Південна Осетія: пам’ять про війну…

Минуло 13 років, як літньої ночі з 7 на 8 серпня 2008 року війна обрушилася на землю Південної Осетії. Прикриваючись словами про мир, озброївши за допомогою заокеанських покровителів свої війська сучасною зброєю, президент Грузії Михайло Саакашвілі оголосив спецоперацію «Чисте поле», метою якої було знищення Республіки Південна Осетія.

За підтримки артилерії в бік Цхінвалу висунулися колони грузинських танків і штурмові загони, почалося так зване відновлення конституційного порядку в зоні південноосетинського конфлікту. В результаті багатогодинного обстрілу реактивною артилерією «Град» була зруйнована база російських миротворців, спалені урядові будівлі й частина житлових кварталів столиці республіки –гуманітарна катастрофа, вихід з регіону 30 тисяч біженців, загибель багатьох жителів. Дії грузинської армії щодо мирного населення кваліфіковано як геноцид.

Грузинські загарбники проявляли нелюдську жорстокість, вбиваючи людей похилого віку, жінок і дітей. Вранці 8 серпня грузинська авіація завдала бомбових ударів по території Південної Осетії, до середини дня переважаючі за чисельністю та озброєнням війська Грузії, незважаючи на самовідданий опір південноосетинських захисників, узяли під свій контроль частину Цхінвалу і кілька сіл Південної Осетії. На допомогу беззахисній знекровленій республіці прийшла Росія. Рішення Президента РФ про проведення операції з примусу агресора до миру було своєчасним, мужнім і єдино правильним…

Наслідки протистояння

Протягом декількох діб російські війська спільно з південноосетинськими збройними формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, а також у взаємодії з абхазькими силами – з Кодорської ущелини в Абхазії.

Бойові дії тривали до 12 серпня включно. З 14 по 16 серпня президенти Абхазії, Південної Осетії, Грузії та Росії підписали план мирного врегулювання конфлікту. П’ятиденна війна мала значні геополітичні, економічні та інші наслідки: 26 серпня Росія офіційно визнала Південну Осетію та Абхазію як незалежні держави. 2 вересня Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією. Загальмувався процес вступу Грузії до НАТО.

Грузинські агресори були розгромлені й витіснені за межі республіки. Осетія ніколи не забуде подвигу російських воїнів, навічно збереже вдячність керівництву Російської Федерації, що прийняла історичне для народу РПО рішення. У ці серпневі дні вся Осетія, весь народ, немов одна велика сім’я, розділяє біль і гіркоту тих нескінченно важких втрат. Жертвами віроломної грузинської агресії стали сотні мирних жителів, ополченців, солдатів і миротворців.

Спливає час, але пам’ять про страшну трагедію і скорботні втрати, жертви серпня 2008 року жива. Офіційне представництво Республіки Південна Осетія в Придністров’ї в пам’ять про тих, чиї життя забрала війна, розв’язана Грузією проти південноосетинського народу, організувало 8 серпня поминальну службу біля каплиці Святого Георгія Побідоносця на Меморіалі Слави міста Тирасполь.

До меморіальної події – висловити підтримку, солідарність і співчуття – залучилися: голова Офіційного представництва Республіки Південна Осетія в Придністров’ї Віталій Янковський, заступник міністра внутрішніх справ по роботі з особовим складом та кадрами ПМР Євген Назаренко, заступник начальника столичного УВС Валерій Самбурський, заступник глави держадміністрації Тирасполя з соціальних питань Марія Пащенко, представники громадських і молодіжних організацій та ЗМІ.

Волелюбні народи ніколи не забудуть злочинів грузинського фашизму. Грузинська влада своєю безглуздою жорстокістю вирила бездонну криваву прірву між Грузією і Південною Осетією.

Як зазначив міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв, свого часу Придністров’я, Південна Осетія та Абхазія пережили однакові трагічні обставини з боку сусідніх держав. «Однак, минає час, на сьогодні

багато чого змінилося: в братній республіці залікували ра-ни, відбудували поруйновані села, підприємства і розвивають міжнародні зв’язки, зокрема з Придністров’ям. Ми вибудовуємо свої відносини на міжнародній арені як союзні, братні республіки: уклали угоди про дружбу та співробітництво й ось уже майже 30 років крокуємо пліч-о-пліч, захищаючи й обстоюючи права своїх народів», – констатував представник Придністров’я

Олена СТЕФАНЮК.