Попередити хворобу легше, ніж потім лікувати

Цілком природно, що будь-яка людина хоче жити довго, щасливо і не хворіти.

Та без хвороби не обходиться, практично, жодна жива істота. I навряд чи ми можемо повністю зрозуміти й усвідомити, чому так відбувається. Можливо, просто тому, що хвороба починається не в тілі, а в голові, в наших думках, в наших страхах, у наших поглядах на життя. Є навіть спеціальна теорія, яка пояснює тілесне захворювання внутрішнім душевним станом.

День відкритих дверей під девізом «Профілактика онкопатології» відбувся 6 серпня в онкологічному диспансері міста Тирасполя. Виявляється, що станом свого здоров’ям занепокоєні чимало жителів нашої республіки. Підтвердженням тому була значна кількість придністровців, що наважилася дістатися до столиці крізь зливу, грім та блискавицю з різних міст республіки.

Завідувач Республіканського онкологічного диспансеру Федір Горб повідав нашому кореспондентові про стан справ в очолюваній ним установі та про те, як відбувався прийом пацієнтів.

Він зазначив, що в республіці загалом зареєстровано 12 тисяч людей, які мають онкологічні захворювання, безпосередньо на диспансерному обліку за станом на 1 січня 2021 року перебувало 4 550 хворих, до них додалося ще 249 захворілих (з них окремо зазначено 36 осіб, що проживають у сільській місцевості), зареєстрованих за перше півріччя поточного року.

Умовне перше місце серед чоловічих хвороб посідає рак легенів, жіночих – рак молочної залози.

Є серед пацієнтів і діти: дванадцятеро – у віці до 15 років та семеро – віком 15–17 років.

У день відкритих дверей були оглянуті сорок людей не лише з Тирасполя, а й з Бендер, Григоріополя, Слободзеї, Дністровська, а також сіл Терновка, Кіцкани, Суклея, Ближній Хутір. Така невелика кількість людей у день відкритих дверей зазначена вперше. Це можна пояснити негодою та продовженням карантинних заходів, які все ще тривають в нашій республіці.

Огляд, як правило, проводиться поверхневий, візуальний, тобто, онколог оглядає шкіряний покрив, а коли бачить щось підозріле, схоже на злоякісну пухлину, то ретельно перевіряє з допомогою дерматоскопу. Якщо спеціаліст виявив доброякісне утворення на поверхні шкіри, він дає необхідні рекомендації, в інших випадках призначає відповідне лікування.

Лікарі здійснювали також огляд молочних та щитовидних залоз. З підозрою на пухлину молочної залози людину віком до 40 років направляють на ультразвукове обстеження, а більш старших –на рентген – мамографію. Направлення видають у відділення Республіканської клінічної лікарні безкоштовно.

Федір Миколайович вважає, що на захворювання онкологією, окрім таких факторів як куріння, надмірне вживання алкоголю, недостатня фізична активність, незбалансоване харчування, хронічна втома, стрес, інфекції, викликані вірусами гепатиту В і С, що сприяють виникненню раку шийки матки та печінки, має вплив і спадковість.

Що таке спадковість в онкології?

Від кожного з батьків дитині передається певний набір генів. Відповідно, від одного з них він може отримати порушену копію гена, і через цю мутацію в майбутньому буде розвиватися пухлина в конкретному органі. Важливо розуміти, що генетично передається не сам рак, а лише схильність до нього. Коли в родині виявляють кілька випадків захворювання, найчастіше це відбувається випадково, а можливо тому, що члени сім’ї піддаються однаковим факторам ризику, наприклад, курять.

Є невелика група злоякісних пухлин, яка передається потомству, як індивідуальна спадкова ознака схильності до їх виникнення. За даними Американської асоціації боротьби з раком, тільки від п’яти до десяти відсотків усіх видів пухлин з’являються через генетичну мутацію, інші 90–95 відсотків злоякісних процесів пов’язані з факторами зовнішнього середовища і способом життя.

Поширеними видами спадкових форм раку прийнято вважати патологію репродуктивних органів (рак молочної залози та яєчників) і травної системи.

Спадкові форми пухлин травної системи можуть бути викликані групою синдромів, які підвищують ймовірність розвитку пухлин шлунково-кишкового тракту. Синдром Лінча вважається найбільш поширеним з-поміж них. Це генетична хвороба, яка призводить до раку товстої кишки. Також при даному синдромі у пацієнтів можуть розвиватися рак шлунку і сечоводу, рак тіла матки.

Наприклад, так званий синдром Коудена – це генетична аномалія, обумовлена дефектом в гені PTEN, який допомагає регулювати ріст клітин. Синдром може викликати ракові пухлини молочної залози, а також у травному тракті, щитовидній залозі, матці та яєчниках.

Спадкування мутації TP53 викликає синдром Лі-Фраумені. Він являє собою рідкісне спадкове захворювання, яке характеризується раннім початком множинних первинних ракових новоутворень: рак молочної залози або пухлини головного мозку, через нього також може виникнути рак легенів або яєчників.

Можна зробити висновок, що кожна людина обов’язково повинна звертатися до лікаря, якщо у кількох її родичів першого ступеня (батьки, сестри, брати, діти) був виявлений рак, тим більше однієї локалізації; якщо був діагностований молодий рак (до 50 років); якщо у рідних було виявлено онкологічне захворювання без факторів ризику (наприклад, рак легенів у некурящих).

На запитання, який вид раку передається у спадок, лікар відповів, що хвороба передається у спадок від матері та батька, якщо йдеться про деякі форми. В генах виникає мутація, результатом якої і стає таке захворювання. При цьому значна частка онкології подібним чином не переходить.

Лікарі закликають: не будьте байдужими до свого власного здоров’я! Онкологія – не вирок. Приходьте на профілактичні обстеження заздалегідь, не очікуйте, коли трапиться непоправне. Займайтеся спортом, не заздріть, не сваріться, тримайте свої думки в чистоті, любіть себе і своїх близьких. І просто живіть та радійте, як би банально це не звучало. Отримуйте задоволення від кожного дня, від спілкування з рідними та друзями й робіть усе з радістю.

Отже, попередити хворобу легше, ніж потім її вилікувати

Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.