Аптечні вітаміни: міф і реальність

Якщо харчування неповноцінне (в ньому мало продуктів з високим вмістом корисних речовин) або одноманітне з переважним споживанням тільки одного типу продуктів (вегетаріанство, безвуглеводні дієти тощо), то може виникнути дефіцит вітамінів.

Вживання алкогольних напоїв і куріння теж можуть обумовити їх дефіцит. Ці шкідливі звички порушують обмін речовин і процес засвоєння корисних мікроелементів.

Ні для кого не секрет, що нині більшість продуктів вирощується штучним шляхом, із застосуванням різних добавок, і ми можемо не отримувати ті чи інші необхідні організму мікроелементи. Тому в ідеалі потрібно регулярно стежити за їх рівнем і здавати аналізи. Якщо такої можливості немає, за орієнтир цілком можна взяти офіційні статистичні дані з інформацією про те, в яких вітамінах відчуває нестачу переважна більшість жителів нашої країни.

Слідкуйте, щоб продукти на вашому столі були різноманітними за кольором і, якщо у вас на столі часто бувають червоні, жовті, помаранчеві, зелені та фіолетові продукти, то ви можете бути впевнені: ваш організм отримує достатню кількість корисних речовин.

Більш детально про це в інтерв’ю розповіла лікар-терапевт однієї зі столичних поліклінік Христина Гавловська.

– Чи можуть аптечні вітаміни замінити корисні речовини, що містяться в овочах і фруктах?

Х. Г.: Сучасна людина не отримує й половини необхідних для нормального функціонування організму вітамінів. Для розв’язання цієї проблеми можна приймати збалансовані вітамінні комплекси.

Існує міф, що аптечні вітаміни засвоюються гірше, ніж вітаміни з їжі. Насправді в аптечних препаратах містяться сполуки мікроелементів і вітамінів, які організм сприймає навіть легше, ніж аналогічні з продуктів, і діють вони ефективніше. Крім того, в полівітамінах все підібрано так, щоб корисні речовини не конфліктували одне з одним.

– Які вітаміни з аптеки можна приймати самостійно, а які тільки за рекомендацією лікаря?

Х. Г.: Коли до лікаря звертаються пацієнти, він уже заздалегідь знає, що, згідно з середньостатистичними розрахунками, у них буде в дефіциті вітамін D і деякі вітаміни групи B.

А от вітаміни E, A і C рідше бувають у недоліку. Їх ми активніше споживаємо з їжі, тому іноді навіть не потребуємо штучного заповнення прогалин. Саме особливості харчування людини часто обмежують надходження вітамінів в організм. Крім того, будь-які проблеми з травленням постають на шляху всмоктування корисних мікроелементів у кров, що теж створює ще один штучний бар’єр.

Безконтрольний прийом вітамінів може призвести до гіпервітамінозу. Він стосується, перш за все, жиророзчинних вітамінів А, D, Е, К. Вони добре всмоктуються і повільно виводяться.

– До чого саме можуть призвести неправильні дозування вітамінів?

Х. Г.: Ризик заробити гіпервітаміноз має місце тільки в разі безконтрольного вживання вітамінно-мінеральних комплексів. Тому, перш ніж почати приймати вітаміни, необхідно проконсультуватися з лікарем. Отримати надлишок вітамінів з їжі практично неможливо: людина не в змозі з’їсти таку кількість їжі.

Симптоми гіпервітамінозу залежать від того, передозування якого вітаміну є в організмі. Найчастіше це свербіж шкіри, головний біль, слабкість, нездужання, нудота, блювота, діарея. Як правило, передозування вітамінів можна легко виправити, досить зменшити їх прийом. Однак передозування жиророзчинних вітамінів (зокрема, А і D) потребуватиме додаткового лікування.

Надлишок вітаміну D – досить небезпечний стан, який може супроводжуватися нудотою, блювотою, свербінням шкіри, надлишком вмісту кальцію в крові й відкладенням його в м’яких тканинах, нирках, легенях, серці та кровоносних судинах. Небезпечні наслідки передозування вітаміну D у вагітних. Це може викликати патологію плода і хвороби кісткової системи у новонароджених.

Вітамін А в дозах, що у кілька разів перевищують фізіологічну норму, викликає нудоту, порушення зору, втому, випадання волосся, головний біль, деформації черепа та обличчя, дисфункції серця, нирок, фіброз печінки, а також погано впливає на плід. Високі дози вітаміну А підвищують ризик виникнення раку легенів у курців.

Гіпервітаміноз Е теж спостерігається, але не так часто. Він може викликати розлад шлунково-кишкового тракту, відчуття загальної слабкості, диплопію (двоїння в очах), головний біль.

Передозування вітаміну К, що регулює процес згортання крові, призводить до розпаду еритроцитів і анемії.

Дозування безпосередньо залежить від зросту, ваги, фізичної активності, й за умови дотримання правильних пропорцій показники вітаміну в крові повинні перебувати в проміжку 50-10.

Вміст корисних речовин у різних вітамінних комплексах теж може значно відрізнятися. Наприклад, у складі вітамінів для вагітних, дітей, спортсменів і курців будуть різні дозування. Це нормально, і головне тут – вибирати вітаміни за рекомендацією лікаря.

Під час вибору вітамінного комплексу радимо звертати увагу на його склад, де вказано відсоток вмісту кожного вітаміну від добової норми споживання. Бажано, щоб він не перевищував 50–100 %.

Навіть починаючи приймати вітаміни «для профілактики» необхідно проконсультуватися з лікарем – це дасть кращий очікуваний результат і знизить ризики передозування

Наталя СИНЯВСЬКА.