У центрі уваги амброзія

У Рибниці, як і по всій республіці, триває боротьба зі злісним карантинним бур’яном.

Варто нагадати нашим читачам, що крім того, що ця рослина здатна засмічувати різні групи культур, її пилок є найсильнішим алергеном для людини. Поліноз (сезонний алергічний рінокон’юнктивіт) – далеко не рідкість не тільки серед алергіків, але і поміж тих, хто живе і працює в несприятливій екологічній обстановці чи страждає від бронхіту або бронхіальної астми. У людей знижується працездатність, набрякають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являються нежить і сльозотеча, розвивається астма й навіть дерматит.

З розмови нашого кореспондента з в. о. директора МУП «Рибницьке підприємство комунального господарства та благоустрою» (РПКГБ) Олексієм Вербецьким ми дізналися, що підприємство має план-графік з прибирання міста, відповідно до якого фахівці (кожен на своїй ділянці) прибирають і підтримують порядок. До їхніх обов’язків також належить і знищення амброзії. Робітники видаляють бур’ян у скверах, паркових зонах, на територіях біля пам’ятників. На прибудинкових територіях з амброзією борються двірники. У місцях, віддалених від людей і вигулу домашніх тварин (за містом, уздовж трас тощо), бур’ян обробляється спеціальними хімічними препаратами.

Комунальники також просять придністровців приєднуватися до боротьби з амброзією. Не проходити повз зарості цієї рослини, стежити, щоб вона не розросталася на подвір’ях, у городах та у дворах приватних будинків.

Як кажуть лікарі, під час боротьби з будь-яким видом алергії головне – усунути подразник. Інакше не допоможуть навіть сильнодійні ліки. Найбільш надійним механічним способом боротьби з амброзією є викопування та виривання її з коренем, оскільки після скошування вона випускає до чотирьох пагонів.

Кожен відповідальний громадянин може зробити свій внесок у боротьбу з цим карантинним бур’яном. Він розростається майже миттєво, і якщо вчасно не вступити в боротьбу з ним, як то кажуть «усім миром», то з кожним новим днем цю проблему вирішити буде все складніше і складніше.

Викопуючи та знищуючи бур’ян, ви даєте можливість алергікам і всім, хто страждає від цвітіння амброзії, жити нормальним життям

Сергій МИНАЄВ.