Безкоштовна й безболісна допомога

У населених пунктах Придністров’я тривають заходи, які проводяться в рамках Року здоров’я. День відкритих дверей 11 серпня організували в Республіканському шкірно-венерологічному диспансері (РШВД).

На прийомі працювали досвідчені фахівці установи, які надавали відвідувачам безкоштовні консультації. Головний лікар закладу Євгенія Бузук зазначила, наскільки важливо своєчасно звернутися до кваліфікованого спеціаліста. «Тут ви можете дістати професійну консультацію та визначити правильний діагноз, позбутися необґрунтованих переживань і страхів. Для цього варто тільки прийти на прийом. Залучити на безкоштовне обстеження якомога більше людей, познайомити їх з новими методами лікування – це і є метою нашої акції», – зазначила Євгенія Павлівна.

Керівник лікувального закладу пояснила, що з 10:00 до 15:00 години пацієнтів приймали у трьох кабінетах висококваліфіковані фахівці – дерматовенерологи та косметологи. Вони вислуховували скарги, обстежували шкіряні покриви візуально, за необхідності – проводили обстеження за допомогою дерматоскопа – сучасного діагностичного приладу.

У кабінеті № 8 відвідувачів приймала лікар вищої категорії, дерматовенеролог Анжела Перчун. Вона консультує пацієнтів з питань новоутворень на шкірі: «Саме на новоутворення ми й робимо акцент нині. Здійснюємо спочатку візуальне обстеження. Щоб виключити помилку й уникнути сумнівів, використовуємо спеціальний прилад – дерматоскоп». За словами фахівця, серед обстежених відвідувачів шкідливих патологій і новоутворень не виявили. Отже, медичних показань для хірургічного втручання не було. Одна пацієнтка звернулася з проханням  видалити папіломи з чисто косметичних міркувань. Їх видаляють методом електрокоагуляції чи рідким азотом. Краса, як відомо, потребує жертв, проте жінки завжди прагнуть залишатися молодими та гарними.

Захисник республіки Олексій звернувся до Анжели Михайлівни зі скаргами на шкірні висипання та свербіж. Лікар діагностувала алергію й порекомендувала дотримуватися загальноприйнятої у таких випадках дієти та здати аналізи, щоб визначити подразники. Згодом можна буде призначити конкретні препарати для лікування.

Інші відвідувачі – жінки середнього й старшого віку, виходили з кабінету з радісним поглядом і гарним настроєм: вони позбавилися своїх страхів і переживань. Нічого шкідливого й небезпечного лікар не виявив. Візит до «дорослої лікарні», як називають шкірно-венерологічний диспансер, подарував людям спокій і впевненість.

Ще раз наголошуємо, що заклад спеціалізується на діагностиці та лікуванні венеричних і шкірних хвороб, а також їх профілактиці. Співробітники надають дерматологічну консультативну діагностичну та лікувально-профілактичну допомогу населенню. Виконуючи державну цільову програму «Онкологія: удосконалення онкологічної допомоги населенню ПМР на 2016–2020 роки», заклад провів акцію, під час якої акцент зроблено саме на виявленні новоутворень шкіри. На завершення відвідувачам пропонували інформаційні флаєри з профілактики раку шкіри.

За інформацією головного лікаря установи, у вересні-жовтні РШВД організує аналогічний захід, тільки вже з профілактики інфекційних хвороб, що передаються статевим шляхом

Олена СТЕФАНЮК.