І в бою, і в праці

У Центральній бібліотеці міста Дубоссари відбулася презентація книги пам’яті «I в бою, і в праці!», присвяченої фронтовикам, які жили та працювали в Дубоссарах і Дубоссарському районі. Iдея її видання належить Дубоссарській Раді ветеранів війни, праці та Збройних сил.

До видання книги доклали свою руку і серце голова громадської організації Віктор Багнібов (редактор), члени Президії Володимир Охендовський та Євгенія Скляренко (цифровий набір і правка первинного тексту), керівник студії друку «яМайка» Андрій Роман (верстка, художнє оформлення і власне виготовлення).

Історичний зріз обумовлений тим, що саме в 1975 році Дубоссарський райком партії зобов’язав усі організації (усього 75) міста і району до 30-річчя Перемоги зібрати дані про всіх учасників Великої Вітчизняної війни, які мешкали на той час на цій території. Інформацію зібрали й надіслали в райком. Частина зібраних матеріалів була написана від руки, частина – на друкарській машинці. До деяких документів додавалися фотографії, до деяких – ні. Загалом вони містили особисті дані (місце народження, навчання, служби, на яких фронтах воював, бойові нагороди, де працював після війни тощо).

На основі цих документів і створена книга «І в бою, і в праці!» Саме першоджерело, зі слів Віктора Івановича, залишиться в Раді ветеранів. Ці вже архівні дані необхідно упорядкувати й систематизувати для зберігання і подальшого використання. За необхідності в оригіналі можна буде щось уточнити або знайти більш детальну інформацію.

На презентації були присутні заступник глави держадміністрації Євген Дабіжа та директор Центральної бібліотечної мережі Євгенія Табакар, які з радістю зустріли вихід книги, дали високу оцінку виконаній роботі та відзначили необхідність подібного роду видань у сьогоднішній дійсності.

Усього було надруковано 100 примірників книги, яка складається з 220 сторінок історичних документів, на яких представлені імена 2 508 учасників ВВВ. Півтори тисячі коротких розповідей містять біографічні дані, інші представлені тільки іменами та прізвищами. Для ілюстрації видання упорядники використали близько сотні фотографій ветеранів.

На сьогодні в Дубоссарах і районі залишилося всього п’ятеро ветеранів Великої Вітчизняної. Двоє з них – Володимир Таламонович Костенко та Володимир Карпович Зайчук – прийшли на презентацію книги. Обидва ветерани 1927 року народження. Володимир Карпович Зайчук народився і прожив усе життя в Дубоссарах, а Володимир Таламонович Костенко приїхав у місто після війни, йому сподобався благодатний край, так він тут і залишився. Кожен ветеран, звичайно, отримав у подарунок книгу.

Видання містить також біографії двох Героїв Радянського Союзу: Миколи Семеновича Алфер’єва (льотчика-винищувача, командира авіаційної ескадрильї штурмовиків, гвардії капітана) та Івана Микитовича Федосова (сержанта, командира саперного відділення окремого саперного батальйону 43-ї армії). На презентації була присутня дочка Алфер’єва – Лариса Миколаївна, а також син Федосова – Андрій Іванович. Їм також подарували екземпляри щойно надрукованої книги. Діти Героїв Великої

Вітчизняної подякували всім, хто взяв участь у її виданні, та закликали не забувати про подвиг покоління, що пройшло цю пекельну війну.

Книгу вручили присутньому на заході Миколі Луніну, онукові двох фронтовиків Луніних – Миколи Миколайовича і Парасковії Дмитрівни. Решта екземплярів збірки «І в бою, і в праці!» буде подарована дітям та онукам дубоссарських фронтовиків і передана бібліотекам, школам, сільським адміністраціям

Дмитро АКIНIН.