Ветеринарна лікарня в Дубоссарах

У Дубоссарах функціонують два нових об’єкти ДУ «Республіканський центр ветеринарно-санітарного і фітосанітарного добробуту». Це дільнична ветеринарна лікарня та лабораторія дослідження насіннєвого і посадкового матеріалу.

Багатьом любителям домашніх вихованців доводиться розв’язувати проблеми діагностики та лікування своїх улюбленців. З аналогічними турботами стикається більшість людей, яка утримує у своїх господарствах домашніх тварин.

З огляду на підвищений попит населення на послуги з надання допомоги непродуктивним тваринам, нині адміністрація установи здійснює активну діяльність з відкриття державних ветеринарних об’єктів у містах і районах республіки. Наприклад, завдяки відповідним організаційним заходам, із серпня поточного року на базі філії ДУ «РЦВС і ФСБ» Дубоссарського району та міста Дубоссари в місті розпочала свою діяльність дільнична ветеринарна лікарня. Установа розташовується на вулиці Зої Космодем’янської, 9.

У приміщенні лікарні проведено капітальний ремонт. Прийом тварин проводять кваліфіковані ветеринарні фахівці.

Як розповіла заступник головного ветлікаря міста і району Ольга Кунчева, до переліку послуг ветлікарні входить вакцинація, проведення лікувальних заходів, стерилізація, діагностичні дослідження. Фахівець додала, що в установі є увесь необхідний інструментарій для роботи: медикаменти, вакцини, діагностикуми, шовний матеріал, хірургічні набори. У перспективі також планується установка рентгенапарату.

Завдяки наявності спеціалізованої лабораторії, є можливість своєчасно зробити аналізи, що, звичайно, підвищує точність постановки діагнозу і, як наслідок, призначити правильне та якісне лікування.

У лікарні працює багато молодих фахівців. Цього року до роботи приступили фельдшер Людмила Коврига та лікар Анастасія Лях. Анастасія, наприклад, має сертифікат фахівця з грумінгу (комплекс процедур з догляду за шерстю, шкірою, кігтями, вухами та очима собак) і тримінгу (процедура видалення відмерлого волосся шляхом вищипування). Отже, дубоссарські любителі тварин та їхні вихованці можуть випробувати ці нові послуги.

У державної ветклініки є своя сторінка в Інстраграм @gosvet klinika, де розміщена інформація про режим її роботи, адреса і телефон. Фахівці діляться з передплатниками цікавими й корисними новинами про ветеринарію, про заходи, які вони проводять, а також публікують фото зі своїми пацієнтами, часом досить незвичайними.

У ветеринарній клініці послуги надаються за єдиним у всій республіці затвердженим державним прейскурантом. Однак щорічні протиепізоотичні заходи з профілактики такого найнебезпечнішого для тварин і для людей захворювання, як сказ оплачуються коштом держави. Для запобігання спалаху цієї інфекції фахівці клініки вакцинують тварин. Вакцину закуповує держава, господар тварини оплачує тільки роботу ветлікаря. Нині ця процедура коштує 8,2 рубля.

У ДУ «РЦВС і ФСБ» Дубоссарського району і міста Дубоссари трудяться 36 осіб, які обслуговують місто й усі населені пункти району. До структури організації входять дев’ять підрозділів: адміністративний корпус, міська ветлікарня, ветеринарна лабораторія, лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка розташовується на міському ринку, ветпункт у мікрорайоні Лунга, дільнична ветлікарня в с. Красний Виноградар, ветпункт с. Ново-Комісарівка, дільнична ветлікарня с. Цибульовка, ветеринарний пункт с. Дзержинське.

Водночас для зручності фізичних та юридичних осіб (сільгоспвиробників, селянсько-фермерських господарств тощо) в Дубоссарах приступила до роботи лабораторія дослідження насіннєвого та посадкового матеріалу ДУ «РЦВС і ФСБ» за адресою: вул. Енергетиків, 28. Нагадаємо, що основними завданнями цього структурного підрозділу є здійснення державного насіннєвого та сортового контролю, а також апробація посівів з виданням відповідних документів, які засвідчують якість насіннєвого та садивного матеріалу. Співробітниками лабораторії проводяться необхідні випробування з застосуванням спеціального обладнання.

Таким чином, відкриття і функціонування цих державних об’єктів дає можливість населенню Дубоссар і району діставати відповідні кваліфіковані послуги в безпосередній близькості від місця проживання

Олексій РОСТОВЦЕВ.

Фото з сайту держадміністрації м. Дубоссари