День відкритих дверей і дуальна освіта

Торгово-промислова палата (ТПП) Придністров’я продовжує сприяння в просуванні дуальної освіти, тобто такої системи, під час якої практична частина підготовки фахівців відбувається на підприємстві, а теоретична – на базі освітньої організації.

Дуальна освіта є певною мірою альтернативою традиційному навчанню. ТПП виступає координатором пілотного проекту щодо впровадження в нашій державі професії «Мехатроніка» в трьох секторах економіки з застосуванням дуального навчання. Про необхідність введення дуальної системи на рівні середньої професійної освіти йдеться в одному з пунктів Стратегії розвитку ПМР на 2019–2026 роки, затвердженої Президентом Вадимом Красносельським. На цій підставі Уряд ПМР своїм розпорядженням затвердив проект, що спрямований на підготовку нових професій, які будуть затребувані в недалекому майбутньому, на освоєння особливостей дуальної форми навчання, на зниження міграції та поліпшення ситуації в економіці в цілому. На відміну від традиційної системи, де до 70 % навчання відбувалося в освітніх установах, а 30 % – на підприємстві, в системі дуальної освіти від 50 до 70 % навчання здійснюється на підприємстві.

Президент ТПП Юрій Ганін розповів, що для залучення юнаків та дівчат до співпраці, палата тісно контактує з керівниками середніх навчальних закладів, влаштовує дні відкритих дверей на підприємствах республіки, друкує спеціальні листівки та розповсюджує їх серед молоді в парках і на вулицях міст, рекламує умови навчання на ТБ та радіо.

У межах Плану заходів з організації та проведення вступної кампанії за фахом «Мехатроніка», розробленого Міністерством просвіти й ТПП, заплановано набір на базі випускників 9-х класів трьох груп у трьох різних освітніх установах за цим фахом. Наприклад, фахівців «Мехатронік сільського господарства» готуватимуть у Тираспольському аграрно-технологічному коледжі, «Мехатронік легкої промисловості» – в Бендерському торгово-технологічному технікумі, а Тираспольський промислово-будівельний технікум підготує мехатроніків для машинобудування.

До речі, термін «мехатроніка» виник в Японії в 1969 році. Утворився від двох слів: «механіка» та «електроніка». Нині він має на увазі досягнення не тільки цих двох наук, а й цифрових систем управління, а також автоматизованого проектування. Отже, мехатроніка –це науково-технічна галузь, яка працює над створенням і обслуговуванням машин з комп’ютерним керуванням руху. Вона базується на знаннях в галузі електромеханіки, електроніки, автоматики, мікропроцесорної техніки, а також IТ-технологій. Одним із прикладів мехатронної системи є роботи й маніпулятори. Їх все більше використовують для різних видів робіт на виробництві та в побуті.

Оскільки спеціалістів навчатимуть в межах пілотного проекту з застосуванням методу дуального навчання, для різних спеціальностей підібрані групи підприємств-партнерів, які незабаром об’єднаються в галузеві навчально-виробничі консорціуми. Усередині кожної з груп визначилися підприємства-лідери, які матимуть статус «якірних підприємств консорціумів». Ними стали: НВ ЗАТ «Електромаш», ЗАТ «Одема», ТОВ «Агролегион» разом зі своїми спорідненими підприємствами ТОВ «Сады Приднестровья», ТОВ «Григориопольский комбинат хлебопродуктов».

ТПП спільно з вищеозначеними навчальними закладами та підприємствами запланувала проведення двох масштабних акцій, спрямованих не лише на популяризацію цих професій, а й на саму систему дуального навчання.

Акція перша: «Дні відкритих дверей»

Першим підприємством, яке привітно відчинило свої двері 3 серпня, стало ЗАТ «Одема» імені В. Соловйової. Абітурієнти та їхні батьки дізналися, в чому полягає сутність спеціальності «Мехатронік легкої промисловості», побачили повний технологічний процес швейного виробництва, також їм розповіли про славну історію підприємства. Майбутніх студентів ознайомили з роботою автоматичного розкрійного комплексу та програмованих швейних машин, продемонстрували безліч технологічного обладнання, яке насичене електронікою і для управління яким потрібні спеціальні знання, вміння та навички мехатроніка.

4 серпня юнаків та дівчат приймали на НВ ЗАТ «Електромаш», де на них особливе враження справив верстат лазерного різання, який працює на числовому програмному забезпеченні, безліч інших верстатів із ЧПУ.

Наступного дня, 5 серпня, представники ТОВ «Агролегион» зустріли молодь, що приїхала сюди з Рибниці, Дубоссар, Григоріополя, Тирасполя і Слободзеї. Для них був організований справжній виставково-демонстраційний комплекс на полях Григоріопольського комбінату хлібопродуктів. Підготовлені на підприємстві майбутні наставники виробничого навчання продемонстрували хлопцям та дівчатам найсучаснішу сільськогосподарську техніку, наповнену геніальними електронними системами. Майбутнім мехатронікам дозволили самостійно і власноручно покерувати цією технікою в процесі її руху та відчути на собі силу людської думки, представити своє можливе майбутнє.

Акція друга: «Ярмарок професій»

Юрій Григорович розповів, що запланований захід розпочнеться о 9 годині 14 серпня в столичному парку «Перемога» під час проведення виставки-ярмарку «Купуй придністровське!» В окремому наметовому павільйоні під загальною назвою «Дуальна освіта в Придністров’ї» розмістяться представники трьох технікумів спільно з ТПП.

Кожен охочий матиме можливість переглянути рекламні ролики, відеофільми, почитати рекламні брошури, що розповідатимуть про професії майбутнього. У них буде можливість поспілкуватися з представниками технікумів, якірних підприємств, зі студентами й обговорити всі тонкощі та деталі як процесу навчання, так і майбутнього працевлаштування. Також охочі матимуть можливість оформити заяву про вступ за фахом «Мехатроніка» і подати її представникам відповідних навчальних закладів.

За словами президента ТПП, для здобуття освіти за новим фахом буде набрано три групи. Для підготовки спеціалістів аграрного сектору – 15 осіб, для легкої промисловості – 10 осіб і для галузі машинобудування – 10 осіб. Протягом першого навчального року учнів забезпечать державною стипендією, а вже з другого курсу вони отримуватимуть гроші від підприємства, на якому працюватимуть після одержання диплому.

Післяслово

Про перебіг подій, що відбуватимуться під час ярмарку професій, ми розповімо нашим читачам у наступному номері газети «Гомін»

Уляна БОНДАРЧУК.