Ретро-90 в Катерининському парку

Здається, ще зовсім недавно з відкритих вікон автомобілів та житлових будинків, з радіоточок на базарах та пляжах безперестанку долинала пісня, що стала на певний час хітом «Вітер з моря дув, наганяв біду…»

Вона за підсумками 1997 року увійшла в п’ятірку найбільш популярних і стала візитною карткою юної на той час співачки Наталі. А пісня «Алмаз» у виконанні Аліси Мон, або «Зеленооке таксі», до якого звертався Михайло Боярський з проханням загальмувати… Їх знали, їх любили, не дуже переймаючись змістом.

Та що не кажіть, а час минає, старі мелодії забуваються, як і їхні виконавці, з’являються нові модні музичні тенденції, й тільки увімкнувши ретро-радіо можна на хвилинку зануритися у спогади.

Працівники Тираспольського Будинку народних традицій та ремесел (БНТР) вирішили поринути у світ музики минулих років і підібрали пісні, що були на вершині популярності у 90-ті роки вже минулого століття.

Того недільного вечора на літньому майданчику Катерининського парку зібралися сотні відпочивальників. На свіжому повітрі, з родичами та друзями, цілими сім’ями чи поодинці, під неусипним оком чергових працівників міліції, вони підспівували, пританцьовували, коротше кажучи – веселилися від душі.

Карантинні заходи, що тривають в нашій республіці, не дозволяють збирати велику кількість людей у закритих приміщеннях. Тому, розуміючи ситуацію, присутні насолоджувалися свободою, музикою і живим спілкуванням.

Володимир Сирги, головний спеціаліст БНТР та за сумісництвом – ведучий ретро-вечірки, розповів, що ідея таких заходів зародилася вже понад чотири роки. Творчий колектив культурної установи на чолі з її директором Світланою Червоненко фонтанує ідеями, які всі разом намагаються втілювати в життя.

«Ми щороку влаштовуємо подібні музичні вечори. Нам це подобається. Щоб глядачів та слухачів повністю занурити в атмосферу 90-х, ми підготували спеціальні інсталяції, сценічні костюми виступаючих також відповідають тому періоду. Звичайно, наша молодь не знає, що то за часи були. Я сам був ще малим, але в моїй пам’яті збереглися найкращі моменти дитинства. Як і музика, яку ми сьогодні виконуємо для наших глядачів», – повідомив співрозмовник.

Чудовий настрій присутнім дарували аматорські колективи, серед яких студія «Шоколад», вокальні ансамблі «Фортуна» та «Гармонія», солісти Юлія Хромова, Лариса Любовецька, Ірина Петрова, Лоліта Ангелуша, Стас та Анна Сиріяк, Тетяна Сидорова та багато інших любителів співу.

Лунали «Дівчинко моя, синьоока», «Дивні танці», «Нічого не говори», «Музика нас з’єднала» та десятки інших мелодій.

Зачаровані співом, присутні, не довго думаючи, пішли танцювати. Особливо веселилися старші чоловіки й жінки та малята. Жваві хіти минулих років сприяли гарному настроєві.

Чимало присутніх, згадавши свою молодість, десь із глибини власної пам’яті діставали знайомі слова, і було зрозуміло, що музика 90-х знайшла своїх прихильників, бо співали всі. Дійсно, музика об’єднала всіх

Уляна БОНДАРЧУК.