при цьому не вихвалятися, не возвеличувати себе, а залишатися, перш за все, людиною. У Придністров’ї міністром просвіти є чудова жінка, яка любить свою учительську справу і поважає тих, з ким співпрацює, кого навчає.

Алла Миколаївна Ніколюк – корінна тираспольчанка. Навчалась у СШ № 7, потім у Тираспольському педінституті імені Т. Г. Шевченка. За фахом – хімік-біолог. Біологія стала найулюбленішим предметом ще зі шкільної лави. Можна сказати, що любов до цієї науки породила гаряче бажання ділитися здобутими знаннями з іншими.

«Так я стала викладачем. Навіть тепер, перебуваючи на посаді міністра, маю декілька годин у своїй рідній школі», – додала педагог.

Звичайно, важкувато поєднувати нинішню роботу з сімейними обов’язками, та, попри все, міністр просвіти ПМР намагається приділяти якомога більше уваги своїм дорослим донькам та маленькому дворічному онукові.

Алла Миколаївна вважає, що сімейні традиції їй вдалося передати своїм нащадкам. Родиною вони збираються на Новий рік, Великдень, дні народження. А коли за святковий стіл сідають близькі й далекі родичі, обдаровують одне одного подарунками, спілкуються та співають пісні, жінка відчуває себе по-справжньому щасливою.

Алла Ніколюк переконана, що, працюючи в навчальному закладі, треба засвоїти кілька правил. Перше – дітей треба поважати. Тих, хто все схоплює «на льоту», і тих, кому навчання дається важко. Бо кожен учень вартий поваги, оскільки він є людиною. Друге – професіоналізм учителя. Діти це відчувають з першої хвилини спілкування. «Якщо вчитель якісно підготувався до уроку, йому завжди вдасться тримати аудиторію. Таких учні та студенти поважають. І надважливо – зацікавити дітей якимись справами, що стануть корисними всім. Не знаю прикладу зі своєї педагогічної практики, коли будь-який конфлікт не вдалося б вирішити. Усе в руках учителя», – стверджує міністр просвіти Придністров’я

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду.