Календар городника і садівника на серпень

У серпні ніч довга, а вода холодна і яблуками пахне

15 серпня – якщо у вас є можливість вирощувати овочі в теплиці, сміливо висівайте насіння культур на розсаду. Коли вона підросте, пересадіть огірки, редиску або перець в закритий ґрунт і до холодів будете насолоджуватися смачними свіжими плодами. На грядку ще можна посадити розсаду пекінської капусти, спаржі, посіяти кріп, цибулю на перо, шпинат, сидерати.

Недоцільно проводити поділ коренів і копати картоплю. Проте можна робити заготовки: сушити, заморожувати, робити вино.

16 серпня – Стрілець – це не найкращий знак, щоб щось садити. Рослини швидко сходять і ростуть вгору, але стебла виходять слабкими, а урожай – низьким. Зате із плодів можна збирати насіння, вони будуть якісними, а якщо посіяти квіти – вони швидше зацвітуть.

Рослини, які допускається посадити: червона капуста, часник, цибуля, горох, квасоля. Також можна посіяти фенхель, спаржу, селеру. Не можна поливати та обрізати рослини. Остання процедура може завдати їм серйозної шкоди, а рани будуть довго гоїтися. Викопуйте цибулини, збирайте картоплю та інші коренеплоди, закладайте врожай у погріб. Робіть заготовку сіна і дров, а також консервації, соління, сушіння плодів.

17 серпня – продовжуйте копати картоплю, прибирати з городу інші коренеплоди, щоб відправити їх у підвал або погріб. Інші овочі, якщо вони дозріли, теж збирайте для зберігання або заморожування. Рихліть ґрунт, проріджуйте, робіть прищіпку і прополку. Потрібною в цей період буде обробка від шкідників, хвороботворних грибків. Збирайте врожай ягід і фруктів – такі плоди довго зберігатимуться. Рослини витрачають багато сил і енергії на формування врожаю, тому їх потрібно підгодувати якісними добривами.

Не поливайте нічого і не робіть обрізку. Зібраний урожай пустіть на переробку, зробіть соління, консервацію.

18 серпня – у знаку Козерога посадочні дні в серпні можливі. Цей знак сприятливий для багаторічних культур: дерева і кущі будуть довгі роки плодоносити, кожного разу радуючи багатим урожаєм. Рослини, посаджені тепер, дають високої якості насіннєвий матеріал, високий урожай, здатний довго зберігатися. У рослин міцний корінь і стебло, і хоча вони сходять довго, але дружно і густо. Рослини виходять витривалими, легко переносять перепади температур, рідко хворіють.

Можна пересаджувати рослини, в яких коріння ослаблене. Підгодуйте їх по листу, внесіть у ґрунт добрива. Заготовлюйте сіно, корені лікарських трав, продукцію про запас: соління, консервацію, заморожування. Не зайвими будуть і обробки препаратами, які захищають від грибка, мошки, совок тощо. Не чіпайте коріння рослин.

19 серпня – посадіть аґрус, суницю, смородину, яблуню, персик. А з дорослих рослин, які є біля будинку, потрібно знімати урожай. Віднині, саме з цього дня, починається збирання пізньостиглих яблук, груш, слив. У період, коли плодові перемикають всі сили на визрівання плодів, краще не так активно їх поливати, щоб яблука і груші не опадали. Якщо дерево дало рясний урожай, поставте під гілки підпори, щоб під вагою вони не обламалися.

Обробіть рослини засобами, щоб захистити від патогенів, проведіть обрізку, робіть консервації. Коріння рослин все ще не чіпайте.

20 серпня – Водолій – знак, в якому зірки рекомендують робити по мінімуму городніх робіт. Продовжуйте збирати урожай: плоди малини, смородини, аґрусу потрібно зібрати та відразу з’їсти або пустити на переробку. Після того, як кущ відплодоносив, полийте його, внесіть мінеральні добрива і замульчуйте ґрунт.

Якщо сіяти нічого небажано, збирайте урожай овочів. Серпень радує нас рясним урожаєм, якщо ви до цього добре попрацювали. Встигніть вчасно викопати, зірвати плоди й зробити заготовки про запас. Також продовжуйте підгодовувати рослини й видаляти бур’яни в міжряддях.

21 серпня – збирайте плоди та насіннєвий матеріал, а також лікувальні рослини. Увесь урожай, зібраний зараз, можна відразу з’їсти, відправити на реалізацію, якщо ви вирощуєте у великих обсягах. Можна робити заморозку, соління, консервацію. Звільнений від рослин ґрунт перекопайте, позбудьтеся від рослинних залишків. Доцільно здійснити обробку від грибка, шкідливих комах. Обріжте крони плодових дерев і кущів. Покосіть газон, так він буде повільніше відростати

Христина ЖУРАВЕЛЬ.