«Цвітіння» водних об’єктів

Як приємно милуватися краєвидами, де протікає струмок або виблискує на сонці гладь озерця. Вода притягує погляд, охолоджує й зволожує повітря, напуває прибережну траву, кущі та дерева. Водойми дають притулок дрібній дичині, болотним черепашкам та іншим земноводним. Цікаво спостерігати їхню метушню з містка у прозорій воді на мілині. Однак з настанням спеки вода мутніє, потім зеленіє й запаху набуває вже зовсім не свіжого.

В Управлінні екологічної безпеки пояснюють, що підвищений вміст сполук азоту і фосфору викликає евтрофікацію природних водойм. Евтрофікація (з грецької – добре харчування) – це збагачення водойми біогенними елементами, тобто такими, що стимулюють розвиток водоростей. Таке явище може бути наслідком природного старіння водойми, внесення (потрапляння) добрив або забруднення стічними водами.

Процес надмірного надходження у водойму поживних речовин-біогенів (головним чином сполук азоту і фосфору) призводить до збільшення біомаси водоростей і вищих водних рослин. Надалі зростає маса фіто- і зоопланктону. У водоймі утворюється надлишок органічної речовини, який накопичується на дні. Цю органіку утилізують бактерії, що мешкають у придонних опадах. Однак, розкладаючи органіку, бактерії витрачають кисень, розчинений у воді, що негативно впливає на продуктивність водойми, на її природне очищення. Таким чином вода мутніє, замулюється дно.

Природна евтрофікація відбувається надзвичайно повільно і може тривати протягом багатьох років, а викликана діяльністю людини – проходить набагато швидше. Наприклад, невелика водойма, в яку потрапляє багато стічних вод і добрив, може повністю зарости за кілька років. Азот і фосфор можуть довго циркулювати у водних екосистемах.

Отже, евтрофікація призводить до змін у функціонуванні всієї екосистеми водойм в цілому: це й інтенсивне «цвітіння» водоростей, особливо тих видів, які виділяють токсини, небезпечні для тварин і людей; накопичення органіки, що викликає зниження прозорості води; нестача кисню, яка утворює «мертві зони» на дні водойм; це й загибель живих організмів, в тому числі риби.

Щоб позбавити водойми від загибелі, необхідно виявити причини та механізми евтрофікації. Помітними ознаками забрудненої водойми є: поява поблизу неї відразливого запаху; утворення верхньої брудної плівки на поверхневому шарі води; збільшення кількості органічних залишків у донних відкладеннях; безконтрольне збільшення водоростей, верхньої каламуті та поява різноманітного фітопланктону, рослин і бактерій.

Усі ці ознаки ми можемо спостерігати навіть в межах Тирасполя в районі Колкотового ринку, де протікає струмок Свєтлий. Час від часу «зацвітає» вода і в озері в Катерининському парку.

З-поміж причин евтрофікації екологи виділяють:

– природне старіння водойм. Якщо водойма стара, то на дні її залягає безліч органічних частинок. Вона міліє й стає більше схожою на болото;

– комбіновану евтрофікацію, яка включає верхнє засмічення водойм листям, загнилими рослинами, стічними водами, органічними біогенними відходами, сміттєзвалищами.

Через явище евтрофікації біологічний механізм самоочищення водойми перестає працювати, що викликає негативні наслідки:

– у верхньому шарі води збільшується вміст органічних поживних речовин, які впливають на розростання водоростей і розмноження найпростіших, що поглинають живильний фітопланктон. У період евтрофікації водойма виглядає, як килим з рослин;

– аеробні бактерії, яким бракує кисню, нездатні швидко утилізувати відмерлі водорості, рослини, найпростіших і тварин.

Щоб зупинити такі негативні процеси у водоймах, застосовують різні методи очистки, наприклад, механічний. Він допомагає зменшити обсяг органічних частинок. У водойму занурюють насосний механізм, через верхній фільтр якого відбувається її очищення. Насосний спосіб найбільш доступний.

Біологічний спосіб заснований на застосуванні різноманітних бактерій, які переробляють зайвий фосфор і частинки азоту, у водоймах відновлюється органічна рівновага.

УФ-очищення (ультрафіолетове) засноване на надходженні у водойму великої кількості сонячного світла.

Хімічний спосіб призначений для позбавлення від евтрофікації шляхом додавання у водойми хімікатів, які регулюють органічну біогенну і кислотно-лужну рівновагу.

Шановні придністровці, нехай наші водойми зацвітають тільки чудовими водяними ліліями

Валентина ОСАДЧУК.